Πολιτική|24.06.2019 08:50

Τρεις προτάσεις στο τραπέζι βάζει το ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Απέναντι στον στόχο της Νέας Δηµοκρατίας για αυτοδυναµία τάσσεται η Φώφη Γεννηµατά, καλώντας τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να προσέλθουν στο ντιµπέιτ προκειµένου να πάρουν θέση σε τρία κρίσιµα ζητήµατα που θέτει στο τραπέζι το ΚΙΝΑΛ.

Η κυρία Γεννηµατά µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις της χθες από την Κόρινθο και την Τρίπολη ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση ισχύει ανεξαρτήτως της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα σχηµατιστεί και αφορά στη συµφωνία για τη διαπραγµάτευση µε τους εταίρους σχετικά µε το ύψος των πλεονασµάτων, την αλλαγή του εκλογικού νόµου και τη συνταγµατική αναθεώρηση. Ετσι, το ντιµπέιτ είναι για την κυρία Γεννηµατά µια ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δηµοκρατίας, καθώς θα δοθούν απαντήσεις επί συγκεκριµένων προτάσεων.

Τα εθνικά θέµατα

«Θα έχουν την ευκαιρία να δεσµευτούν, εφόσον συµφωνούν, και να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα κρίσιµα εθνικά θέµατα» τονίζει στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επαναλαµβάνοντας την άποψη ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα να χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τα ελληνοτουρκικά υιοθετώντας τη λογική της Συµφωνίας των Πρεσπών. «Παλαιότερα υπήρχε συνεννόηση για τα µεγάλα εθνικά θέµατα. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει αρραγές µέτωπο. Είναι επικίνδυνη για τον τόπο αυτή η συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα. Ακούσαµε, µάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι κατά το πρότυπο των Σκοπίων και των χειρισµών που έκαναν εκεί µπορούν να αντιµετωπιστούν τα ελληνοτουρκικά. ∆εν αντέχει η χώρα δεύτερο ναυάγιο στα εθνικά θέµατα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Φώφη Γεννηµατά, επεκτείνοντας τη συζήτηση στις προϋποθέσεις για την εδραίωση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Κατά την ίδια, καθοριστικής σηµασίας είναι η αλλαγή του εκλογικού νόµου. Το ΚΙΝΑΛ, ως γνωστόν, καταψήφισε την απλή αναλογική, αλλά παρουσίασε ολοκληρωµένη πρόταση για ένα αναλογικότερο σύστηµα, µε λιγότερες έδρες µπόνους για το πρώτο κόµµα. Σήµερα η Χαριλάου Τρικούπη καλεί εκ νέου τον αρχηγό της Νέας ∆ηµοκρατίας να εγκαταλείψει τη λογική του ενισχυµένου µπόνους µε τις 50 έδρες και να συζητήσει µαζί µε τον κ. Τσίπρα τις προτάσεις του Κινήµατος Αλλαγής.

«Αν το 2016 µας είχε στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης, θα είχε κάνει πίσω ο κ. Τσίπρας και θα είχε καταργηθεί το µπόνους των 50 εδρών, και έτσι σήµερα θα µπορούσε να κυβερνηθεί ο τόπος µε άλλους όρους» εξήγησε η κυρία Γεννηµατά, η οποία θεωρεί εξαιρετικά χρήσιµη εξέλιξη για τη χώρα να στηρίξει µια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις µεγάλες µεταρρυθµίσεις. «Η χώρα δεν χρειάζεται την αυτοδυναµία του κ. Μητσοτάκη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρόγραµµα ελληνικής ιδιοκτησίας και τη µεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλλαγή των όρων που έχουν γίνει “θηλιά” για κάθε Ελληνα» υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ η κυρία Γεννηµατά.

Η Χαριλάου Τρικούπη εµφανίζεται, πάντως, αισιόδοξη για τις εκλογικές επιδόσεις του Κινήµατος Αλλαγής και διατηρεί τον στόχο για την ενίσχυση των ποσοστών στις εθνικές εκλογές. Εκτιµά δε ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών µπορεί να ενισχυθεί, καθώς στη µάχη µπαίνουν και επισήµως από σήµερα οι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε εκλογική περιφέρεια µαζί µε τα δηµοφιλή αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν ήδη αναλάβει συγκεκριµένους ρόλος για το δεκαπενθήµερο που αποµένει µέχρι τις κάλπες

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛεθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογές