Πολιτική|20.06.2019 20:22

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη - Η σκληρή απάντηση στην Τουρκία (vid)

Μαρία Ψαρά

Στην ανακοίνωσή τους αναμένεται να καταδικάσουν με αυστηρό τόνο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους για την Κύπρο και να δώσουν, στο πνεύμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εντολή σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. 

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στο προσυνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα  προς την Τουρκία και να αποφασιστούν στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις.

Οι δυο τους συζήτησαν ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, αφού η ομάδα της Φεντερίκα Μογκερίνι θα είναι εκείνη που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις προς το Συμβούλιο. Η ύπατη εκπρόσωπος είναι άλλωστε επικεφαλής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που έχει αναλάβει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 ώρα Ελλάδας. Οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους άλλωστε συναντήθηκαν πριν από την έναρξη της Συνόδου προκειμένου να καθορίσουν την κοινή στρατηγική τους.

Τι δήλωσε ο Τσίπρας

Την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημερινή Σύνοδό του θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα, που είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιχειρήσω τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία», δήλωσε μπαίνοντας στη Σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμα είναι «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Βεβαίως θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα, ώστε, στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, γιατί το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές», τόνισε. «Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες. Θα έχω την ευκαιρία βεβαίως αμέσως τώρα και πριν τη Σύνοδο να συναντήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να συντονίσουμε τη δράση μας, προκειμένου σήμερα να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη. «Πιστεύω ότι το Συμβούλιο σήμερα θα επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη όλων των ηγετών στην Κύπρο και την ετοιμότητά τους για άμεση απάντηση», τουίταρε ο Πρόεδρος Τουσκ.
«Μίλησα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον διαβεβαίωσα ότι η Ιρλανδία είναι στο πλευρό της Κύπρου στην υποστήριξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. «Και υποστηρίζουμε να υπάρξει σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματα σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου έχουν πληγεί από τις πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης».

Στο προ Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με την Καγκελάριο Μέρκελ. Παρόλο που δεν υπήρξε ενημέρωση για το τι ακριβώς ειπώθηκε, η συζήτηση ήταν εφόλης της ύλης, αλλά πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε πράξεις και όχι λόγια ως ευρωπαϊκή απάντηση στην Άγκυρα.

Σύνοδος Κορυφήςκυπριακή ΑΟΖΤουρκία