Πολιτική|14.06.2019 08:39

ΚΙΝΑΛ: Στα ύψη οι τόνοι για Novartis – Οικονοµία

Φώφη Γιωτάκη

Κλιµακώνει την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ το Κίνηµα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για εµπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη σκευωρία της Novartis. Ενα 24ωρο µετά τη δήλωση της Φώφης Γεννηµατά, η οποία χρέωσε «άθλιες µεθοδεύσεις» σε κέντρο που βρίσκεται εντός της κυβέρνησης, µε ευθύνη, όπως είπε, του κ. Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης κράτησε ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης µε το κυβερνών κόµµα, ζητώντας από τους προοδευτικούς πολίτες να καταδικάσουν στις εθνικές εκλογές «εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτήν τη σκευωρία».

Ο κ. Χρηστίδης εστίασε στην ανάγκη να συνεχίσει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, «µακριά -όπως σηµείωσε- από τους Ρασπούτιν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιµούν ότι η Φώφη Γεννηµατά, παρότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο για την οριστική έξοδο από την κρίση να κλείσει το σκηνικό της άγριας πολιτικής σύγκρουσης µετεκλογικά, έχει αποφασίσει να διατηρήσει τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης στο θέµα της Novartis, όπως έκανε εξαρχής, όταν στο στόχαστρο βρέθηκαν δύο κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Γι’ αυτό και, όπως προσθέτουν στενοί συνεργάτες της, η κυρία Γεννηµατά ζήτησε αφενός την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου και προέτρεψε αφετέρου τη ∆ικαιοσύνη «να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία».

Για την αντιπαράθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάντως τη «σύγκρουση» στο πεδίο της Οικονοµίας και της ανάπτυξης, µε βάση το Σχέδιο Ελλάδα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόµµατος «φορτώνουν» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που καθηλώνουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης, µε αποτέλεσµα να µην απελευθερώνονται νέοι πόροι για να υποστηριχθεί ένα νέο σύγχρονο κοινωνικό κράτος».

Από την άλλη πλευρά ταυτίζουν την προγραµµατική κατεύθυνση της Νέας Δηµοκρατίας µε την «ασύδοτη αγορά». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μανώλη Οθωνα, ο οποίος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της Πειραιώς υποστηρίζει µεταξύ άλλων ότι «η Νέα ∆ηµοκρατία έχει ως λύση για όλα την ασύδοτη αγορά και αντιλαµβάνεται τις ανισότητες ως ένα νοµοτελειακό φαινόµενο, στη βάση της αντίληψης ‘‘όσοι µπορέσουν µπόρεσαν, όσοι δεν µπορέσουν, τι κρίµα, τι να κάνουµε’’»

Αναδιανοµή πλούτου

Το ΚΙΝΑΛ, σύµφωνα µε τον στενό συνεργάτη της κυρίας Γεννηµατά, µπορεί να γεφυρώσει αυτό το χάσµα συνδυάζοντας την οικονοµική ανάπτυξη και την ευηµερία µε την αναδιανοµή του παραγόµενου πλούτου. Το οικονοµικό πρόγραµµα του ΚΙΝΑΛ που προσπαθούν να κωδικοποιήσουν για τις δηµόσιες παρεµβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο συµπυκνώνεται στη φράση «ισχυρές και εξασφαλισµένες ρήτρες αναδιανοµής και στήριξης του κοινωνικού κράτους». Οσον αφορά στη συµβολή του ΚΙΝΑΛ υπογραµµίζουν ότι «η χώρα χρειάζεται µια προοδευτική δύναµη που να θέλει, να ξέρει και να µπορεί να επιτυγχάνει ένα ένα τα βήµατα ανάπτυξης και δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογέςΦώφη Γεννηματάβουλευτικές εκλογές