Πολιτική|15.11.2018 10:18

Μίνι βαλκανική Σύνοδος το Thessaloniki Summit

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μια «μίνι βαλκανική σύνοδο» θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, αφού στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit θα βρίσκονται στην πόλη
τέσσερις πρωθυπουργοί από βαλκανικές χώρες, υπουργοί, πολιτικοί, διπλωμάτες αλλά και επιχειρηματίες. 

Ειδικότερα, στο Thessaloniki Summit, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Άνα Μπιρχάλ οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ και της Γερμανίας, ο υπεύθυνος της γενικής διεύθυνσης για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στα δυτικά Βαλκάνια Κρίστιαν Ντάνιελσον, υπουργοί βαλκανικών χωρών, υπεύθυνοι οργανισμών και φορέων και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα.

Κεντρικό θέμα του διημέρου είναι: «Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, Βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια». Την πρώτη μέρα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στο τελευταίο «τραπέζι» της εκδήλωσης στο οποίο θα μιλήσουν για την περιφερειακή συνεργασία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς και η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ανα Μπιρχάλ. Θα έχουν προηγηθεί ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην διαπραγματευτής και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς, η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, ο πρέσβης της Γερμανίας Γιενς Πλέτνερ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κούρκουλας.

Τις εργασίες της πρώτης μέρας θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τις εργασίες της δεύτερης μέρας θα ανοίξει η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και θα ακολουθήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κι άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Στο «τραπέζι» που θα έχει ως θέμα τη συνδεσιμότητα και τις υποδομές θα μιλήσουν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, εκπρόσωποι της Fraport και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης.

Θα ακολουθήσουν ειδικές συνεδρίες για την ενέργεια με επικεφαλής τον υπουργό 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τις Τράπεζες, τη βιομηχανική ανάπτυξη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας. Σε όλα τα «τραπέζια» θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν στελέχη κρατικών και μη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους αυτούς τους τομείς.

Τις εργασίες θα κλείσει με ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΒΒΕ οι περισσότερες συμμετοχές στο Thessaloniki Summit, που εξελίσσεται σε  θεσμό και γεγονός με σημαντικές πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, έχουν ήδη κλείσει και απλά αναμένεται η επιβεβαίωση κυρίως για κάποιες πολιτικές παρουσίες.

Thessaloniki SummitΑλέξης Τσίπρας