Πολιτική|15.06.2019 10:00

Χαρίτσης στο Έθνος: Σχεδιάζουμε το μέλλον από καλύτερες θέσεις

Βούλα Κεχαγιά

Στις κάλπες οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν εάν θέλουν εργασία µε αυξηµένους µισθούς και ισχυρά δικαιώµατα ή εργασία «λάστιχο», αξιοπρεπείς συντάξεις ή εξάρτηση από τον ιδιωτικό τοµέα στα γηρατειά τους. Λίγες ώρες µετά την αποχώρηση από το υπουργείο Εσωτερικών ο Αλέξης Χαρίτσης εξηγεί γιατί θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία.

Τι καλύτερο έχει το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε το πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας ώστε να «κεντρίσει» τους πολίτες;

Το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει ένα ολοκληρωµένο πακέτο µέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας πλέον έµφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα µεσαία στρώµατα, µε στοχευµένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιµης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δηµιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Απέναντί του, η Ν∆ αντιπαραβάλλει αυτούσια όλα τα χρεοκοπηµένα ιδεολογήµατα του νεοφιλελευθερισµού, τα οποία θέλει να εφαρµόσει µε την ορµή του οδοστρωτήρα: τη µείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδηµάτων, την απορρύθµιση της αγοράς εργασίας, την εκχώρηση κρίσιµων δηµόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες, ακόµα και την καθιέρωση υποχρεωτικού ιδιωτικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστηµα. Πρόκειται για ακραίες αντιλήψεις, τις οποίες σταδιακά εγκαταλείπει ακόµα και το ∆ΝΤ. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θέλουν εργασία µε αυξηµένους µισθούς και ισχυρά δικαιώµατα ή εργασία «λάστιχο», αν θέλουν αναβαθµισµένα δηµόσια σχολεία, πανεπιστήµια και νοσοκοµεία για όλες και όλους ή µόνο για όσους έχουν να πληρώσουν. Αν θέλουν αξιοπρεπείς συντάξεις, εγγυηµένες από το κράτος ή να εξαρτώνται από την αστάθεια του ιδιωτικού τοµέα στα γηρατειά τους. Οσο και αν το προσπαθεί, η Ν∆ δεν µπορεί να κρύψει την αντικοινωνική φιλοσοφία του προγράµµατός της.

Η Ν∆ υπόσχεται ένα πιο µικρό ∆ηµόσιο χωρίς να γίνουν απολύσεις. Πώς µπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Η Ν∆ λέει ότι θα επαναφέρει τον κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο ∆ηµόσιο, µία πρόσληψη δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πάγωµα των προσλήψεων και, πράγµατι, συρρίκνωση του ∆ηµοσίου. Αλλά έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, µε τις δηµόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία και την Παιδεία, να αντιµετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ποιος θα ήθελε ένα µικρότερο ∆ηµόσιο; Μόνο κάποιος που διακατέχεται από ιδεολογική απέχθεια προς τον δηµόσιο τοµέα και θέλει σκοπίµως να δηµιουργήσει κενά, τα οποία θα καλύψουν οι ιδιώτες, παρότι η διεθνής και η ελληνική εµπειρία έχουν δείξει ότι αυτή η επιλογή οδηγεί τόσο σε υποβάθµιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες όσο και σε αύξηση του κόστους για το ∆ηµόσιο. Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρµοσε µια πολιτική στήριξης του δηµόσιου τοµέα, µε χιλιάδες νέες προσλήψεις µέσω ΑΣΕΠ, χάρη στην επαναφορά του κανόνα 1/1 που διεκδικήσαµε και πετύχαµε, αλλά και της αύξησης της αποτελεσµατικότητας του ∆ηµοσίου µε µια σειρά θεσµικών και λειτουργικών παρεµβάσεων που υλοποιήσαµε.

Μετά τις ευρωεκλογές στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώσατε και µια κόπωση της κοινωνίας από τα αλλεπάλληλα µνηµόνια. Αυτή η κόπωση δεν υφίσταται και σήµερα; Και αν ναι, πώς θα την απαλύνετε;

Επειτα από οκτώ χρόνια µνηµονίων και λιτότητας είναι απολύτως λογικό να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τους τελευταίους µήνες, ωστόσο, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, βγήκαµε από τα µνηµόνια, η οικονοµία αναπτύσσεται σταθερά και η ανεργία µειώνεται. Το κρίσιµο τώρα είναι, και εκεί ακριβώς εστιάζει η κυβέρνηση, αυτές οι επιτυχίες να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και περισσότερο στη ζωή των πολιτών. Να αντιληφθούν, µε άλλα λόγια, µια αισθητή βελτίωση της καθηµερινότητάς τους.

Αυτό σίγουρα δεν θα έρθει από τους αυτοµατισµούς µιας αχαλίνωτης αγοράς, όπως υπόσχεται η Ν∆. Πώς περιµένουµε να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης επαναφέροντας τις ίδιες αντιλήψεις που τις προκάλεσαν; Απαιτείται µια αποφασιστική στροφή στις πολιτικές που η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί ή έχει δροµολογήσει, όπως η διαδοχική αύξηση του κατώτατου µισθού, η µείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, η 13η σύνταξη, οι στοχευµένες φοροελαφρύνσεις για τη µεσαία τάξη και η ουσιαστική ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Κάποιοι, πάντως, κ. Χαρίτση, πιστεύουν ότι κόπωση υπέστη και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει αυτό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο δύσκολη στιγµή της µεταπολιτευτικής ιστορίας της, µε το κράτος χρεοκοπηµένο και την κοινωνία στο όριο. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες, που ασφαλώς υπήρξαν, τα κατάφερε εκεί που όλοι οι προηγούµενοι απέτυχαν: να αντιµετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, να ανατάξει την οικονοµία, να εξυγιάνει τα δηµοσιονοµικά και να µας βγάλει από την επιτροπεία. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια µπορούµε τώρα να σχεδιάζουµε το κοινό µας µέλλον από πολύ καλύτερες θέσεις.

Τα ψηφοδέλτιά σας έχουν το συστατικό της ανανέωσης;

Υπάρχει ανανέωση και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ώστε να αντανακλούν όλο το εύρος της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συµµαχίας στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί και κάθε προοδευτικός πολίτης να µπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του. Ξέρετε, πολλές φορές η λέξη «ανανέωση» εµπεριέχει και το στοιχείο των φρέσκων ιδεών και της σύγχρονης νοοτροπίας... Η ανανέωση των ιδεών και η συστηµατική προσπάθεια να κατανοήσουµε έναν δυναµικό και συνεχώς µεταβαλλόµενο κόσµο βρίσκονται στον πυρήνα της δικής µας Αριστεράς. Θυµίζω ότι το ιστορικό ρεύµα στο οποίο ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ ονοµάζεται Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνίστησε σε όλα τα σύγχρονα κινήµατα και κατάφερε να σχηµατίσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση που ανέλαβε ένα δύσκολο έργο σε µια κρίσιµη περίοδο για την πατρίδα µας.

Αν, ωστόσο, µιλάµε για ανανέωση και όχι για µετάλλαξη, πρέπει να διατηρείται ένας πυρήνας αξιών και στοχεύσεων που για εµάς δεν είναι άλλος από τον διαρκή αγώνα για έναν πιο δίκαιο και αξιοβίωτο κόσµο.

Μετά την υπόθεση «δηλώσεις Τασίας» ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέλθει για να δώσει τη µάχη της κάλπης;

Η απάντηση του πρωθυπουργού στη συγκεκριµένη υπόθεση ήταν άµεση, ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναγνώρισε το λάθος της ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Συγκρίνετε αυτή την αντίδραση µε εκείνη της Ν∆ τώρα αλλά και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Γιατί «κατεβαίνετε» στη Μεσσηνία;

Επέλεξα να είµαι υποψήφιος στον τόπο καταγωγής µου, τη Μεσσηνία. Οχι µόνο διότι εκεί µεγάλωσα και διατηρώ ακόµη ισχυρούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσµούς, αλλά κυρίως γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η περιφέρεια µπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα µας. Γι' αυτό και βασική µου έγνοια τόσο στο υπουργείο Οικονοµίας όσο και στο Εσωτερικών ήταν να δώσουµε στις τοπικές κοινωνίες τους πόρους και τα µέσα που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν και να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, καθώς και να αποκτήσουν σύγχρονες υποδοµές και υπηρεσίες, ώστε η περιφέρεια να σταµατήσει να µαραζώνει και οι άνθρωποί της να ζουν µε αξιοπρέπεια στις πόλεις και στα χωριά τους.

εθνικές εκλογέςεθνικές εκλογές 2019Αλέξης ΧαρίτσηςΣΥΡΙΖΑ