Πολιτική|22.06.2019 12:38

Το διπλό «δώρο» των Ευρωπαίων ηγετών στον Αλέξη Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Η αναγκαστική αλλαγή της ηµεροµηνίας διεξαγωγής του ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ουδόλως στενοχωρεί το Μαξίµου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τον ορισµό εκτάκτου συµβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών, αφού αυτό καλείται να αποφασίσει για τον νέο πρόεδρο της Κοµισιόν, που δεν θα είναι ο Μάνφρεντ Βέµπερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η χώρα µας πέτυχε στο προχθεσινό Συµβούλιο µια διπλή νίκη: Αφενός Ελλάδα και Κύπρος κατόρθωσαν να επιτύχουν την απόλυτη καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητικότητά της στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο µε υιοθέτηση στοχευµένων µέτρων και αφετέρου, «βοηθούσης» της ελληνικής κυβέρνησης, απετράπη η επιλογή του Βαυαρού υποψηφίου για την Κοµισιόν από το Συµβούλιο.

Νέα Σύνοδος

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 30 Ιουνίου, για µια συνεδρίαση που προβλέπεται να είναι µαραθώνια -µπορεί να κρατήσει έως την 1η Ιουλίου- και θα έχει ως αποκλειστικό αντικείµενο την επιλογή του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κοµισιόν.

«Χρειάζεται ένα πρόσωπο που µπορεί να τους ενώσει όλους και ο κ. Βέµπερ δεν ήταν τέτοιο πρόσωπο» είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα µπορούσε ενδεχοµένως να δεχθεί και µια µετριοπαθή υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προσβάλει τον ελληνικό λαό. Κάτι που ερµηνεύθηκε ως έµµεση αποδοχή της υποψηφιότητας του Μισέλ Μπαρνιέ, που είναι πρόταση του Εµανουέλ Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά τον Μάνφρεντ Βέµπερ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το «κόψιµό» του από τους Ευρωπαίους ηγέτες και µάλιστα θύµισε τις στενές του σχέσεις µε την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε µεγάλο λάθος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι επένδυσε στη διχαστική υποψηφιότητα Βέµπερ.

Με νόηµα αναφέρθηκε στην αρνητική στάση του Μάνφρεντ Βέµπερ απέναντι στην Ελλάδα -παλαιότερα τον είχε χαρακτηρίσει «ανθέλληνα»- και τόνισε ότι πολλές φορές ο απορριφθείς υποψήφιος καταφέρθηκε εναντίον της χώρας µας. Προσφάτως, δε, όταν ανακοινώθηκαν τα µέτρα ελάφρυνσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε σπεύσει να σχολιάσει, χωρίς να ερωτηθεί, πως δεν θα πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης τα µέτρα ανακούφισης για τους Ελληνες.

Κατά τη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί οι απόψεις του ιδίου µε της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν συµπίπτουν και στο εσωτερικό της χώρας παρά µόνο στα fora των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. «Ρωτήστε την κυρία Γεννηµατά γι’ αυτό» είπε δηκτικά ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «χωρίς να απεµπολώ την ταυτότητά µου και την καταγωγή µου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόµµα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, σας θυµίζω ότι είµαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες µε όλες τις προοδευτικές δυνάµεις».

Με... Skype

Οι εξελίξεις στην ΕΕ ανατρέπουν το πρωθυπουργικό πρόγραµµα και εκ των πραγµάτων και την ηµεροµηνία διεξαγωγής του ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών, µε πιθανότερο ορισµό του για την ερχόµενη Τετάρτη 26 Ιουνίου. «∆εν γίνεται να βγω µε Skype από τις Βρυξέλλες» είπε χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας χθες, αφήνοντας εκ νέου αιχµές για το µοντέλο της τηλεµαχίας, αφού έκανε αναφορά σε «παράλληλους µονολόγους».

Επίσης, όπως εγκαίρως είχε γράψει το «Εθνος», ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει µόνος του διακαναλική συνέντευξη την τελευταία εβδοµάδα προτού στηθούν οι κάλπες, µε επικρατέστερη ηµεροµηνία σήµερα την Τρίτη 2 Ιουλίου. Σηµειωτέον ότι τροποποιείται το πρόγραµµα του Αλέξη Τσίπρα και το Σαββατοκύριακο. Σήµερα ο πρωθυπουργός επρόκειτο να µεταβεί στη Σύρο. Ωστόσο θα παραµείνει στην Αθήνα και θα συµµετάσχει σε εκδήλωση µε startuppers, ενώ αργότερα θα µιλήσει σε δεύτερη εκδήλωση για άτοµα µε αναπηρία. Την Κυριακή θα βρεθεί, όπως είχε σχεδιαστεί, στη Φλώρινα

Σύνοδος ΚορυφήςΜάνφρεντ Βέμπερ