Πολιτική|29.06.2019 10:45

Οι προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το «θερµό καλοκαίρι του Ερντογάν»

Φώφη Γιωτάκη

«Όχι» στην «αναβολή και την απραξία» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης επιστρέφοντας στις δηµόσιες παρεµβάσεις, µε αφορµή εκδήλωση του Ποταµιού για το «θερµό καλοκαίρι του Ερντογάν». Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος απέφευγε από τις ευρωεκλογές µέχρι σήµερα τον δηµόσιο διάλογο, επέλεξε να παραστεί στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Π» του Ποταµιού για να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθυµίζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του κόµµατός του. Μάλιστα απευθυνόµενος στους πολιτικούς, τους επιστήµονες και τους ειδικούς, συνόψισε τις προτάσεις του Ποταµιού -όπως διαµορφώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια- σε ένα τρίπτυχο:

  • ∆ηµιουργία Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας µε τη συµµετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ συµφώνησαν στα χαρτιά και άφησαν την πράξη.
  • Προώθηση της γραµµής για τ ην επίλυση των διαφορών µε την Τουρκία από το ∆ιεθνές ∆ικαστήριο στη βάση των αρχών του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και της ήδη παραχθείσας νοµολογίας του.
  • Στήριξη της προοπτικής επανένωσης της Κύπρου ως οµόσπονδου κράτους µε δύο κοινότητες, µία ελληνική και µία τουρκική. «Ολα αυτά όµως απαιτούν πραγµατική εθνική συναίνεση και όχι µικροκοµµατικά ταµπουρώµατα» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης προτρέποντας τους Ελληνες πολιτικούς να «τολµήσουν».

Κανένα µυστικό ραντεβού

Χθες εν τω µεταξύ ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε να απαντήσει σχετικά µε δηµοσιεύµατα που ακολούθησαν τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι πριν από έναν χρόνο είχαν «δίαυλο επικοινωνίας».

Οπως υποστήριξε, «δίαυλος επικοινωνίας υπήρξε και µε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς όταν χρειάστηκε. Αυτό που δεν υπήρξε ποτέ είναι “µυστικές επαφές” και “µυστικές συµφωνίες”» συνέχισε λέγοντας επίσης ότι στα χρόνια που ήταν στη Βουλή δεν υπήρξε ούτε ένα ιδιωτικό και µυστικό ραντεβού µε τον κ. Τσίπρα. Σύµφωνα µε τον ίδιο δηµόσιες ήταν και οι απαντήσεις του στις προσκλήσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη ειδικά την εποχή, «να συνεργασθούµε τώρα που τέλειωσαν τα µνηµόνια».

«Ας µην προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να ξαναγράψουν την πρόσφατη πολιτική ιστορία – άλλοι για να δικαιολογήσουν τα πολιτικά τους εγκλήµατα και άλλοι για να επιβεβαιώσουν τα µυθεύµατα που τους κρατούν ζωντανούς στα social media» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σταύρος ΘεοδωράκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤο Ποτάμι