Πολιτική|27.06.2019 20:45

Live: Ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV (vid)

Newsroom

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο τοποθετείται τόσο για τα εθνικά θέματα που κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα όσο και για αυτά της εγχώριας πολιτικής σκηνής, μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Παρακολουθείστε live την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Για την ομιλία Καραμανλή

«Ο κ. Καραμανλής μίλησε ενάμιση λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Θέλησε να κάνει μια παρέμβαση που αρμόζει σε έναν πιο θεσμικό τόνο. Θα περίμενα να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια αλλά αφησε ανοιχτή την πόρτα για τα μνημόνια. Παρέδωσε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα. Δεν έδωσε τη μάχη και επέλεξε να φύγει. Ο επόμενος έλεγε "λεφτά υπάρχουν" και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει σε έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Επειτα ο κ. Σαμαράς άφησε τη χώρα χρεοκοπημένη στην αριστερη παρένθεση όπως έλεγε.»

«Ασκήσαμε εντονότατη κριτική σε όλους όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς ήταν η τελευταία διακυβέρνηση του τόπου. Και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Ο κ. Καραμανλής δημιουργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα που οδήγησε στην επιτροπεία. Η παράταξη της ΝΔ έχει ευθύνες γιατί γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος και δημιουργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Θα ήμουν κι εγώ πολύ ευτυχής αν μπορούσα να μοιράζω ρουσφέτια και διορισμούς. Εγω έπρεπε να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Παρέλαβα άδεια ταμεια, δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Ξέρετε τι ώραια θα ήταν να ήμουν κι εγώ ΄'οπως ο κ. Καραμανλής. Η ιστορία έχει καταγράψει οτι ο κ. Καραμανλης παρέδωσε χωρίς να δώσει τη μάχη, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ιδέα και έφερε το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε αφαίμαξη και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».

«Ο Καραμανλής είχε επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε. Εμείς δεν πετύχαμε τον στόχο μας αλλά δώσαμε τη μάχη με σθένος και αποφασιστικότητα. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλον τον ελληνικό λαό»

Για το σκάνδαλο Novartis

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλες ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis. Όταν με το PSI η Novartis είχε ξεφορτωθεί τα ομόλογα και είχε χασούρα μόνο 2% σημαίνει ότι έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Εμείς αυτό το οποίο κάναμε είναι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης να το στείλουμε στη Δικαιοσύνη να το ερευνήσει. Αυτοί που επιθυμούν πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για τον Ρασπούτιν πρέπει να έχει και το θάρρος να εξηγήσει γιατί και πώς. Σήμερα βγαίνει και λέει ότι θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ακριβώς επειδή γύρισαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Και διερωτώμαι αυτή είναι η επιλογή του κυτίου Μητσοτάκη; Να το ξέρει ο ελληνικός λαός αν η ΝΔ θέλει να επιστρέψει για να εκδικηθεί και να κουκουλώσει μεγάλα σκάνδαλα. Από που βγαίνουν τα χρήματα για την καμπάνια της ΝΔ, όταν είναι ενα κόμμα που χρωστά 280 εκατ.; Aνοίγεις το YouTube και βλέπεις παντού ΝΔ. Απο πού βγαίνουν αυτά τα χρήματα; Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Αρνείται να κάνει debate και ψάχνει προσχήματα. Δεν δίνει απαντήσεις και αυτό είναι τακτικη. Ο ελληνικός λαός να μη γνωρίζει τις θέσεις του ώστε αν εκλεγεί να εφαρμόσει ένα αντιλαϊκό προγραμμα.»

Για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές

«Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους. Δεν εχει κυβερνήσει κανείς με τόσες ψήφους. Μιλάμε για άλλο ματς. Οχι για 2ο ημίχρονο. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα. Εγώ πιστεύω βαθιά οτι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει σε αυτή την αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Μπορεί οι ευρωεκλογές να έχουν δημιουργήσει μια ψυχολογία νίκης στη ΝΔ, αλλά για αυτό ακριβώς προχώρησα σε εθνικές εκλογές. Θα μπορούσα να περιμένω κάποιους μήνες, αν είχα αλλη πρόθεση και δεν έβαζα πάνω το συμφέρον της χώρας. Πήρα μια αποφαση που τιμά την δημοκρατική μου ευθύνη, έχοντας αυτό το ψυχολογικο ντεζαβανταζ. Το 36% του ελληνικού λαου που μας ψήφισε το 2015 δεν είναι Συριζαίοι. Ο Συριζα έχει δανεικούς ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία. Στις ευρωεκλογές κατεγράφη και μια δυσαρέσκεια γιατί μας χρεώνουν ότι η έξοδος απο τα μνημόνια άργησε και δεν ήταν και ανώδυνη. Είχαμε την έκφραση μια δυσαρέσκειας με την αποχή από την κάλπη και τη στροφή σε μικρότερα κόμματα. Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό».

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση. Αυτά που λεει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους. Αυτή η συμπεριφορά εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία. Απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει λευκή επιταγή θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον 15αυγουστο. Ακριβώς επειδή εχουμε την εμπειρία από το 2012, γνωρίζουμε ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα το οποιο δεν είχε πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα θα δωρίσει τις 50 έδρες; Στις 8 του Ιούλη με μια ψήφο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ένα ακραίο σενάριο. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ.»

Για την συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ

«H συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν αναγκαίο κακό. Στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε "Βάστα γερά Γερούν". Οι Πρέσπες ήταν όμως μια τομή στην 4ετή κυβέρνηση και επανατοποθετούνταν οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσα να έχω λήξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα θα το είχα κάνει. Είχα και έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ένα χρονο πριν. Το ένα πολιτικό τέκνο ήταν η έξοδος από το μνημόνιο και το άλλο η συμφωνία των Πρεσπών και ήθελα να τα περισώσω και τα δύο. Όταν φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα, με τη Χρυσή Αυγή και μια τεράστια φυσική καταστροφή που ήταν μια εξέλιξη που μας καταρράκωσε. Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργαασία με τον Καμμένο.»

Για το κόμμα του Βαρουφάκη, το ΚΙΝΑΛ και τον Βελόπουλο

«Αν είχαμε την εντολή του λαού θα απευθυνόμασταν σε όσους ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Η κ. Γεννηματά έχει πει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Μητσοτάκη και αυτό θα στοιχίσει πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ. Δεν θα με ακούσετε να πω για κανένα κόμμα χαμένη ψήφος εκτός από την Χρυσή Αυγή. Οσοι κατηγορούσαν τον Βαρουφάκη ξαφνικά έχουν βρει ένα πρόσωπο συμπαθές και σαγηνευτικο. Πώς είναι δυνατόν τρία χρόνια να ήταν εξαφανισμένος και τώρα να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής; Γίνεται μια προσπάθεια όσοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθούν. Το κόμμα του κ. Βελοπουλου είναι ένα σύμπτωμα της έξαρσης ενός εθνολαϊκισμού τον οποίο εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης με την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ πιστεύω στην εκλογική ανατροπή, στη νίκη του Σύριζα έστω και με μια ψήφο που θα ανατρέψει ένα πισωγύρισμα»

Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία

«Δεν πιστεύω ότι έχει λόγο η Τουρκία να προκαλέσει θερμο επεισόδιο. Είναι στριμωγμένη, δεν εχει ερεισματα και συμμαχίες. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε γιατί ένα ατυχημα δεν είναι απίθανο να συμβεί. Γεωτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πρόκειται να δεχθούμε. Τελεία και παύλα. Ο κ. Λοβέρδος πρέπει να θυμάται ότι το 1996 έγιναν τα Ίμια και ο Σημίτης έλεγε "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς". Στα εθνικά θέματα καλό ειναι να αφήνουμε στην άκρη αυτή τη χυδαία μικροπολιτική.»

Για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ

«Η μείωση των φόρων από τη ΝΔ είναι fake news γιατί ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Με δική του ευθύνη δεν κάνουμε απευθείας συζήτηση. Λέει η ΝΔ το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι-περισσότερες δουλειες- ανάπτυξη. Εμένα αυτό μου θυμίζει το "Λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου. Γιατί δεν εξηγεί o k. Mητσοτάκης στον ελληνικό λαό τι σχέδιο έχει για να δελεάσει τους εταίρους; Ποια θα είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό; Mια γενικόλογη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις δεν αρκεί. Πρεπει να εξηγήσεις από πού θα βρεις τα λεφτά;»

Για τον Γιάννη Στουρναρα

«Τον εκτιμώ αλλά είναι πολιτικός. Δεν είναι διοικητής της ΤτΕ. Θα μπορούσε να έχει μια πολύ καλή πορεία στην πολιτική αλλά όχι στη θέση που είναι. Δεν είναι σωστό. Θα επρεπε να είναι ένας καθαρός τεχνοκράτης σε αυτή τη θέση. Εκανε φάουλ και κάνει ακόμη. Επιχειρεί με μια μονομέρεια να υποβαθμίσει επιτυχίες της κυβέρνησης και βγάζει προβλέψεις για χαμηλότερη ανάπτυξη. Ήταν αυτός που έδωσε μια μάχη να μη βγούμε από τα μνημόνια και σήμερα έχουμε τον χαμηλότερο δανεισμό από οποτεδήποτε στην ιστορία μας»

Open TVεθνικές εκλογές 2019Αλέξης Τσίπραςεθνικές εκλογές