Πολιτική|15.06.2019 14:12

Τα «κλειδιά» για την αυτοδυναμία - Τα σημεία που προσβλέπει η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Με τη φράση «µάχη 21 ηµερών απέναντι στον εφησυχασµό και τη χαλαρότητα» περιγράφει εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη την κύρια στόχευση της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ούτως ή άλλως το κεντρικό πρόσωπο της «γαλάζιας» καµπάνιας δεν είναι άλλο από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα εξακολουθήσει να επιζητά την αδιαµεσολάβητη επικοινωνία µε τους πολίτες είτε µέσω των περιοδειών του είτε µέσω των συνεντεύξεων και των δηµόσιων παρεµβάσεών του.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια των επόµενων τριών εβδοµάδων δεν θα πραγµατοποιηθούν κοµµατικές συγκεντρώσεις, µε εξαίρεση την τελευταία εβδοµάδα στην Αθήνα, µε το βάρος να πέφτει στις θεµατικές εκδηλώσεις. Κατά το πρότυπο της Πάτρας, η επόµενη θεµατική εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί εντός Λεκανοπεδίου και θα έχει ως θέµα την κοινωνική συνοχή.

Τα «γαλάζια» σποτ

Εναρµονισµένα στην παραπάνω λογική είναι και τα προεκλογικά σποτ του κόµµατος. Μετά το τρίτο κατά σειρά, που κωδικοποιούσε το µείγµα της οικονοµικής πρότασης της Ν∆, δηλαδή «µείωση φόρων - ανάπτυξη και επενδύσεις - δηµιουργία θέσεων εργασίας», το επόµενο θα είναι αφιερωµένο στους ανέργους και τους οικονοµικά ασθενέστερους. Ενα νέο στοιχείο της «γαλάζιας» καµπάνιας είναι πως ο πρόεδρος του κόµµατος δεν θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη, αλλά θα συνοµιλήσει απευθείας, απαντώντας στα ερωτήµατα και στις ανησυχίες 10 πολιτών που εκπροσωπούν διαφορετικές κοινωνικές, επαγγελµατικές και ηλικιακές οµάδες. Επιπλέον η επιλογή του προέδρου του κόµµατος να επιλέξει τη Β’ Πειραιά ως την τρίτη εκλογική περιφέρεια, στην οποία έχει τη δυνατότητα να κατέλθει ως υποψήφιος, µαρτυρά τη φιλοδοξία του να «κερδίσει» τα πλέον δύσπιστα και απαιτητικά προς τη Ν∆ κοινά.

Για τους επιτελείς της Πειραιώς καθίσταται πλέον σαφές πως η Ν∆ µπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών έχοντας ισχυρό αέρα νίκης, υψηλότατη συσπείρωση και απόλυτη κυριαρχία στην παράσταση νίκης. Στον αντίποδα -και χωρίς διάθεση υποτίµησης του αντιπάλου- ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι βυθίζεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο, αδυνατώντας, όπως σηµειώνουν οι ίδιες πηγές, να συµφιλιωθεί µε την ιδέα πως η τακτική της πόλωσης και του φόβου µοιάζει πλέον άσφαιρη, καθώς αποδοκιµάστηκε από τη µεγάλη πλειοψηφία των εκλογέων στις 26 Μαΐου.

Ελλείψει νέου αφηγήµατος, εκτιµούν τα ίδια στελέχη, ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε ανακύκλωση προσώπων απλώς και µόνο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πενιχρή εκλογική συγκοµιδή του κόµµατός του.

Στην Πειραιώς εκτιµούν πως «κλειδιά» µιας ευρείας νίκης του κόµµατος και κατ’ επέκταση της «γαλάζιας» αυτοδυναµίας αποτελούν αφενός η αύξηση της συµµετοχής, που θεωρείται πως θα ευνοήσει κατά µείζονα λόγο το νέο, που, όπως λέγεται, κοµίζει η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, και αφετέρου η µεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της επιρροής του µηνύµατος της παράταξης τόσο προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά όσο και προς τα δεξιά του κόµµατος.

Τον συγκεκριµένο στόχο υποβοηθά και το κεντρικό δίληµµα «ισχυρή ανάπτυξη ή περιπέτειες», που θα τίθεται τις επόµενες ηµέρες µε επιτακτικότερο τρόπο και µέσω των προεκλογικών σποτ του κόµµατος, µε στόχο να κατευθυνθούν προς τη Ν∆ ψήφοι των απογοητευµένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των αµφιταλαντευόµενων πολιτών.

Εµπειροι κοµµατικοί παράγοντες θεωρούν πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο Κίνηµα Αλλαγής µετά τον εξοβελισµό του Ευάγγελου Βενιζέλου, η εξαΰλωση του Ποταµιού και οι δραµατικές απώλειες που υπέστη η Ενωση Κεντρώων προσφέρουν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Ν∆ να καταστεί η επικυρίαρχη του συγκεκριµένου πολιτικού χώρου, αποκόπτοντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ από τη µοναδική δεξαµενή ψηφοφόρων που του έχει αποµείνει.

Μεγάλο στοίχηµα φαντάζει για τον κ. Μητσοτάκη και η συρρίκνωση, ει δυνατόν και εκτός κοινοβουλευτικών ορίων, των πολιτικών σχηµατισµών στα δεξιά της παράταξης, δηλαδή της Χρυσής Αυγής και του κόµµατος του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Θα ήταν ευτύχηµα για τη ∆ηµοκρατία µας να µη βρίσκονται στην επόµενη Βουλή η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση» τόνισε χαρακτηριστικά µέσω του Open, την προηγούµενη Πέµπτη, ο πρόεδρος της Ν∆. Καλά πληροφορηµένες πηγές επιβεβαιώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρατεύει συχνότερα εφεξής τον όρο «νέος ή µετριοπαθής πατριωτισµός», προκειµένου να καταδείξει πως τα προαναφερθέντα κόµµατα, πέραν της εξαλλοσύνης τους στην κριτική που ασκούν, είτε δείχνουν απρόθυµα είτε αδυνατούν να προσφέρουν εποικοδοµητικές λύσεις στις απαιτητικές προκλήσεις που αντιµετωπίζει η χώρα µας στην εθνική της περίµετρο.

Οι δημοσκοπήσεις

Τα τελευταία στοιχεία, πάντως, από τις µετρήσεις που διενεργούνται αλλά και τις κυλιόµενες έρευνες που διεξάγουν τα κοµµατικά επιτελεία ανατροφοδοτούν τη «γαλάζια» αισιοδοξία. Σύµφωνα µε αυτά, η Ν∆ εµφανίζει ανοδικές τάσεις, συνεχίζοντας το… ράλι της αµφίπλευρης διεύρυνσης. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται καθηλωµένος στα ποσοστά των ευρωεκλογών, έχοντας πάντως να αντιµετωπίσει το Κίνηµα Αλλαγής που εµφανίζεται τη συγκεκριµένη περίοδο στάσιµο, αλλά και το κόµµα Βαρουφάκη που διακινεί εξ αριστερών το µήνυµα ότι «χαµένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ». Ολες, πάντως, οι έρευνες κοινής γνώµης καταδεικνύουν ότι η αυτοδυναµία της Ν∆ ή και το εύρος αυτής συναρτώνται ευθέως µε το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής, µεταβλητή που δεν θα ξεκαθαρίσει άµεσα, καθώς τρία κόµµατα, η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 βρίσκονται γύρω από την περιοχή του 3%.

Νέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογέςεθνικές εκλογές 2019