Πολιτική|23.06.2019 10:33

Καμίνης στο Έθνος: Το ΚΙΝΑΛ αγωνίζεται για να µην µπούµε σε νέες περιπέτειες

Φώφη Γιωτάκη

Το δύσκολο εγχείρηµα της Χαριλάου Τρικούπη από την εποµένη των εθνικών εκλογών περιγράφει ο Γιώργος Καµίνης.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου επιλέγει για το ΚΙΝΑΛ στο µετεκλογικό σκηνικό τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, µιλάει, ωστόσο, και για τον σχηµατισµό κυβέρνησης στην περίπτωση µη αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος. «Το µόνο που απασχολεί Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξουσία και η νοµή της» λέει ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων, επιµένοντας ότι το Κίνηµα Αλλαγής έµαθε από τα λάθη του παρελθόντος.

Αποµένουν δύο εβδοµάδες προεκλογικής εκστρατείας. Εχετε την αίσθηση ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να αντέξει στα «διλήµµατα» που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆, διατηρώντας το ποσοστό της ευρωκάλπης;

Το µόνο που απασχολεί Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξουσία και η νοµή της. Ουσιαστικά αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νοµίσµατος. Οπως πολύ εύστοχα είπε η Φώφη Γεννηµατά, «είτε ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ είτε Ν∆, στο τέλος Καραµανλής βγαίνει», σε νοοτροπίες και σε πρόσωπα.

Με ποιο εκλογικό ποσοστό εκτιµάτε ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να πρωτοστατήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Το Κίνηµα Αλλαγής είναι η Κεντροαριστερά – και σε κάθε εκλογική αναµέτρηση βελτιώνει τη θέση του στην κοινωνία.

Το ενδεχόµενο αυτοδυναµίας της Ν∆ ποιο ρόλο «επιφυλάσσει» στο Κίνηµα Αλλαγής;

Το πρόγραµµα του Κινήµατος Αλλαγής δεν στηρίζεται ούτε στα πλασµατικά πλεονάσµατα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στις κοινωνικές ανισότητες που κοµίζει η Ν∆. Η πρότασή µας έχει ως άξονα την κοινωνική, οικονοµική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, µε βιώσιµη ανάπτυξη, νέες δουλειές και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως για παράδειγµα η στήριξη της οικογένειας για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού.

Αποκλείετε τη συµµετοχή του Κινήµατος Αλλαγής στην κυβέρνηση;

Σε ποια κυβέρνηση, µε ποιες προγραµµατικές συγκλίσεις και υπό ποιους όρους; Το Κίνηµα Αλλαγής και κυρίως ο βασικός του κορµός, το ΠΑΣΟΚ, έχει µάθει από τα «πέτρινα χρόνια», δεν αντιµετωπίζει την εξουσία ως αυτοσκοπό και γνωρίζει πόσο χρειάζεται η χώρα µας µια αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα επιδιώξει να καταστήσει την πρότασή της πλειοψηφική.

∆ίνετε πιθανότητες στο σενάριο µη σχηµατισµού κυβέρνησης;

Η κάλπη θα το δείξει.

Και τότε;

Τότε ο καθένας θα αναλάβει το µερίδιο της ευθύνης που θα του έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.

Η επόµενη κυβέρνηση σε ποια βήµατα πρέπει να προχωρήσει µόλις αναλάβει;

Την επόµενη κυβέρνηση την περιµένουν πολλά και στην οικονοµία και στην ξεχαρβαλωµένη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Εκείνο όµως που πρέπει να αποκατασταθεί αµέσως είναι η κλονισµένη εµπιστοσύνη των πολιτών στους θεσµούς, στη ∆ικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου. Ο τρόπος που αντιµετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τη ∆ικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές κάθε άλλο παρά προοδευτικός ήταν.

Η κατάσταση της οικονοµίας µπορεί να φέρει και τέταρτο µνηµόνιο;

Το Κίνηµα Αλλαγής αγωνίζεται ώστε να µην µπούµε σε νέες περιπέτειες. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν∆ έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιµοποιούν αλά καρτ τις επισηµάνσεις της Ευρώπης και των θεσµών: αν ειπωθεί κάτι υπέρ τους, επαίρονται, αν τους χτυπήσουν καµπανάκι, τότε τους καταγγέλλουν ότι παίζουν το παιχνίδι του αντιπάλου... Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας ήταν καλός για τον ΣΥΡΙΖΑ µέχρι τη στιγµή που µίλησε να τους κινδύνους που εµπεριέχει η πλειοδοσία προεκλογικών παροχών, ενώ ο κ. Γιούνκερ ήταν καλός πρόεδρος της Κοµισιόν για τη Ν∆, µέχρι που της θύµισε τις ευθύνες της για τη δηµοσιονοµική εκτροπή του 2004-2009 και τα πλαστά στοιχεία που έστελνε στις Βρυξέλλες.

Ανησυχείτε για θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Εχουµε έναν δύσκολο γείτονα, που απέναντί του επιβάλλεται να έχουµε εθνική στρατηγική, οµοψυχία, σταθερούς συµµάχους και ψυχραιµία.

Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα µετά τις ευρωεκλογές και πριν από τις εθνικές εκλογές;

Ο κ. Τσίπρας έχει ανθρώπους να συνοµιλήσει. Εγώ θα ήθελα να πω στον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Κίνηµα Αλλαγής έχει µάθει από τα λάθη του παρελθόντος, έχει σχέδιο και είναι έτοιµο να εκφράσει ηγεµονικά τον προοδευτικό και δηµοκρατικό κόσµο.

Κύριε Καµίνη, είναι ο ∆ήµος Αθηναίων εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Εφαλτήριο µπορεί να είναι µόνο για τους «περαστικούς». Γι’ αυτούς που πιστεύουν στα άλµατα και όχι στα σταθερά βήµατα. Οι εποχές που η Αθήνα ήταν µόνο βιτρίνα και δηµόσιες σχέσεις έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι καιροί άλλαξαν. Ο ∆ήµος Αθηναίων προσφέρει µια ανεκτίµητη εµπειρία για όλους όσοι δούλεψαν σκληρά και µε σχέδιο, διεκδίκησαν την επανεκλογή τους και έµειναν εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι σαν να έχεις διοικήσει δέκα υπουργεία µαζί.

Ο ορισµός σας στην κορυφή του Επικρατείας από την κυρία Γεννηµατά προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίνηµα Αλλαγής και την «αποχώρηση» του κ. Βενιζέλου. Θα µπορούσε να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη µε διαφορετικούς χειρισµούς;

Νοµίζω ότι η κυρία Γεννηµατά έχει εξηγήσει επανειληµµένως την απόφασή της και δεν νοµίζω ότι κανένας µας έχει να προσθέσει οτιδήποτε.

Η έρευνα για τον κ. Σηµίτη µπήκε στο αρχείο. Που σηµαίνει;

Μια υπόθεση για την οποία χύθηκε πολύ µελάνι αποδεικνύεται σκευωρία. Αυτό είναι ένα µεγάλο µάθηµα για όσους εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν τη ∆ικαιοσύνη ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώµης.

Μετεξελίσσεται το Κίνηµα Αλλαγής σε ΚΚΕ του Κέντρου, όπως προέβλεψε ο κ. Βενιζέλος;

Η δυναµική του κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει. Αλλωστε µην ξεχνάµε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Κίνηµα Αλλαγής ήρθε ξεκάθαρα δεύτερο κόµµα, µε µεγάλη διαφορά από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογές 2019Γιώργος Καμίνης