Πολιτική|15.06.2019 14:12

Εθνικές εκλογές: Προσκλητήριο Τσίπρα για «ολική επαναφορά»

Βούλα Κεχαγιά

Με την ομάδα σε πλήρη σύνθεση κατεβαίνει στον αγώνα των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, σκοπεύοντας να υπηρετήσει τη δήλωσή του πως «έχω µάθει να δίνω κρίσιµες µάχες για να τις κερδίζω».

Η ακτινογραφία των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία αποτυπώνει ακριβώς την επιθυµία του να στείλει στον πόλεµο όλα τα στελέχη του, αξιοποιώντας την πείρα τους και τη βούλησή τους να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα για το κόµµα τους. Με εξαίρεση ελάχιστους σηµερινούς βουλευτές, στον προεκλογικό αγώνα µπαίνουν στελέχη της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς, υπουργοί, κοµµατικοί και εξωκοινοβουλευτικοί. Στον αγώνα του σταυρού ρίχνονται επίσης όλοι οι σύµµαχοι που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ, πολλά στελέχη της Προοδευτικής Συµµαχίας αλλά και οι βουλευτές που ανήκαν στο «Πράττω» και ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση της πορείας τους. Συγχρόνως, τη µάχη της 7ης Ιουλίου θα δώσουν και τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διευθυντήριο

Η προεκλογική δοµή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει δηµιουργηθεί ένα πολιτικό διευθυντήριο µε βάση είτε το Μέγαρο Μαξίµου είτε την Κουµουνδούρου -αυτό που ονοµάζεται «πρωινός καφές»- και πως συγχρόνως λειτουργεί ως όργανο αποφάσεων η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, µε υποεπιτροπές προγράµµατος, ψηφοδελτίων και οργανωτικού. Η επταµελής οµάδα κρούσης ασχολείται και µε θέµατα επικοινωνίας και εκ των πραγµάτων υπάρχουν δύο πυλώνες ενηµέρωσης: ο ένας έχει ως αφετηρία του το Μαξίµου και ο δεύτερος το κόµµα, µε την Εφη Αχτσιόγλου να ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου. Συγχρόνως, ο Λευτέρης Κρέτσος ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο «πρωινός καφές», που συνέρχεται σε καθηµερινή βάση σε πλήρη σύνθεση (Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Αλέξης Χαρίτσης, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Σκουρλέτης, Εφη Αχτσιόγλου), είναι το προεκλογικό όργανο που βγάζει τη γραµµή, παρακολουθεί την προεκλογική δραστηριότητα της Νέας ∆ηµοκρατίας, χαράσσει τη στρατηγική, ρυθµίζει τα της προεκλογικής καµπάνιας, τα θέµατα των περιοδειών, των εµφανίσεων και των συνεντεύξεων του προέδρου. Σε αυτήν την οµάδα συµµετέχουν και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης.

Στα ψηφοδέλτια βρίσκονται όλα τα προβεβληµένα στελέχη. Ακόµη και στελέχη της παλαιότερης φουρνιάς του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την εκλογική µάχη διεκδικώντας τον σταυρό. Για παράδειγµα ο Νίκος Βούτσης στην Α’ Αθηνών και ο Γιάννης ∆ραγασάκης στον ∆υτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών. Η πλειονότητα των υπουργών είναι µοιρασµένη στις µεγάλες περιφέρειες, κυρίως της Αττικής.

Από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, έως τον Νίκο Παππά και τη Θεανώ Φωτίου στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών. Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι στην Ανατολική Αττική και ο Αριστείδης Μπαλτάς στη ∆υτική Αττική.

Ο ∆ηµήτρης Βίτσας και ο Πάνος Ρήγας διεκδικούν έδρα στον ∆υτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών. Στην περιφέρεια κατεβαίνουν η Ολγα Γεροβασίλη (Αρτα) και ο Αλέξης Χαρίτσης (Μεσσηνία).

Εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί διεκδικούν πλέον µία θέση στο Κοινοβούλιο. Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος κατεβαίνει στην Α’ Αθηνών, ο Γιώργος Βασιλειάδης στον Νότιο Τοµέα της Α’ Αθηνών και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στελέχη της νεότερης γενιάς δίνουν τη µάχη του σταυρού σε κεντρικές περιφέρειες, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, ο Γιώργος Τσίπρας στη ∆υτική Αττική και η Ράνια Σβίγκου στην Α’ Αθηνών.

Από την Προοδευτική Συµµαχία κατεβαίνουν η Μυρσίνη Ζορµπά στην Α’ Αθηνών, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιώς, η Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιώς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Νότιο Τοµέα. Επίσης, από τους πρώην ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στον ∆υτικό Τοµέα και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία.

Από τους αυτοδιοικητικούς, πιθανολογείται πως ο Νάσος Ηλιόπουλος θα ενταχθεί σε µη εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Επίσης, δεν αποκλείεται σε µη εκλόγιµη θέση στο Επικρατείας να ενταχθούν δύο σηµερινοί υπουργοί, οι Αλέκος Φλαµπουράρης και Φώτης Κουβέλης.

Αλέξης Τσίπραςεθνικές εκλογές 2019εθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑ