Πολιτική|28.06.2019 08:06

ΚΙΝΑΛ: Καταγγέλλει Μητσοτάκη για ωµό εκβιασµό η Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Την επιχείρηση λεηλασίας των δυνάµεων του Κινήµατος Αλλαγής από τη ΝΔ που απευθύνεται στους πολίτες θέτοντας «ωµούς εκβιασµούς» καταγγέλλει και σπεύδει να αναχαιτίσει η Χαριλάου Τρικούπη. Αφορµή στάθηκε η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, που ταύτισε τη µη αυτοδυναµία της Ν∆ µε την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες µέσα στον ∆εκαπενταύγουστο – και ενώ λίγα 24ωρα πριν η κυρία Γεννηµατά είχε δεσµευθεί ότι το ΚΙΝΑΛ θα εγγυηθεί µε τη στάση του την πολιτική σταθερότητα της χώρας µετεκλογικά. Ωστόσο ο αρχηγός της Νέας Δηµοκρατίας, σε µια προσπάθεια να θέσει διλήµµατα προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, σχεδόν προεξόφλησε το σενάριο προσφυγής στις κάλπες µε απλή αναλογική εφόσον το κόµµα του δεν καταφέρει να κόψει το νήµα της αυτοδυναµίας.

Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής απάντησε κάνοντας σφοδρή επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη και καλώντας τον «να πει ολόκληρη την αλήθεια». Για να αλλάξει ο εκλογικός νόµος, υπενθύµισε η κυρία Γεννηµατά µιλώντας στον ΑΝΤ1, και για να µη γίνουν ποτέ οι εκλογές µε απλή αναλογική, απαιτούνται 200 βουλευτές. Η κυρία Γεννηµατά συνέχισε να... πυροβολεί προς την πλευρά Μητσοτάκη, επισηµαίνοντας ότι χωρίς τη στήριξη 200 βουλευτών οι επόµενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν µε το σύστηµα της απλής αναλογικής.

Χωρίς, δε, µια πλειοψηφία 180 βουλευτών η επόµενη κυβέρνηση δεν µπορεί να περάσει κρίσιµα άρθρα για τη συνταγµατική αναθεώρηση. Το προφανές συµπέρασµα από τις επισηµάνσεις της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η οριακή ή ακόµη και η ισχυρή αυτοδυναµία της Ν∆ δεν αρκεί για βασικές τοµές και µεταρρυθµίσεις, την προώθηση των οποίων έχει ήδη δηλώσει το ΚΙΝΑΛ ότι θα υποστηρίξει. Πέραν αυτού η κατάπληξη της κυρίας Γεννηµατά από την τουλάχιστον διληµµατικού χαρακτήρα δήλωση του κ. Μητσοτάκη προήλθε, όπως η ίδια είπε, από την αντιφατική συµπεριφορά της Ν∆, που µέχρι πρότινος κράδαινε τη σηµαία της πολιτικά υπεύθυνης δύναµης.

Ανεύθυνη στάση «Εντυπωσιάζοµαι από τη στάση του κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι αν δεν είναι αυτοδύναµος θα πρέπει να πάµε σε εκλογές στις 15 Αυγούστου. Αυτή δεν είναι εθνικά υπεύθυνη στάση. Είναι ωµός εκβιασµός. Είναι δυνατόν να θέτει στον ελληνικό λαό έναν τέτοιο ωµό εκβιασµό, ενώ εµφανίζεται ως ο άνθρωπος που θα φέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία δεν απέφυγε να θυµίσει τη στάση της Ν∆ που οδήγησε σε διπλές εκλογές το 2012.

Η περιγραφή της αφορούσε την περίοδο Σαµαρά και την κίνηση της Ν∆ να ρίξει την κυβέρνηση Παπαδήµου («την οποία στήριζαν 200 βουλευτές») και να προσφύγει δύο φορές στις κάλπες για µικροκοµµατικούς λόγους. Είναι πασιφανές ότι το ΚΙΝΑΛ, προχωρώντας προς την τελευταία προεκλογική εβδοµάδα, θα στοχεύσει στην ανάδειξη του δικού του διλήµµατος περί χρήσιµης και κρίσιµης ψήφου. Ταυτόχρονα θα καλέσει τους προοδευτικούς πολίτες στη λογική ενίσχυσης του ΚΙΝΑΛ ως της µοναδικής υπεύθυνης αντιπολιτευτικής δύναµης για την επόµενη µέρα.

Φώφη Γεννηματάεθνικές εκλογέςΚΙΝΑΛβουλευτικές εκλογές