Πολιτική|14.11.2018 17:11

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα συριζοποιήσετε την αναθεώρηση

Κατερίνα Τζαβάρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πόλωση που «κατά μείζονα λόγο δίνει τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Επίσης, είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση με προσχηματικό τρόπο» και τόνισε πως «αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική κουβέντα για το Σύνταγμα δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες».

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της».Αποδόμησε, μάλιστα, την έκκληση του πρωθυπουργού λέγοντας «θα γνωρίζετε ότι στα ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε αυτή η Βουλή ως προτείνουσα Βουλή  να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων ώστε να εξασφαλιστεί συναινετικά ότι οι αλλαγές θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής, προκειμένου εκεί να αναζητηθούν συναινέσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ΝΔ δε θα σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ επισημαίνοντας πως η κυβερνητική πρόταση «περιλαμβάνει κάποιες προτάσεις που τις θεωρούμε ακόμη και επικίνδυνες όπως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και με τη συλλογή υπογραφών μέσω Διαδικτύου».

Ενώ άλλες, όπως είπε, «είναι ατελέσφορες όπως η παρατεταμένη περίοδος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Για τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση αλλά αρκούν απλές νομοθετικές παρεμβάσεις. Πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον λαό και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει με τον λαό απέναντι».

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι απολαμβάνουν «τον σεβασμό και τη συμπαράσταση» της παράταξής του. «Όσοι επιθυμούν τη θρησκευτική ουδετερότητα ας διαβάσουν όχι το άρθρο 3 που δεν χρειάζεται αναθεώρηση αλλά το άρθρο 13 του Συντάγματος».

Και πρόσθεσε: «Το Κράτος δεν μπορεί να αγνοεί και πολύ περισσότερο να υποτιμά την πίστη του 95% του λαού μας». Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η ύπαρξη «διαφορετικών εκκλησιαστικών καθεστώτων στην Ελλάδα είναι ένα πλεονέκτημα όχι ένα μειονέκτημα και το Κράτος πρέπει να διευκολύνει τις σχέσεις τους και όχι να δημιουργεί διχόνοιες μεταξύ τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και σε όσα αναφέρονται στην κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Εισηγείστε ειδικά εσείς τη διενέργεια δημοψηφισμάτων όταν είστε εκείνος που έμεινε στη σύγχρονη ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος».

Μετά την αποδόμηση της κυβερνητικής πρότασης, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική Αναθεώρηση. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους την αλλαγή του άρθρου 16 γιατί η ΝΔ θεωρεί αυτή την αλλαγή μείζονος σημασίας», είπε αναφορικά με το άρθρο που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συνοψίζοντας κατέληξε λέγοντας ότι: «η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει την Ελλάδα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές και θα εμποδίσουμε την εξέλιξη αυτή με κάθε μέσο που το Σύνταγμα μας παρέχει».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να δώσει απαντήσεις αποκλειστικά σε όσα σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμιγώς για την Αναθεώρηση.

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης