Πολιτική|27.06.2019 09:06

Νέα Δημοκρατία: Επιχείρηση κατά του εφησυχασµού

Σπύρος Μουρελάτος

Κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα και συνεπακόλουθα ως προς τη σύνθεση της επόµενης Βουλής θεωρούνται από την ηγεσία της ΝΔ οι τελευταίες 10 ηµέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σε µεγάλο βαθµό σχηµατοποιήσει το αυριανό Υπουργικό Συµβούλιο και έχει προτεραιοποιήσει τις επικείµενες κυβερνητικές του πρωτοβουλίες, εφόσον, βεβαίως, είναι ο νικητής το βράδυ της 7ης Ιουλίου, οι «ντιρεκτίβες» προς τους επιτελείς του αφορούν κατ’ αποκλειστικότητα την προεκλογική στρατηγική, έως ότου κλείσουν οι κάλπες.

Και αυτό γιατί στην Πειραιώς είναι κοινός τόπος ότι το εύρος της κοινοβουλευτικής ισχύος της Ν∆ αναµένεται να διαδραµατίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ευχέρεια της νέας κυβέρνησης να δροµολογήσει άµεσα τις µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται, χωρίς αναβολές. Στο πνεύµα αυτό η καθηµερινή υπόµνηση του προέδρου της Ν∆ ότι το εκλογικό αποτέλεσµα δεν µπορεί να προεξοφληθεί µόνο ως κλισέ δεν εκλαµβάνεται.

Αντιθέτως, στις καθηµερινές συσκέψεις στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς ο πρόεδρος της Ν∆ ζητά τη µεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση του κοµµατικού µηχανισµού, προκειµένου να καταπολεµηθεί η αναµενόµενα σηµαντική αποχή και να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές προς τα µικρότερα κόµµατα στα δεξιά της παράταξης. Εξάλλου, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να απευθυνθεί τα επόµενα 24ωρα σε αυτήν ακριβώς τη «δεξαµενή» των ψηφοφόρων, προτάσσοντας τον υγιή πατριωτισµό, από τον οποίο, όπως θα τονίσει, εµφορείται η Ν∆. Θα υπενθυµίσει, εξάλλου, τις µετριοπαθείς, πλην όµως στιβαρές παρεµβάσεις του κόµµατος στα εθνικά θέµατα, προεξάρχοντος του Σκοπιανού, καθώς και προσφάτως των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υπό αυτό το πρίσµα ιδιαίτερο βάρος δίδεται από το Μοσχάτο στη µεγάλη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από αύριο έως και την Κυριακή θα µεταβεί σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική αλλά και στην ενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή, ο οποίος χθες µίλησε στο Βελλίδειο. Χθες ο πρόεδρος της Ν∆ ανέλυσε διεξοδικώς τις θετικές συνέπειες του αναπτυξιακού του σχεδίου αναφορικά µε την κοινωνική συνοχή και τους οικονοµικά ασθενέστερους, ενώ σήµερα το απόγευµα αναµένεται να επισκεφθεί το Κορωπί, την Κερατέα και το Λαύριο.

Νέα Δημοκρατίαβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης