Πολιτική|14.11.2018 20:14

Βενιζέλος: Να μην περάσει καμία διάταξη με 180 ψήφους

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια η πρώτη συζήτηση για την Αναθεώρηση Συντάγματος προκειμένου να λάβει απόφαση για την προθεσμία κατά την οποία η Επιτροπή Αναθεώρησης θα καταθέσει τις προτάσεις της.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων αλλά ξεχώρισε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου που παρότρεινε το Σώμα, να μην περάσει καμία διάταξη προς αναθεώρηση με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους, έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή να διασφαλιστεί και να επιτευχθεί η πραγματική συναίνεση. Στην ουσία όπως είπε, αν δοθεί το περιθώριο στην επόμενη Βουλή να περνούν διατάξεις με πλειοψηφία 151 ψήφων, υπονομεύεται στην ουσία το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Υπογράμμισε ότι «ο συνταγματικός λαϊκισμός είναι η χειρότερη μορφή λαϊκισμού» και εκτίμησε ότι «έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας με πόλωση και όξυνση, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να γίνουν βελτιώσεις, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στο αίτημα για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ξεκινά η συνταγματική αναθεώρηση, μια κορυφαία διαδικασία που προϋποθέτει τη συναίνεση και κάποιοι την ίδια κιόλας μέρα «να αμαυρώνουν το εμβληματικό πρόσωπο που του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας».

Νωρίτερα, στην αρχική τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι στην πρόταση της πλειοψηφίας δεν θα βρει κανείς «ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά». Επεσήμανε μάλιστα ότι στην πρόταση αυτή ενυπάρχουν στοιχεία «που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Επισημαίνοντας ότι την ανάγκη διαβούλευσης προκειμένου να προκύψει η ουσία καθώς το «Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις», αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της πρότασης και υπογράμμισε ότι «εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία».

Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 16 για την ιδιωτική εκπαίδευση που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός»

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ότι «η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

Επίσης υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί η «πρέπουσα ιστορική διάσταση στην αναθεώρηση» και η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού.

Συνταγματική ΑναθεώρησηΒουλή