Πολιτική|16.06.2019 11:59

Ο Βαρουφάκης ταράζει τα νερά ανατολικά... του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Μάστορας

Τι γίνεται, όµως, όταν τα σπίτια πληθαίνουν αλλά το χωριό δεν... ξεκακιώνει; Αυτό το παράδοξο συµβαίνει στον χώρο της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ Αριστερά, αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά των µικρότερων σχηµάτων, θα διαπιστώσει ότι εύκολα θα µπορούσαν να µπουν στην επόµενη Βουλή µε ποσοστό που θα ξεπερνούσε το ΚΚΕ, αφού στις προηγούµενες ευρωεκλογές, µε πρωταγωνιστή το κόµµα Βαρουφάκη, συγκέντρωσαν την προτίµηση περίπου 350.000 ψηφοφόρων.

Ωστόσο, ο «χώρος» περιέχει ρεύµατα ανοµοιόµορφα και οι αντιπαραθέσεις είναι συχνότερες από τις συνεργασίες. Ακόµα και στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται συνεργασία, ο αρραβώνας δεν διαρκεί πολύ. Τον περασµένο Ιανουάριο, για παράδειγµα, έπειτα από επτά χρόνια συνεργασίας των σχηµάτων ΚΚΕ (µ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, το πρώτο αποφάσισε πως στις επόµενες εκλογές θα «κατέβει» µόνο του, κρίνοντας ότι η συνεργασία των δύο οργανώσεων σε αυτήν τη φάση «δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο».

Λες και έχει η διάσπαση. Αν αυτά ακούγονται πολυτέλειες, ανάλογες πρακτικές ισχύουν για τα µεγαλύτερα σχήµατα του χώρου, προσωποκεντρικά και µη. Ιδίως µετά τη δηµιουργία του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εµφανίστηκαν και µεταγραφές στελεχών, που έως τώρα χαρακτήριζαν τα «µέινστριµ» κόµµατα. Μια µεταγραφή που συζητήθηκε αρκετά ήταν του σκιτσογράφου Στάθη (Σταυρόπουλου), ο οποίος θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της Α’ Αθήνας µε το κόµµα του Βαρουφάκη, ωστόσο η αποχώρησή του από τη ΛΑΕ προκάλεσε εκνευρισµό και επικρίσεις.

Ο παραιτηθείς από τη ΛΑΕ µετά την ήττα των ευρωεκλογών Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο µεταξύ, βγάζει αφρούς όταν ακούει το όνοµα «Βαρουφάκης» και δεν το κρύβει: «Ηταν αυτός που άνοιξε τον δρόµο στο τρίτο µνηµόνιο. Αυτός υπέγραψε χωρίς την υπογραφή Τσίπρα τη συµφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και µετά ανέλαβε να στρώσει τον δρόµο στο τρίτο µνηµόνιο» δήλωσε πρόσφατα. Η ΛΑΕ, µετά την αποχώρηση Λαφαζάνη, δεν απέκλεισε συνεργασίες µε σχήµατα όπως είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η παραίτηση Λαφαζάνη ήταν κοµβικό σηµείο ως προς αυτό, αφού είναι ακόµη νωπή η αντιπαράθεση λόγω µιας αφίσας που κυκλοφόρησαν το Νέο Αριστερό Ρεύµα και η Νεολαία Κοµµουνιστική Απελευθέρωση µε το σήµα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία ο Λαφαζάνης και ο γραµµατέας του ΚΚΕ ∆ηµήτρης Κουτσούµπας απεικόνιζαν την, κατά ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «αριστερά του νόµου και τάξης».

Η συζήτηση αυτή, όµως, δεν είναι καινούργια, καθώς ανάλογη πρόταση είχε ξαναδιατυπώσει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και παρότι ορισµένα στελέχη της την υποστήριξαν, εντέλει την απέρριψε τότε. Τώρα; Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάλι, αν και επιθυµεί συνεργασίες, έχει χτίσει φήµη «µοναχικού καβαλάρη» και έχει αποκλείσει συνεργασία µε Βαρουφάκη. Ποιος θα κάνει την έκπληξη χτίζοντας «πολυκατοικία» στο χωριό;

ΜέΡΑ25DiEM25Γιάνης Βαρουφάκηςεξωκοινοβουλευτική Αριστερά