Πολιτική|27.06.2019 09:04

ΣΥΡΙΖΑ: Κρυφό σχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό «βλέπει» το Μαξίµου

Βούλα Κεχαγιά

Για εκβιαστικά διλήµµατα που βάζει προς τον ελληνικό λαό η Νέα Δηµοκρατία, µεσούσης της προεκλογικής περιόδου, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά µε τη δήλωση Μητσοτάκη ότι εφόσον δεν κερδίσει την αυτοδυναµία, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο.

Μαξίµου και Κουµουνδούρου αναδεικνύουν το ζήτηµα των διληµµάτων που θέτει η ηγεσία της Πειραιώς, κάνοντας λόγο για κινδυνολογία της Ν∆ και τονίζουν πως ενδεχόµενη νίκη της σηµαίνει επί της ουσίας αποσταθεροποίηση της χώρας. Προς τούτο η κυβέρνηση αναδεικνύει το σχέδιο της Νέας Δηµοκρατίας για το Ασφαλιστικό, το οποίο, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της εφηµερίδας «Αυγή», προβλέπει την άµεση ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης κυρίως στον επικουρικό τοµέα, σχέδιο που ήδη έχει προχωρήσει µε διαδοχικές συναντήσεις στελεχών της Πειραιώς µε ευρωπαϊκές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ζητά διευκρινίσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, Εφη Αχτσιόγλου, σχολίασε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας επιβεβαιώνουν απολύτως το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και µάλιστα της προσδίδουν και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Εξ αυτού του λόγου η Ν∆ καλείται να απαντήσει γιατί στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράµµατός της απέφυγε συνειδητά να µιλήσει για το σχέδιό της για την κοινωνική ασφάλιση, δεδοµένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καταργήσει το σηµερινό Ασφαλιστικό και επίσης µε ποιο σχέδιο επιθυµεί να το αντικαταστήσει.

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου καλεί τη Ν∆ να εξηγήσει εάν επιµένει στο σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον εάν εγγυάται την καταβολή των επικουρικών συντάξεων 1.230.000 συνταξιούχων. Επίσης εάν εγγυάται και µε ποιον τρόπο τις εισφορές των ασφαλισµένων, καθώς και ποιο είναι το κόστος του σχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισµό. Η Κουµουνδούρου αξιώνει από τη Ν∆ διευκρινίσεις για το εάν θα γίνουν δυσµενείς αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων και καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να µην κρύβεται στα θέµατα αυτά. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιµούν πως αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κ. Μητσοτάκης, που µιλούσε για φοροελαφρύνσεις, τώρα µεταθέτει τις φορολογικές του παρεµβάσεις για το βάθος της τετραετίας και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσµοί στους οποίους και θα παρουσιάσει τις µεταρρυθµίσεις του 2019 -εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση- θα κάνουν αποδεκτό το αίτηµά του για µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων.

Εξ αυτού τού λόγου, άλλωστε, ο πρωθυπουργός καλεί διαρκώς τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι µεταρρυθµίσεις στις οποίες λέει ότι θα προχωρήσει και γιατί έχει εγκαταλείψει τις υποσχέσεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις εάν κερδίσει τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη δραµατοποίηση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το επιτελείο του διακρίνουν πίσω από αυτήν µια αµηχανία της Ν∆ γιατί τα νούµερα δεν βγαίνουν και τόσο εύκολα και επιπλέον µια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν∆ διαβλέποντας κάποιες τάσεις χαλάρωσης και αποσυσπείρωσης. Και αυτό διότι, µεταξύ των άλλων, οι τελευταίες µετρήσεις δείχνουν µια τάση αποχής από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου περισσότερων ψηφοφόρων της Ν∆ παρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οµως, προσθέτουν από το Μαξίµου και την Κουµουνδούρου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές το βράδυ της 26ης Μαΐου, το έκανε -δεδοµένων των αποτελεσµάτωνκυρίως για να µη βρίσκεται η χώρα σε µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδο µέσα στο καλοκαίρι. «Και τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης απειλεί µε εκλογές τον ∆εκαπενταύγουστο» σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης.

Το δίληµµα των εκλογών

Προσθέτουν πως το δίληµµα των εκλογών είναι ή κυβέρνηση µε ΣΥΡΙΖΑ ή κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση µε Νέα ∆ηµοκρατία ή κορµό τη Νέα ∆ηµοκρατία και κανένα άλλο. «Το ενδεχόµενο να είναι πρώτη η Ν∆ είναι ένα ενδεχόµενο πλήρους κοινωνικής, πολιτικής και οικονοµικής αποσταθεροποίησης» τόνισε µε αφορµή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές τον Αύγουστο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, συµπληρώνοντας πως οι κυβερνήσεις είναι σταθερές όταν έχουν πολιτικές µε κοινωνικό αντίκρισµα.

Περιµένοντας την (αρνητική) απάντηση του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας για ένα προεκλογικό ντιµπέιτ, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει κανονικά το πρόγραµµα των περιοδειών του. Χθες το βράδυ µίλησε στη ∆ραπετσώνα και απόψε θα µιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας. Μιλώντας χθες το βράδυ στη Δραπετσώνα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την... απειλή εκλογών µέσα στον Αύγουστο. «Αυτός αποδεικνύει ότι το µόνο που τον απασχολεί είναι η πάρτη του. Και εκβιάζει µε τζούφιους δράκους στο όνοµα δήθεν της οµαλότητας και της σταθερότητας, για την οποία όµως δεν του καίγεται καρφάκι» είπε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπραςεθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑ