Πολιτική|15.11.2018 09:41

Αλέξης Τσίπρας: Σήκωσε το γάντι, απάντησε στις αιχμές

Βούλα Κεχαγιά

Συναινετικός μεν, επικριτικός δε απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή.

Ετσι, η επισήμανσή του ότι «δεν υπάρχουν προτάσεις-τελεσίγραφα» δεν τον εμπόδισε να κατηγορήσει για δημαγωγία τον Κ. Μητσοτάκη στο θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και να επιτεθεί στη Φ. Γεννηματά για την τακτική της μονόπλευρης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως όμως ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να απαντήσει στον Κώστα Σημίτη και στους υπαινιγμούς του περί περιστασιακών ενοίκων της εκτελεστικής εξουσίας, σχολιάζοντας δηκτικά πως «κανείς δεν είναι νοικάρης στη δική σας ιδιοκτησία», αφού πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή προκύπτει πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να σηκώνει το γάντι σε όλες τις επιθέσεις που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Τα όσα μάλιστα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη Φ. Γεννηματά, υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε θέματα στρατηγικής, εστιάζοντας στην ελαστική στάση που δείχνει η Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για δημαγωγία τον Κ. Μητσοτάκη στο θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας

Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τις εντεινόμενες επιθέσεις από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ προς το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού, με τον χαρακτηρισμό «βαρίδι της Αριστεράς», αλλά και την απαξίωση των πρωτοβουλιών που ξετυλίγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων, έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις αναφορές του ΚΙΝΑΛ πως στρατηγικός του στόχος είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει στρατηγική νίκη της ΝΔ αλλά και επιτάχυνση της στρατηγικής ήττας της παράταξης της κ. Γεννηματά. Πολιτικός πολιτισμός «Καταφέρεστε με βαρύτατες εκφράσεις για μένα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό» είπε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, για να προσθέσει: «Δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν το άρθρο 86 του Συντάγματος είχε ως εμπνευστή τον πρώην πρόεδρο του κόμματός σας τον κ. Βενιζέλο και δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη, έχοντας τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου, να ζητήσετε συγνώμη;». Στο σημείο αυτό προσέθεσε: «Δεν λέω ότι ο Σημίτης δεν έκανε έργο», αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αισθάνονται μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρωθυπουργός και απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για αλλοπρόσαλλη προσέγγιση στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και για πρόχειρες προτάσεις ακόμη και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, και ενώ χαιρέτισε τη σχετική πρωτοβουλία, ανέκρουσε πρύμναν και μάλιστα κατήγγειλε τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δημαγωγεί και δεν σέβεται καν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

«Δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο όταν το άρθρο 86 του Συντάγματος είχε ως εμπνευστή τον πρώην πρόεδρο του κόμματός σας, τον κ. Βενιζέλο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά

«Δεν τον σέβεστε, λέτε ότι είναι υποχείριο και κάνει συμφωνίες στο πόδι, ε, δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο» είπε ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι μεγάλα κομμάτια της πρότασης για το Σύνταγμα -ακόμη και αυτό για την εκλογή του ΠτΔ- στηρίζονται σε πρόταση του κ. Παυλόπουλου ως επικεφαλής της επιτροπής που είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και είχε υπογράψει και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στο γεγονός πως η ΝΔ στις προτάσεις της ζητά τη θεσμοθέτηση «κόφτη» στο Σύνταγμα, την ίδια στιγμή που είχε προκαλέσει θόρυβο για την ενεργοποίηση «κόφτη» στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

ΒουλήΑλέξης Τσίπραςαναθεώρηση Συντάγματος