Πολιτική|17.06.2019 14:18

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Newsroom

Ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα (17/6) στην Τουρκία, με στόχο να γίνουν συζητήσεις με τους γείτονες, έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ενδεχόμενο... ατύχημα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

Την Κυριακή (16/6) με δήλωσή του αμέσως μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανίσχυρη Τουρκία και «ισχυρή Ελλάδα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε». 

Παράλληλα, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».

Στη συνέχεια, μίλησε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν έχει προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό της απόλυτης ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

 

τουρκική πρόκλησηΜΟΕΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία