Πολιτική|12.06.2019 09:58

Τα τρία βήµατα του ΚΙΝΑΛ για την οικονοµία

Φώφη Γιωτάκη

Το προοδευτικό µοντέλο διακυβέρνησης που θα υποστηρίξει από την επόµενη µέρα των εκλογών το Κίνηµα Αλλαγής, προτάσσοντας το «Σχέδιο Ελλάδα» ως βάση εκκίνησης για µια υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέλει να αναδείξει κατά την προεκλογική περίοδο η Φώφη Γεννηµατά.

Τόσο µε τη σηµερινή της οµιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ όσο και µε τη χθεσινή της παρέµβαση σε συνέδριο για την επενδυτική προοπτική της χώρας, η κυρία Γεννηµατά εµφανίζεται αποφασισµένη να επιµείνει στην ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» για την ελληνική κοινωνία, υπογραµµίζοντας ότι είναι τρία τα βήµατα για τη χώρα και την οικονοµία:

Πρώτον: «Να ανασυγκροτήσουµε την οικονοµία, ώστε να βγούµε οριστικά από την κρίση, να εδραιώσουµε τη θέση µας στην Ευρωζώνη, να ξαναβρούµε το νήµα της ισότιµης συµµετοχής µας στις εξελίξεις που έρχονται».

Δεύτερον: «Να ανορθώσουµε το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστηµα, να δηµιουργήσουµε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Καµία προσπάθεια στην οικονοµία δεν θα τελεσφορήσει αν η κοινωνία, οι απλοί πολίτες δεν αισθανθούν ότι θα ωφεληθούν και αυτοί από τη συµµετοχή τους».

Τρίτον: «Να ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις των καιρών για δράσεις κατά της κλιµατικής αλλαγής και να αξιοποιήσουµε τις γεωπολιτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή».

Οι προϋποθέσεις

Σύµφωνα µε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η Ελλάδα προσφέρεται για ξένες επενδύσεις, ενώ υπάρχουν πολλοί «µεγάλοι» που παρακολουθούν, αναλύουν, προσδοκούν την «κατάλληλη στιγµή». Η Φώφη Γεννηµατά τόνισε ότι «είναι ώρα να εξαλείψουµε τις αβεβαιότητες, να κάνουµε τα βήµατα που πρέπει». Οπως είπε, το µείζον είναι «να τελειώνουµε µε την πόλωση, την υποβάθµιση των θεσµών και το τοξικό κλίµα που διώχνει επενδύσεις. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα που εκφράζεται µε την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας το 2020, τη συνταγµατική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόµου µε ένα δίκαιο σύστηµα που δίνει βιώσιµες κυβερνήσεις».

Και η κυρία Γεννηµατά αναρωτήθηκε: «Ποιος άραγε θα επενδύσει αν κυριαρχούν διχαστικές λογικές του τύπου “τους τελειώνουµε ή µας τελειώνουν”»... Κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κρίσιµες προϋποθέσεις αποτελούν η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου µε ελληνική ιδιοκτησία για τις µεταρρυθµίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, η µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ και η µετατροπή του Υπερταµείου σε Ταµείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛεθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές