Πολιτική|25.06.2019 08:20

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνει το αφήγηµα των ελαφρύνσεων του Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Ανθρακες ο θησαυρός λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά µε τις δεσµεύσεις του Κ. Μητσοτάκη για τη µείωση της φορολογίας, διακρίνοντας στον άµεσο ορίζοντα τη λήψη µέτρων λιτότητας στα πρότυπα του ΔΝΤ σε περίπτωση διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αλλωστε, ερµηνεύοντας δηκτικά η Κουµουνδούρου δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν∆ Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος είπε πως το ΔΝΤ είναι φυσικός σύµµαχός µας, επισηµαίνει πως «η Ν∆ προστρέχει ανοιχτά στις συνταγές και τη στήριξη του Ταµείου για να µας γυρίσει στις µαύρες εποχές, όπου οι τεχνοκράτες του όριζαν τις τύχες µας». Αφορµή για την κριτική της κυβέρνησης στα φορολογικά έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς δήλωσε στο Κρήτη TV ότι δεν θα υπάρξει καµία φοροελάφρυνση εντός του 2019. Κι όχι µόνο αυτό.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέκτεινε σε βάθος τετραετίας και σε δόσεις τις µειώσεις στους φόρους, λέγοντας ότι το 2020 θα γίνει µόνο µείωση ΦΠΑ στην εστίαση. Σηµειωτέον πως η µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση µειώθηκε ήδη µε τα µέτρα του Μαΐου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καµία παρέµβαση

Ο Αλέξης Τσίπρας από την ακριτική Φλώρινα σχολίασε πως όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες ηµέρες τον «κρυπτόµενο από τον δηµόσιο διάλογο και την κατ’ ιδίαν αντιπαράθεση κ. Μητσοτάκη θα κατάλαβαν ότι οµολόγησε πως µέσα στο 2019 δεν πρόκειται να κάνει καµία παρέµβαση στη φορολογία».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι µε βάση τα λεχθέντα του προέδρου της Ν∆ δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος για περαιτέρω παρεµβάσεις και µάλιστα εντός του 2019 θα επιδιώξει να φέρει ένα κύµα µεταρρυθµίσεων, προκειµένου όταν έρθει το 2020 να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να µειώσουν τα πλεονάσµατα, για να φέρει τότε φοροελαφρύνσεις. Στο ίδιο µήκος κύµατος η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, Εφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα εκ µέρους του κ. Μητσοτάκη και αναφέρθηκε σε «ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας».

Το Μέγαρο Μαξίµου διερωτάται την ίδια ώρα για ποιον λόγο είναι αναγκαίο ο κ. Μητσοτάκης να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους για να ρίξουν τα πλεονάσµατα το 2020, από τη στιγµή που ήδη µε βάση το σχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει απορριφθεί, µε την κατάθεση 5,5 δισ. από το µαξιλάρι ρευστότητας (πάνω από 30 δισ.) ο στόχος είναι πλέον το 2,5%. Και µάλιστα χωρίς να παραβιάζεται η συµφωνία.

Περικοπές δαπανών

Η εξήγηση που δίνουν οι κυβερνώντες είναι πως η Ν∆ θα προσπαθήσει να εφαρµόσει «µεταρρυθµίσεις» που θα συνιστούν κοινωνικό Αρµαγεδδώνα και θα κάνει περικοπές στις δαπάνες, στις συντάξεις, στους µισθούς και στα επιδόµατα. Στον αντίποδα, σύµφωνα µε την κ. Αχτσιόγλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ µείωσε ήδη τον ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιµα και στην ενέργεια και το 2020 θα τον µειώσει περαιτέρω κατεβάζοντας τον µεσαίο συντελεστή από 13% σε 11% µε στοχευµένες µειώσεις στη φορολογία εισοδήµατος και στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ.