Πολιτική|21.06.2019 08:16

ΝΔ: Το παρασκήνιο και οι διεργασίες πίσω από το Επικρατείας

Σπύρος Μουρελάτος

Εντός της ηµέρας και ύστερα από ενδιαφέρουσες παρασκηνιακές διεργασίες αναµένεται να ανακοινώσει η ΝΔ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οπως προανήγγειλε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραµµένος, ενώ στην τελευταία τιµητική θέση θα βρεθεί ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, σε εκλόγιµες θέσεις αναµένεται να βρεθούν η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν∆ Μαριέττα Γιαννάκου, ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος και ο προεδρικός σύµβουλος και καθηγητής του Συνταγµατικού ∆ικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης. Βάσει των διαθέσιµων ενδείξεων ακόµη µία γυναίκα θα συµπεριληφθεί στις εκλόγιµες θέσεις, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι στην Πειραιώς δεν αποκλείουν ακόµη και η 6η θέση να εκλέξει βουλευτή.

Κυβερνητικό σχέδιο

Σηµαντικός σταθµός στη «γαλάζια» προεκλογική καµπάνια θεωρείται η σηµερινή πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσµο», όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να παρουσιάσει τους κύριους άξονες της προγραµµατικής πρότασης της Ν∆. Μάλιστα, οι βασικές πρόνοιες του «γαλάζιου» κυβερνητικού σχεδίου αναµένεται να συµπυκνωθούν και σε ένα 20σέλιδο βιβλιαράκι, ευσύνοπτο, όπως το χαρακτηρίζουν συνοµιλητές του προέδρου της Ν∆, µε στόχο να γίνουν κτήµα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

Ούτως ή άλλως, η κυρίαρχη εκτίµηση στην Πειραιώς είναι πως το µείζον προεκλογικό διακύβευµα του κόµµατος για ανάπτυξη και νέες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας, µε βασικά εργαλεία τη µείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί το βαρύ χαρτί της Ν∆ στην προεκλογική καµπάνια. Την ίδια ώρα, τους όρους διεξαγωγής του ντιµπέιτ της 1ης Ιουλίου συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των κοµµάτων που αναµένεται να συµµετάσχουν σε αυτό. Τη Ν∆ εκπροσώπησαν η Σοφία Ζαχαράκη και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Πειραιώς πρότεινε να υπάρξουν 4 θεµατικές ενότητες (Οικονοµία Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική και Αµυνα, Παιδεία Υγεία Πρόνοια, Ασφάλεια) και µία 5η όπου η ερώτηση θα είναι ελεύθερου περιεχοµένου. Μάλιστα, το Μοσχάτο δεν απέρριψε την πρόταση του Κινήµατος Αλλαγής να συµπεριληφθεί και µία ενότητα Λειτουργίας των Θεσµών και της Δικαιοσύνης. Βάσει του ρεπορτάζ, η Ν∆ επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν απευθείας ερωτήσεις ανάµεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και το σύστηµα δύο κίτρινων καρτών, σύµφωνα µε το οποίο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωµα να παρεµβαίνει ή να σχολιάζει την απάντηση αντιπάλου του.

Οι «γαλάζιοι» εκπρόσωποι επέµειναν, πάντως, ότι οι δηµοσιογράφοι επιλέγονται από τα ΜΜΕ και όχι από τα κόµµατα, σε απάντηση της πρότασης του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, να συµµετάσχουν στην τηλεµαχία και δηµοσιογράφοι από εφηµερίδες ή τον διαδικτυακό Τύπο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Ζαχαράκη και Ζούλας επισήµαναν ότι ακόµα κι αν γινόταν αποδεκτή η συµµετοχή δηµοσιογράφων του γραπτού Τύπου, αυτό δεν θα µπορούσε να γίνει χωρίς κριτήρια, και σηµείωσαν ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα έπρεπε να επιλεγούν συντάκτες από τις πέντε κυριακάτικες εφηµερίδες µε τη µεγαλύτερη κυκλοφορία.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαψηφοδέλτιο Επικρατείαςεθνικές εκλογές