Πολιτική|23.06.2019 09:07

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν... ψιλά γράµµατα στο «συµβόλαιο» της Νέας Δημοκρατίας

Βούλα Κεχαγιά

Τους «γαλάζιους µύθους» για φοροελαφρύνσεις και δήθεν µεταρρυθµίσεις επιχειρεί να ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας µε καχυποψία πως και οι θέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας για το Ασφαλιστικό παραµένουν συνειδητά στο σκοτάδι… Το Μαξίµου θα επιµείνει προγραµµατικά έως ότου ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, επιδιώκοντας να εξωθήσει την αξιωµατική αντιπολίτευση στο να αποκαλύψει το κρυφό της πρόγραµµα σε όλες του τις πτυχές.

Το κυβερνητικό επιτελείο στέκεται στο γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράµµατος του κόµµατός του είπε µεν ότι θα καταργήσει το υφιστάµενο πλαίσιο στο Ασφαλιστικό, χωρίς όµως να διευκρινίσει µε τι θα το αντικαταστήσει.

Πρακτικά, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ν∆ δηµιουργεί συνθήκες ανασφάλειας σε εκατοµµύρια συνταξιούχους αλλά και ασφαλισµένους για το τι ακριβώς θα συµβεί εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ανησυχία εντείνεται, κατά τους κυβερνώντες, εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη για µετάβαση πόρων στην ιδιωτική ασφάλιση αλλά και τακτικών συνοµιλητών του, όπως η κυρία Ξαφά, για ανάγκη περικοπών στις συντάξεις. 

Ελαφρύνσεις με... αστερίσκο

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, µελετώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ν∆, αντιλαµβάνονται πως οι όποιες φοροελαφρύνσεις επαγγέλλεται θα αρχίσουν να εφαρµόζονται σταδιακά από το 2020 και έπειτα – και αυτό υπό προϋποθέσεις. Κατά τη Ν∆, η κύρια προϋπόθεση είναι να συµφωνήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσµοί µε βάση ένα πακέτο µεταρρυθµίσεων που θα εφαρµόσει -εφόσον αναλάβει την εξουσία- έως το τέλος του 2019. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία φοβούνται πως η Ν∆, προκειµένου να δείξει «πρόσωπο» στους έξω, µπορεί να βαφτίσει «µεταρρυθµίσεις» νέα µέτρα λιτότητας.

Μάλιστα, επισηµαίνουν ότι ενδέχεται να ακυρώσει τη µόνιµη χορήγηση τµήµατος της 13ης σύνταξης που ψηφίστηκε τον προηγούµενο Μάιο, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, να ακυρώσει εργασιακά δικαιώµατα (όπως, για παράδειγµα, τις συλλογικές διαπραγµατεύσεις), να επαναφέρει τη διαθεσιµότητα για τους δηµοσίους υπαλλήλους, να ακυρώσει τις φοροελαφρύνσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 και ήδη εφαρµόζονται (µείωση ΕΝΦΙΑ 10% µεσοσταθµικά και έως 30% για µικρές και µεσαίες ιδιοκτησίες ή µείωση φόρου επιχειρήσεων για το 2019 κατά 1%).

Επίσης, πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης -όπως έχει πει άλλωστε- θα επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5 για το ∆ηµόσιο, δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρήσεις µόνο µία πρόσληψη δηµοσίου υπαλλήλου, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ακύρωση των δροµολογηµένων προσλήψεων 15.000 εκπαιδευτικών. Συγχρόνως, Μαξίµου και Κουµουνδούρου φοβούνται πως υπάρχει κίνδυνος (µετά και τις δηλώσεις του αρµόδιου τοµεάρχη Σκρέκα) να προχωρήσει η Ν∆ στην ιδιωτικοποίηση µεγάλου τµήµατος των παραγωγικών µονάδων της ∆ΕΗ και παράλληλα σε αυξήσεις στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος, όπως έγινε κατά την περίοδο 2008-2013 µε αύξηση 60% στην τιµή του.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιµένει ότι οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται η Ν∆ από το 2020 και έπειτα (και µάλιστα οι µειώσεις του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε δύο δόσεις) δεν είναι εξασφαλισµένες από τον κ. Μητσοτάκη, διότι περνούν από την κρίση και τη σύµφωνη γνώµη των θεσµών. Πρακτικά, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν∆ θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους να δεχθούν µικρότερο πρωτογενές πλεόνασµα για την Ελλάδα για τα έτη 2020-2022 στο 2%.

Στην επιχείρηση… αποδόµησης του σχεδίου «µείωση φορολογίας» της Πειραιώς, στην κυβέρνηση θυµίζουν πως η Νέα ∆ηµοκρατία έχει το know-how για την υπερφορολόγηση, αφού, µεταξύ άλλων: Ο φόρος εισοδήµατος για µισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 έως και σήµερα, ενώ ο φόρος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες είναι αυξηµένος έως και εννέα φορές.

Επίσης, το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούµενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ, από µόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας. Ανέβηκαν, τέλος, οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήµατος, καθώς µε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει µία εικόνα καταστροφής για την οικονοµία βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία µε την πραγµατικότητα. Στην Κουµουνδούρου προβλέπουν ότι η Ν∆ θέλει να αποκτήσει ένα «άλλοθι» ώστε να µπορεί να ισχυριστεί πως, παραλαµβάνοντας µία παραπαίουσα οικονοµία, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καν σε αόριστες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά να εφαρµόσει ένα πρόγραµµα βασισµένο στη συνταγή του ∆ΝΤ που θα στηρίζεται σε βαθιές περικοπές σε δαπάνες, δηλαδή σε περικοπές στους προϋπολογισµούς του κοινωνικού κράτους, όπως στην Υγεία και στην Παιδεία, στους µισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόµατα.

Ολα αυτά είν αι θέµατα που θα επιδιώξει να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών, που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πραγµατοποιηθεί 27 ή 28 Ιουνίου, αλλά και στη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει πιθανότατα στις 2 Ιουλίου

ΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές 2019Νέα Δημοκρατία