Πολιτική|13.06.2019 10:57

Εθνικές εκλογές 2019: Η επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ περνά στις γυναίκες

Newsroom

Η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει ξεκινήσει. Και σε αυτές τις εκλογές η επικοινωνία για τα δύο μεγάλα κόμματα περνά στις γυναίκες. Έτσι, λοιπόν, μεγάλη μάχη θα δώσουν η Έφη Αχτσιόγλου ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Σοφία Ζαχαράκη ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι Πειραιώς και Κουμουνδούρου αποφάσισαν - στον δρόμο προς τις εκλογές- να εμπιστευτούν δύο γυναίκες (φρέσκα πρόσωπα), θέλοντας να προσδώσουν στα δύο κόμματα το νέο. 

Η Έφη Αχτσιόγλου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αντικαταστάτρια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει κληθεί να σηκώσει το βαρύ φορτίο της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Απέναντί της βρίσκεται η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, από τον Μάρτιο του 2019 μετά την αποχώρηση της Μαρίας Σπυράκη για την ευρωβουλή.

Ποια είναι η Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Άρη Καζάκου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.

Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 ως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ και μέλος του ΑΣΕ.

Από τις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε το «τιμόνι» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σοφία Ζαχαράκη

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε, επίσης, για το υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τον Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΣόφια ΖαχαράκηΈφη Αχτσιόγλουεθνικές εκλογές