Πολιτική|21.06.2019 08:16

Στοίχηµα για το ΚΙΝΑΛ η κάλπη της Θεσσαλονίκης

Φώφη Γιωτάκη

Στη Θεσσαλονίκη και στην εκλογική µάχη που θα δοθεί στην πρώτη περιφέρεια της πόλης στρέφει το ενδιαφέρον της η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί σε σηµαντικό βαθµό η ενίσχυση του εκλογικού ποσοστού του ΚΙΝΑΛ σε σχέση µε το πρόσφατο αποτέλεσµα της ευρωκάλπης.

Το γεγονός ότι στην Α' Θεσσαλονίκης το ΚΙΝΑΛ έλαβε 5,77%, δηλαδή δύο µονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό, θέτει σε συναγερµό το επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά και τις τοπικές οργανώσεις, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές σπεύδουν µε στοχευµένες παρεµβάσεις να απευθυνθούν στα περισσότερα εκλογικά κοινά της συµπρωτεύουσας. Πρόσωπα µε γνώση των εκλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ισχυρό αυτήν τη φορά το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, ποντάροντας στο «πάντρεµα» έµπειρων και νέων στελεχών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται και το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ, κατά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, κινήθηκε σε κλίµα ενότητας και συσπείρωσης, µε αποτέλεσµα να καταγράψει σηµαντικό ποσοστό ο συνδυασµός υπό τον Χρήστο Παπαστεργίου. Το πρώτο κρας-τεστ µετά την ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών προετοιµάζεται για τις 26 Ιουνίου, οπότε και έχει προγραµµατιστεί να γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση µε οµιλήτρια τη Φώφη Γεννηµατά.

Οι διοργανωτές εκτιµούν ότι η συµµετοχή στην εκδήλωση θα είναι µαζική, το δε κυνήγι του σταυρού για τη διεκδίκηση µιας βουλευτικής έδρας από τους υποψηφίους έχει κινητοποιήσει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οµάδα κρούσης

Η µάχη βέβαια θα είναι δύσκολη, αφού στελέχη του χώρου επισηµαίνουν ότι το ΚΙΝΑΛ στερείται ουσιαστικά κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια από το 2012 και µετά.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µέχρι το 2015 εκλεγόταν χωρίς σταυρό και σε κάθε περίπτωση ως κορυφαίο στέλεχος της παράταξης απευθυνόταν σε πανελλαδικό ακροατήριο. Στην αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου θα λάβουν ωστόσο µέρος αρκετά στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής µε ιδιαίτερη απήχηση και καθηµερινή παρουσία στην Α' Θεσσαλονίκης. Ο Χάρης Καστανίδης επιστρέφει στο κυνήγι του σταυρού µετά το 2012 – διετέλεσε επί χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου στη δηµιουργία του ΚΙΔΗΣΟ τον Γενάρη του 2015.

Tο 5,77% που έλαβε το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές θέτει σε συναγερµό το επιτελείο της Φώφης Γεννηµατά και τις τοπικές οργανώσεις

Ο Γιάννης Μαγκριώτης, επίσης επί σειρά ετών βουλευτής και µέλος των υπουργικών συµβουλίων του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει στη µάχη της Α' Θεσσαλονίκης. ∆υνατή θεωρείται η υποψηφιότητα του Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές αλλά έχει δώσει αρκετές εκλογικές µάχες ως στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κυριάκος ήταν µέχρι την προκήρυξη των εκλογών επικεφαλής Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ. Από τη νεότερη γενιά στελεχών µε σηµαντική ωστόσο αυτοδιοικητική εµπειρία ως αντιδήµαρχος Συκεών είναι και ο Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος εκλέχτηκε πρόσφατα και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.

Πρώτη φορά υποψήφια σε εθνικές εκλογές θα είναι η γνωστή ηθοποιός Σοφία Μουτίδου και η Κρυσταλλία Μουτάφη, εκπρόσωπος του κινήµατος ΑµεΑ, δικηγόρος και υποψήφια στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές µε τον συνδυασµό του Χρήστου Παπαστεργίου. Πρεµιέρα σε εθνικές εκλογές κάνει και η µαθηµατικός Μαρία Καρεκλίδου, πρώην υπεύθυνη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

εθνικές εκλογέςΚΙΝΑΛΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΚυριάκοςΦώφη Γεννηματά