Πολιτική|19.06.2019 07:41

Ο Τσίπρας βάζει στο ίδιο κάδρο Μητσοτάκη - Σαµαρά

Βούλα Κεχαγιά

Σε ενιαία εθνική γραµµή χωρίς µικροπολιτικές σκοπιµότητες καλεί τα κόµµατα ο Αλέξης Τσίπρας, που εγκαινίασε χθες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία µε µια οµιλία στο Θησείο γεµάτη από αρνητικές αναφορές στο µοντέλο διακυβέρνησης Σαµαρά.

Με αφορµή τις αιτιάσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ µετά τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός υπενθύµισε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως «η Ελλάδα είναι ισχυρή όταν όλες οι πολιτικές δυνάµεις δείχνουν ενότητα και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών µας συµφερόντων».

Ηταν σαφέστατα ένα µήνυµα προς τα πολιτικά κόµµατα να χαµηλώσουν τους τόνους και να µη στήνουν πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω στα εθνικά θέµατα, πράττοντας επί της ουσίας αυτό για το οποίο κατηγορούν την κυβέρνηση.

Κίνδυνος οπισθοδρόµησης

Κατά τη χθεσινή πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε µε έµφαση τα διλήµµατα και θύµισε την περίοδο της πρωθυπουργίας Σαµαρά, για να προειδοποιήσει: «Υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουµε στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισµού, τα χρόνια της κυβέρνησης του Αντ. Σαµαρά, που κανείς δεν θα ξεχάσει».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοµώντας το πρόγραµµα της Νέας Δηµοκρατίας, που, όπως είπε, «προκαλεί ανασφάλεια», αµφισβήτησε τη δυνατότητα να έρθουν επενδύσεις 100 δισ. στη χώρα και να επιτευχθεί ανάπτυξη 4%, σχολιάζοντας: «Ξέρετε ποιος ήταν ο τελευταίος που τα είπε αυτά; Ο κ. Σαµαράς. Που µιλούσε στα τέλη του 2014 για 150 δισ. στην πενταετία και επίσης 4% ανάπτυξη. Αλλά, όσο είδατε εσείς επένδυση επί Σαµαρά τόσο είδαµε και εµείς. ∆εν µπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν τις λέξεις» είπε. Στην πράξη ταύτισε το πρόγραµµα της προηγούµενης κυβέρνησης της Ν∆ µε το σηµερινό πρόγραµµα της Πειραιώς µε το σχόλιο: «Απλά τώρα δεν µας τα λέει ο κ. Σαµαράς, αλλά ο κ. Μητσοτάκης».

Ηταν µια εµφανής προσπάθεια να δείξει ότι ο σηµερινός πρόεδρος της Ν∆ δεν κοµίζει τίποτα καινούργιο, αλλά ακολουθεί συνταγές του παρελθόντος, τις συνταγές του ∆ΝΤ και του κ. Τόµσεν. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση και την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές, για να επισηµάνει ότι στην κάλπη καλούνται να απαντήσουν στο ερώτηµα που αφορά την ίδια τους τη ζωή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύµισε ότι τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε µια χώρα διαλυµένη και έναν λαό βαθύτατα προσβεβληµένο από την αλαζονεία µιας εξουσίας που βάφτιζε τη φτώχεια success story, δίνοντας το δικαίωµα στους δανειστές να ρίχνουν πάνω του το φταίξιµο. Τώρα, όµως, όπως πρόσθεσε, η χώρα µπορεί να ξεδιπλώσει το δικό της σχέδιο, «και όχι το σχέδιο των δανειστών», µε το σχόλιο πως το σχέδιο της Ν∆ είναι πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία έχει τίτλο: «Μπροστά όλοι µαζί»...

Πυρά κατά της ΝΔ για το ντιμπέιτ

Επιµένει ο ΣΥΡΙΖΑ για ντιµπέιτ ανάµεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως η άρνηση της Πειραιώς να δεχτεί µια τηλεµαχία ανάµεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς κρύβει φόβο και προσπάθεια να κρύψει το πρόγραµµά της. «Η στάση της Ν∆ γεννά ερωτηµατικά» σχολίασε η Εφη Αχτσιόγλου, διερωτώµενη ποιο είναι το αρνητικό στοιχείο στη διεξαγωγή µιας προγραµµατικής αντιπαράθεσης, όπως συµβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όπως συνέβαινε και σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις στη χώρα µας. Στην Κουµουνδούρου θυµίζουν πως στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης δεν είχε πρόβληµα να αναµετρηθεί µε τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική αντιπαράθεση, καλώντας τους πολίτες να προβληµατιστούν για τους λόγους που η Ν∆ θέλει να κρύψει το πρόγραµµά της. «Αν φοβάται ο κ. Μητσοτάκης τόσο πολύ το ντιµπέιτ, ας στείλει τον κ. Τόµσεν στη θέση του. Τα ίδια και χειρότερα λέει, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης» σχολίασε ο Νίκος Παππάς.

Αλέξης Τσίπραςεθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑβουλευτικές εκλογές