Πολιτική|14.11.2018 09:46

Στην Ολομέλεια η Αναθεώρηση του Συντάγματος, στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί

Κατερίνα Τζαβάρα

Στις 11.00 ξεκινά στην Ολομέλεια η πρώτη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την προθεσμία κατάθεσης της Έκθεσης από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι πέραν των ομιλητών των κομμάτων ετοιμάζονται να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενδεικτικό από τη μια για τη βαρύτητα της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενώ προετοιμάζει παράλληλα για μια μάχη που θα ανοίξει σε πολλά επίπεδα και με διαφορετικά σημεία αναφοράς.

Η σημερινή συνεδρίαση θα ανοίξει, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με έναν κατάλογο 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος και οι παρεμβάσεις τους θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας.

Μετά το μεσημέρι αναμένεται να ανέβουν στο βήμα οι πολιτικοί αρχηγοί. Η Ολομέλεια, θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέφερε σε μια πρώτη ενημέρωση ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό των διαδικασιών το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Αύριο το πρωί, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έχει προγραμματίσει την πρώτη της συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου προκειμένου να πιάσει άμεσα δουλειά.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν χωρίς να μπει στην ουσία του περιεχομένου τους, και η τροποποίηση θα γίνει στην επόμενη Βουλή.

Συνταγματική Αναθεώρηση