Πολιτική|14.11.2018 21:46

Συζήτηση στη Βουλή: Κεντροαριστερά και εκλογές μέσω... Συντάγματος

Newsroom

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στηρίζοντας τις προτάσεις τους για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας δίχως να λείψουν όμως οι εκατέρωθεν κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αφήσουν ελεύθερους του βουλευτές τους ώστε να ψηφίσουν κατά συνείδηση και χωρίς τους περιορισμούς της κομματικής πειθαρχίας. Ξεκαθάρισε ότι στην αναθεωρητική διαδικασία «αναζητάμε συναινέσεις» υποστηρίζοντας ότι αυτές υπάρχουν μέσα στο κοινοβούλιο από όσους «αντιλαμβάνονται τους ίδιους προβληματισμούς, ίσως από άλλη πολιτική αφετηρία».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης εγκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για «αλλοπρόσαλλες θέσεις» ειδικά για τα θέματα της προεδρικής εκλογής. Μάλιστα απάντησε στο αίτημα της Ν.Δ για αναθεώρηση του συνόλου των διατάξεων που προτείνουν τα κόμματα σημειώνοντας ότι ξεκίνησε η διαδικασία της αναθεώρησης και όχι μιας συντακτικής συνέλευσης. Επίσης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για συμπόρευση με ακραία στοιχεία στο εσωτερικό της αποκαλώντας την δυο φορές «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Ατολμία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο  Κυριάκος Μητσοτάκης. Υποστήριξε πως η άρνησή της να κριθούν όλα τα άρθρα που προτείνονται από τα κόμματα αναθεωρητέα συνιστά παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για κλίμα συναίνεσης «ενώ η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους».

«Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις και θα ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητοστάκης επιμένοντας ιδιαίτερα για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή σε όσα συμβαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια μιλώντας για «Ρουβίκωνες», «μπαχαλάκηδες» και «ναρκέμπορους».

Διαξιφισμοί όμως υπήρξαν και ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά στην σκιά του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της αποκάλεσε την κυβέρνηση «αδίστακτη» ζητώντας την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Ν.Δ» ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από το ΚΙΝΑΛ να ζητήσει συγνώμη για τις υποθέσεις Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλου.

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΦώφη Γεννηματά