Πολιτική|14.06.2019 08:27

Κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές υπουργούς σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Σπύρος Μουρελάτος

Ισχυρή δόση πρόγευσης του αυριανού µοντέλου διακυβέρνησης της χώρας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο Open και στους δηµοσιογράφους Γιάννη Σαραντάκο και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις, ότι έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα νευραλγικά πόστα του επόµενου Υπουργικού Συµβουλίου.

«Θα τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. ∆εν υπάρχουν πολιτικά πασπαρτού και γαλλικά κλειδιά. Θα είναι ένα µικρότερο κυβερνητικό σχήµα, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, πιθανώς µε µία εξαίρεση» σηµείωσε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι θα καταργηθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης µε ευθύνη τη διαφάνεια και θα δηµιουργηθεί µία ανεξάρτητη Αρχή, όπου θα συνενωθούν ισχυρότατοι ελεγκτικοί µηχανισµοί του κράτους.

Ο πρόεδρος της Ν∆ έθεσε, εξάλλου, µε τρόπο επιτακτικό το δίληµµα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου δείχνοντας προς τη «γαλάζια» αυτοδυναµία: «Ζητώ µία ισχυρή εντολή για να προχωρήσουµε γρήγορα και αποφασιστικά. Ή θα έχουµε ισχυρή ανάπτυξη ή θα µπούµε σε περιπέτειες».

Επανέλαβε, δε, ότι το τρίπτυχο «µείωση φόρων - ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων - δηµιουργία θέσεων απασχόλησης» θα αποτυπωθεί ευκρινώς στον προϋπολογισµό του 2020, το προσχέδιο του οποίου θα συνταχθεί αρχές φθινοπώρου και εµφανίστηκε µε περίσσια αισιοδοξία σχετικά µε το πώς θα υποδεχθούν οι εταίροι µας το οικονοµικό του σχέδιο.

«Υπάρχει µεγάλη αξιοπιστία της Ν∆ στις Βρυξέλλες, ως µία δύναµη που τιθάσευσε τον λαϊκισµό και περιχαράκωσε την άκρα Δεξιά. Οι αγορές φαίνεται ότι ήδη δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης στη Ν∆» είπε µε εµφανή αυτοπεποίθηση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε, µάλιστα, την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την εµµονή του στην παραγωγή fake news, όπως είπε, και επέµεινε πως ο κόσµος της εργασίας θα είναι ωφεληµένος από τη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα διασφαλίσει πως οι εργαζόµενοι κάθε επιχείρησης θα συµµετέχουν στην επιτυχία της.

Αφοπλιστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ν∆ για την επιστολή του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, στο µέτωπο της Novartis. «Ολοι ξέρουν ποιος είναι (ο Ρασπούτιν). Και ο κ. Τσίπρας τον ξέρει, είναι άλλωστε υπουργός του, δύο εξάλλου είναι οι υπουργοί ∆ικαιοσύνης στην κυβέρνηση, βγάλτε τα συµπεράσµατά σας» επεσήµανε και επιβεβαίωσε πως ο ίδιος σκοπεύει να αναστυλώσει το θεσµικό κύρος της ∆ικαιοσύνης.

Σε ερώτηση για τον ορισµό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγµα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Εχω εµπιστοσύνη στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, είναι ο εγγυητής της συνταγµατικής τάξης και ένας έγκριτος συνταγµατολόγος. Εχω εµπιστοσύνη για το τι θα κάνει µεταξύ της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα εθνικά θέµατα, δεν έδειξε να ανησυχεί για την πιθανότητα θερµού επεισοδίου στο Αιγαίο, ενώ επανέλαβε ότι η Συµφωνία των Πρεσπών δεν συµβάλλει στην εµπέδωση της διαβαλκανικής συνεργασίας, τονίζοντας µάλιστα ότι θα υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα και µία στιβαρή επικοινωνιακή καµπάνια, που θα θωρακίζει διεθνώς το brand «Μακεδονία».

Υποψήφιος στη Β’ Πειραιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η τρίτη περιφέρεια που θα κατέλθει ως υποψήφιος θα είναι αυτή της Β’ Πειραιά, µία από τις ελάχιστες που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, και υπογράµµισε ότι ένας από τους µείζονες εκλογικούς στόχους της Ν∆ είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής και η µεγαλύτερη δυνατή συµπίεση του κόµµατος Ελληνική Λύση. Οπως είπε, «θα ήταν ευτύχηµα για τη δηµοκρατία µας να µην είναι στην επόµενη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου».

βουλευτικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεθνικές εκλογέςΝέα Δημοκρατία