Πολιτική|14.11.2018 16:00

Ξεκάθαρη θέση από ΝΔ για Εκκλησία κι ευθύνη υπουργών θα ζητήσει ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Η σηµερινή συζήτηση διεξάγεται µε το πολιτικό κλίµα τεταµένο, καθώς ο µεν Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «αριστερό Ορµπαν της Μεσογείου», η δε Φώφη Γεννηµατά τον αποκάλεσε «βαρίδι της Αριστεράς».

Στο Μαξίµου είναι διάχυτη η ενόχληση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ µετά την πρόσφατη οµιλία της Φ. Γεννηµατά στο Σπόρτιγκ, καθώς η ίδια αµφισβήτησε συγχρόνως και τις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο ευρωπαϊκής Σοσιαλδηµοκρατίας για την αναγκαιότητα ένωσης των προοδευτικών δυνάµεων.

Μάλιστα, ο γραµµατέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε χθες πως δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου, καθώς η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ’ ό,τι οι συγγενείς της στην Ευρώπη, για να διαπιστώσει πως «θα το πληρώσει πολιτικά».

Να πάρουν θέση

Στην πρεµιέρα της αναθεωρητικής διαδικασίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να αναφερθεί σε όλα τα θέµατα της επικαιρότητας, ζητώντας από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση τόσο για τις συνταγµατικές αλλαγές όσο και για µείζονα ζητήµατα που έχουν ανοίξει µε κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως η ρύθµιση των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και τα θετικά µέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν τις επόµενες ηµέρες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, θα αξιώσει από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η στάση της Πειραιώς σε ό,τι αφορά την πρόταση συµφωνίας µε την Εκκλησία, κάτι που έκανε ήδη χθες το Μαξίµου, διαπιστώνοντας ότι, παρά την πρώτη θετική υποδοχή, ο κ. Μητσοτάκης ακυρώνεται από στελέχη του που τάσσονται κατά.

Ως εκ τούτου, θα αναρωτηθεί «ποιος κάνει κουµάντο στη Νέα ∆ηµοκρατία», αφού πρωτοκλασάτοι όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ακυρώνουν τον αρχηγό τους. Οµως θα περάσει και σε ζητήµατα ουσίας της αναθεώρησης του Συντάγµατος, όπως αυτό που αφορά το άρθρο 86 και τον νόµο περί ευθύνης υπουργών.

Το Μαξίµου διαπιστώνει πως η Ν∆ έχει εγκλωβιστεί µε τα πισωγυρίσµατά της και πιστεύει ότι οι ενστάσεις της είναι προφάσεις εν αµαρτίαις για να µην ψηφιστεί η τροποποίηση του σχετικού άρθρου. Θα σχολιάσει, επιπλέον, ότι η ηγεσία της ΝΔ αντιδρά σπασµωδικά και αντιφατικά, αφού προτείνει για το Σύνταγµα σταθερούς τετραετείς κυβερνητικούς κύκλους, ενώ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 ζητά προσφυγή στις κάλπες.

Κατά την οµιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ότι για την προεδρική εκλογή στόχος είναι να «εκβιαστεί», κατά κάποιον τρόπο, η συναίνεση ώστε να βρε-
θούν οι απαραίτητοι 180 βουλευτές και να εκλέξουν τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα χωρίς να υπάρξει προσφυγή στον λαό. Θα επιµείνει πως δεν θα αλλάξει το µοντέλο της Προεδρευοµένης ∆ηµοκρατίας και θα τονίσει πως οι εξουσίες παραµένουν στο Κοινοβούλιο και στον εκλεγµένο πρωθυπουργό.

Εκλογικό σύστηµα

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστηµα, θα επαναλάβει ότι η θεσµοθέτηση µέσω Συντάγµατος ενός αναλογικού συστήµατος σηµαίνει ότι δεν θα βγαίνουν οι αυτοδύναµες κυβερνήσεις µε ποσοστό χαµηλότερο του 44%-45%. Ιδιαίτερη έµφαση θα δώσει και στο θέµα της εποικοδοµητικής πρότασης δυσπιστίας, σύµφωνα µε την οποία για να πέσει µία κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι µε συγκεκριµένη πρόταση για νέο πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες στο Παλέρµο συνάντηση µε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και για την ενεργή ανάµειξη τρίτων χωρών στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός είχε συνοµιλία και µε τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.

ΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΒουλή