Πολιτική|13.06.2019 07:58

Ανατροπές στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Στη λογική της συµπόρευσης νέων και έµπειρων στελεχών και της εκπροσώπησης όλων των εσωκοµµατικών τάσεων στις εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα κινείται η Φώφη Γεννηµατά, στοχεύοντας να έχει ολοκληρώσει τη συγκρότηση και του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ µέχρι την προσεχή Τρίτη.

Παρότι έχει συµπληρωθεί το µεγαλύτερο µέρος του παζλ, εντούτοις παραµένουν ακόµη ορισµένες «δύσβατες» περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα, όπου τα τοπικά στελέχη υποστηρίζουν την κάθοδο του πρώην βουλευτή, Γ. Νικητιάδη, ο οποίος εξελέγη πρώτος σε σταυρούς κατά την πρόσφατη αναµέτρηση των ευρωεκλογών.

Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, µετά και την έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ των περισσοτέρων υποψηφιοτήτων στην περιφέρεια και στο Λεκανοπέδιο, επιµένει ότι οι επιλογές σε κάθε περιοχή εξασφαλίζουν κλίµα ενότητας, συσπείρωσης και δυναµικής εν όψει της εκλογικής µάχης και υπερβαίνουν συνειδητά «παγίδες» και εστίες έντασης.

Τα ίδια στελέχη επιµένουν ότι η Φώφη Γεννηµατά χειρίζεται προσεκτικά τη συµπλήρωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εχει ήδη συνοµιλήσει µε αρκετά στελέχη, έχει καταγράψει τις απόψεις και τις προτάσεις τους και εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι µη εκλόγιµες θέσεις του Επικρατείας εκφράζουν πάντοτε υψηλό πολιτικό συµβολισµό. Γι’ αυτό και κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, όπως τονίζουν συνεργάτες της, η απόφασή της να ζητήσει από τον Παύλο Χρηστίδη να παραµείνει εκπρόσωπος Τύπου και να δώσει τη µάχη από την τρίτη θέση του Επικρατείας.

«Δεν περισσεύει κανείς»

«Δίνουµε τη µάχη των µαχών, µε τα ανανεωµένα και ισχυρά ψηφοδέλτιά µας, τα έµπειρα αλλά και τα πολλά νέα στελέχη µας στην πρώτη γραµµή. Και σε αυτήν τη µεγάλη µάχη δεν περισσεύει κανείς» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πριν πλέξει το εγκώµιο του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρότασή της να παραµείνει εκπρόσωπος Τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, το οποίο κατέληξε στο τετ α τετ της κυρίας Γεννηµατά µε τον Π. Χρηστίδη.

Οι καλά γνωρίζοντες υπενθυµίζουν ότι ο κ. Χρηστίδης, που είχε αναλάβει από το 2015 την κεντρική ευθύνη της εκπροσώπησης του κόµµατος, ετοιµαζόταν να ξεκινήσει και επισήµως το κυνήγι του σταυρού. Η αρχική στόχευση έδειχνε στον Βόρειο Τοµέα, όπου διατηρεί σηµαντικές δυνάµεις ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον µετατοπίστηκε στον Νότιο Τοµέα, όπου όµως δίνουν ήδη προεκλογική µάχη δύο στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηµατά, ο Θ. Παπαθεοδώρου και η Τόνια Αντωνίου, ενώ πρόκειται για την περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφια και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το τελευταίο διάστηµα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την πιθανή κάθοδό του στον ∆υτικό Τοµέα, µια «δύσβατη» περιοχή που απαιτεί πολύµηνη προετοιµασία και απευθείας επικοινωνία µε τους πολίτες στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στις άλλες περιοχές της ∆υτικής Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση η άριστη σχέση µε την κυρία Γεννηµατά «έπεισε», ως φαίνεται, τον κ. Χρηστίδη ότι στην παρούσα φάση ήταν κεντρική επιλογή µάχης η απόφαση να µη διεκδικήσει ο ίδιος τον «σταυρό», αλλά να συνεχίσει µε περισσότερη ένταση να στηρίζει τον στόχο για την προσέγγιση διψήφιου ποσοστού για το ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς εκλογές.

Η πιθανότητα να πετύχει το ΚΙΝΑΛ διψήφιο εκλογικό ποσοστό στην Αχαΐα έχει, σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη, προκαλέσει ανατροπές και στον σχεδιασµό των άλλων κοµµάτων. Οπως λένε, στην Αχαΐα «παίζεται» µία έδρα, «γι’ αυτό µετά τον Κ. Μητσοτάκη κατεβαίνει στην Αχαΐα και ο Αλέξης Τσίπρας», συµπληρώνουν. Ενδεικτικό της σκληρής µάχη που θα ακολουθήσει είναι το σχόλιο που έκανε σε συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου: «Καλώς να ορίσουν στα προοδευτικά χώµατα της Αχαΐας. Θα τους υποδεχτούµε ως καλοί οικοδεσπότες. ∆ώσαµε επί δεκαετίες αγώνες σε αυτά τα χώµατα για να υπάρξει δηµοκρατία και πολιτικός πολιτισµός στον τόπο».

Στην Αρτα κατεβαίνει ο προερχόµενος από τη ΔΗΜΑΡ, γνωστός δηµοσιογράφος, Χρήστος Μέγας, ενώ η Βάνα Μπάρµπα «επέστρεψε» στη γενέτειρά της, στα Γιάννενα, ως υποψήφια βουλευτής. Η Συλβάνα Ράπτη, πρώην ευρωβουλευτής και στενή συνεργάτιδα της κυρίας Γεννηµατά, κατεβαίνει στην Κέρκυρα, ο πρώην γραµµατέας της ΔΗΜΑΡ στην Ανατολική Αττική κ.λπ.

Παύλος ΧρηστίδηςΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΓιώργος Καμίνης