Πολιτική|24.06.2019 08:50

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η ανατροπή κλίµατος και συσχετισµών

Βούλα Κεχαγιά

«Ναι, και πάλι ναι» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτηµα εάν το «παιχνίδι γυρίζει», µέσα από τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός πιστεύει σε µια ανατροπή των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών τη νύχτα της 7ης Ιουλίου και επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους πως οι κάλπες θα είναι άδειες για να γεµίσουν από την αρχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία γνωρίζει τις αντιξοότητες µιας εκλογικής αναµέτρησης στην οποία κατεβαίνει έχοντας χάσει προσφάτως από τη Νέα Δηµοκρατία µε µια µεγάλη διαφορά. Θεωρεί όµως ότι πολλοί παράγοντες µπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσµα µε καθοριστικό αυτόν της αποχής. Αλλωστε η εµπειρία της 26ης Μαΐου έδειξε ότι 600.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέµβρη του 2015 δεν πήγαν στα εκλογικά τµήµατα για να ψηφίσουν.

Είναι κόσµος που επέλεξε την αποχή της τιµωρίας και της απογοήτευσης ή στήριξε µικρότερα κόµµατα, αλλά τώρα µπορεί να κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει την παλινόρθωση, λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Στον δρόµο της µάχης για τις επικείµενες εκλογές, ο κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι ασφαλώς η πρωτιά και η ανατροπή όλων των προγνωστικών. Αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες, στο Μαξίµου και στην Κουµουνδούρου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σηµαντική στόχευση την αποτροπή της αυτοδυναµίας της Νέας Δηµοκρατίας.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόµµα, τότε ανεξαρτήτως των επιδόσεών του είναι άλλα τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηµατίσει κυβέρνηση χωρίς να απευθυνθεί σε άλλα κόµµατα για µια αναγκαία µετεκλογική συνεργασία. Ο πρώτος παράγοντας σχετίζεται µε τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η ίδια η Πειραιώς και ο δεύτερος µε τον αριθµό των κοµµάτων που θα εξασφαλίσουν είσοδο στη Βουλή ή αλλιώς µε το άθροισµα των ποσοστών των κοµµάτων που θα µείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Για παράδειγµα, η ΝΔ µε βάση και την πρόσφατη µέτρηση της Alco για το Open θα µπορούσε µε ποσοστό 38% να είναι αυτοδύναµη εφόσον το άθροισµα των εκτός Βουλής κοµµάτων ήταν στο 6%. Αυτό σηµαίνει ότι στη Βουλή θα έχουν µπει περισσότερα από πέντε κόµµατα.

Οι µετρήσεις

Ενας ακόµη µείζων στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν µεγαλύτερου εκλογικού ποσοστού. Οι µετρήσεις της κοινής γνώµης δείχνουν µεν άνοδο των ποσοστών της Ν∆ µετά τις ευρωεκλογές, όµως αντιστοίχως δείχνουν ανοδική τάση και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία µε βάση τα µέχρι τώρα δηµοσκοπικά δεδοµένα µπορούν να αγγίξουν και το 30%.

Εποµένως, σε περίπτωση ήττας, οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 23,8% των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα καλό, αλλά όσο πιο κοντά βρίσκεται στο 30% τόσο το καλύτερο. ∆ιότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία εδραιώνεται ως ο δεύτερος µεγάλος πολιτικός πόλος που µπορεί να χτίσει πάνω στο αφήγηµα της συγκρότησης της µεγάλης προοδευτικής παράταξης. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του είπε ότι «θα διαφυλάξουµε την Προοδευτική Συµµαχία ως κόρη οφθαλµού και θα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να τη διευρύνουµε».

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές