Πολιτική|28.06.2019 09:39

Μητσοτάκης: «Ισχυρή εντολή, αλλιώς θα έχουµε ακυβερνησία»

Σπύρος Μουρελάτος

Το πρόταγµα της άµεσης και αποφασιστικής, χωρίς αναβλητικότητα και αµφιθυµία, εφαρµογής του κυβερνητικού προγράµµατος, που έχει περιγράψει ευκρινώς κατά την προεκλογική περίοδο, έθεσε εκ νέου µετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος της Ν∆ επανέλαβε πως εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν λάβει ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου, τότε το φάσµα της ακυβερνησίας είναι ορατό, ελέω της ενεργοποίησης του εκλογικού συστήµατος της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε πως ακόµη και αυτοδύναµος θα επιδιώξει τις µεγαλύτερες δυνατές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και επιστράτευσε ως παράδειγµα την αλλαγή του εκλογικού νόµου και την ψήφο των αποδήµων, ως ένα πεδίο που µπορεί να αποδειχθεί πρόσφορο για συνεννόηση ή και συµπτώσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Απαντώντας, ωστόσο, εµµέσως πλην σαφώς στα περί ψήφου ανοχής της Φώφης Γεννηµατά, ο νικητής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε ως παράδειγµα την άρνηση της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής να υπερψηφίσει την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, που αναµένεται να συµπεριληφθεί στο πρώτο νοµοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για να επισηµάνει: «Εάν πρόκειται να αρχίσουµε από την πρώτη στιγµή να µπαίνουµε σε παζάρια για την εφαρµογή του προγράµµατός µας, αυτό εκ των πραγµάτων δεν θα αποτρέψει κατ’ ανάγκη τον σχηµατισµό κυβέρνησης, αλλά θα δυσχεράνει την εφαρµογή ενός προγράµµατος για το οποίο ζητώ πολιτική νοµιµοποίηση». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να καταρρίψει τα fake news, που, όπως είπε, διακινεί πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε µήνυµα µηδενικής ανοχής προς τις επιχειρήσεις που ρέπουν προς την παραβίαση της εργατικής νοµοθεσίας.

«Θα είµαστε πάρα πολύ σκληροί στην εφαρµογή της εργατικής νοµοθεσίας» επέµεινε και επεσήµανε ότι θα δώσει επαρκή κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε ο πλούτος και η ευηµερία να µοιράζονται δίκαια µεταξύ των επιχειρηµατιών και των εργαζοµένων. Ο πρόεδρος της Ν∆ διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη, που δεσµεύεται να φέρει στη χώρα, έχει δύο προϋποθέσεις: πρώτον να είναι συµµετοχική, δηλαδή να είναι κερδισµένοι και οι εργαζόµενοι και οι εργοδότες και, δεύτερον, να συµβαδίζει µε την προστασία του περιβάλλοντος.

Προχθές, εξάλλου, από τη θεµατική εκδήλωση στην Ελευσίνα είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτραπούν πρακτικές, όπως η αδήλωτη εργασία, η συµπίεση µισθού µε απειλή απόλυσης, η καθυστέρηση πληρωµών και η µη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Χθες ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε σε Κορωπί, Κερατέα και Λαύριο. Η στάση του, µάλιστα, στα ΕΛΤΑ Κερατέας, όπου χθες τα ξηµερώµατα άγνωστοι ανατίναξαν το ATM, υποδηλώνει ότι η πάταξη της παραβατικότητας βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής του ατζέντας. Σήµερα ο πρόεδρος της Ν∆ επισκέπτεται τον Νοµό Εβρου, στο πλαίσιο της τριήµερης περιοδείας του σε Θράκη και Μακεδονία.

Κυριάκος Μητσοτάκηςβουλευτικές εκλογέςΝέα Δημοκρατίαεθνικές εκλογές