Πολιτική|20.06.2019 08:49

Ο Τσίπρας σκέφτεται να κάνει... debate χωρίς αντίπαλο!

Βούλα Κεχαγιά

Οχι στους παράλληλους µονολόγους στο ντιµπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών λέει το Μέγαρο Μαξίµου, ζητώντας πιο ελεύθερη τηλεοπτική συζήτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει το ντιµπέιτ της 1ης Ιουλίου να έχει περισσότερο ανοιχτούς κανόνες και να µην περιοριστεί στο αυστηρό πλαίσιο των µονολόγων των πολιτικών αρχηγών, αλλά να αποκτήσει µεγαλύτερη ευελιξία. Πάντως, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις τηλεοπτικές εµφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζοντας µε βάση τις τηλεθεάσεις ότι κάθε φορά έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται άµεσα σε ένα κοινό τουλάχιστον 500.000 πολιτών που προσλαµβάνει άµεσα τα µηνύµατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ετσι, από τη στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να µην αντιπαρατεθεί σε µια «τηλεµαχία» µε τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόµενο να δώσει µια διακαναλική συνέντευξη σε τηλεοπτικούς δηµοσιογράφους και να δεχτεί τα ερωτήµατά τους χωρίς να υπάρχουν αυστηροί περιορισµοί. Εάν το επιτελείο του καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, τότε αυτή η συνέντευξη πιθανολογείται πως θα παραχωρηθεί την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν κατανοούν την άρνηση του προέδρου της Νέας Δηµοκρατίας να µπει σε µια διαδικασία προγραµµατικής αντιπαράθεσης µαζί του.

«Μη µου πατάτε τον κάλο, δεν είναι επιλογή µου αυτό» σχολίασε δηκτικά στο Open όταν ρωτήθηκε για το ντιµπέιτ. O πρωθυπουργός στάθηκε στην ανακολουθία του κ. Μητσοτάκη που είχε πει στη Βουλή «προκηρύξτε εθνικές εκλογές και θα κάνω όσα ντιµπέιτ θέλετε» αλλά και στο γεγονός πως ενώ σχολίαζε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί «δεν είµαστε τηλεπερσόνες» ο ίδιος πήγαινε και σε τηλεοπτικές εκποµπές και σε πρωινάδικα. Κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο Μητσοτάκης έχει και σε αυτό το πεδίο ένα κοινό στοιχείο µε τον Αντώνη Σαµαρά.

«Αναρωτιέµαι αν αυτό είναι και ένα δείγµα της ταύτισης απόψεων και χαρακτήρα των δύο πολιτικών» ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα για την άρνηση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για µια face-to-face αντιπαράθεση. Συγχρόνως θύµισε πως σε προεκλογικά ντιµπέιτ εµφανίστηκαν και ο Κώστας Σηµίτης και ο Κώστας Καραµανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο ίδιος µε τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη. «Αυτό είναι ζωντάνια, δηµοκρατία, οι πολίτες καταλαβαίνουν τις σκέψεις µας, τα σχέδιά µας, τα συναισθήµατά µας και ο κ. Μητσοτάκης ίσως το φοβάται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκποµπή «Ωρα Ελλάδος 7».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου µεταβαίνει για τη Σύνοδο Κορυφής, θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο για περιοδείες σε Σύρο και Φλώρινα.

Το Επικρατείας

Στο µεταξύ θα έχουν δοθεί στη δηµοσιότητα τα ονόµατα των υποψηφίων που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Χθες το µεσηµέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στον χώρο του Ζαππείου µε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησής του να ηγηθεί του Επικρατείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές ή εκπλήξεις την τελευταία στιγµή και ότι αποµένει να φανεί ποιο πρόσωπο θα επιλεγεί για την τέταρτη εκλόγιµη θέση. Αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί σε στέλεχος είτε της Γέφυρας, είτε της ΔΗΜΑΡ, είτε συνολικότερα της Προοδευτικής Συµµαχίας. Σηµειωτέον ότι στο Επικρατείας θα αποτυπωθεί και η διεύρυνση της Συµµαχίας µε συµµετοχή εκπροσώπου από τους Οικολόγους Πράσινους που ενώνουν, όπως φαίνεται, τις δυνάµεις τους µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

debateΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογέςΑλέξης Τσίπραςβουλευτικές εκλογές