Πολιτική|18.06.2019 14:13

Τουρκία: Έχει κάνει γεώτρηση ο «Πορθητής» - Στέλνουμε και το «Γιαβούζ»

Μαρία Ζαχαράκη

Τουρκία: Σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στη δεύτερη. Όπως ανέφερε, αυτήν τη στιγμή συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του «Πορθητή» και «την Πέμπτη θα το αποχαιρετήσουμε. Αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ, θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση».

Ο Ντονμέζ είπε ότι ο «Πορθητής» συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1. Το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 2.300 μέτρα . «Αυτήν τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5.000-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση, δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει μέχρι τέλους τους ομογενείς που ζουν την Κύπρο και τα δικαιώματά τους, ενώ υποστήριξε ότι πάντα είναι υπέρ ενός δίκαιου διαμοιρασμού των πηγών ενέργειας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι όλες οι προεργασίες που χρειάζονται για τις γεωτρήσεις έγιναν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και από εδώ και στο εξής η Τουρκία προχωρά αποφασιστικά και με δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ξεκινά το ταξίδι του σε δύο ημέρες. 

«Το δεύτερο πλοίο μας είναι στη φάση της προετοιμασίας (για το ταξίδι του). Θα ευχηθούμε "καλό κατευόδιο" στο γεωτρύπανό μας "Γιαβούζ" την Πέμπτη. Αυτήν τη στιγμή συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Την Πέμπτη θα του ευχηθούμε "καλό κατευόδιο". Και αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ, θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση», αφού πρώτα καθοριστεί η περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

«Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν πρώτα με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί και έπειτα θα αποφασίσουν την τοποθεσία. Είναι μία τεχνοκρατική επιχείρηση. Αυτά τα δύο πλοία είναι άλλωστε ανάμεσα στα 15-16 πλοία αυτού του μεγέθους στον κόσμο» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν με εγχώριο προσωπικό, το οποίο εγκαθίσταται σιγά σιγά στα πλοία. «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας και με το "Γιαβούζ" και με τον "Πορθητή" τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα νότια της Κύπρου και συνεχίζει τις έρευνές του στο πλαίσιο της άδειας που έχει λάβει από το ψευδοκράτος, αλλά και από την ίδια την Τουρκία.

Το άλλο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας, το «Ορούτς Ρέις», βρίσκεται αντίστοιχα στη θάλασσα του Μαρμαρά για έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι «εν ολίγοις δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα πλέουν σε δικά μας νερά και ψάχνουν να βρουν αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες μέσα σε δική μας υφαλοκρηπίδα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βρούμε».

κυπριακή ΑΟΖΠορθητήςΤουρκία