Πολιτική|15.11.2018 12:35

Κατρούγκαλος: Καμία σύμβαση του υπουργείου Εξωτερικών με τον Σόρος

Κατερίνα Τζαβάρα

Διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχει καμία σύμβαση του υπουργείου Εξωτερικών που μπορεί να επηρεάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο από τον Σόρος ή που να έχει συνάψει με τον Σόρος» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, περνώντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα για την ανάγκη επίδειξης του αναγκαίου σεβασμού στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε κληθεί από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη να δώσει απαντήσεις για το τι τελικά διεμήφθη στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Δεν είμαστε τηλεοπτικό παράθυρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε φτηνό μέσο που έχουμε για να προβάλλουμε την πολιτική μας. Η ΝΔ έχει πράγματι ένα πρόβλημα ατζέντας. Δεν θέτετε εσείς τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέματα με αυτόν τον φτηνό τρόπο. Δεν είναι το κοινοβούλιο ο τόπος για τέτοια πράγματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο τόνισε πως αυτά τα ζητήματα έχουν απαντηθεί πολλαπλώς και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αίσθημα ευθύνης, καθώς «υπάρχει τόπος για κριτική και για πολιτικό διάλογο». Έκανε επίσης σαφές πως «η πολιτική κάλυψη που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση στην πολιτική που ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να είναι δεδομένη, διότι αυτή ήταν κυβερνητική πολιτική, δεν ήταν πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών. Σε όλο δε αυτό το νέφος που υπάρχει στον Τύπο έχουν δοθεί απαντήσεις από τα πιο έγκυρα χείλη, τα χείλη του πρωθυπουργού».

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως τις αφηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κεφαλογιάννης επικαλέστηκε μάλιστα και την τελευταία συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι σε εκείνο ο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως Πόντιος Πιλάτος και ότι ουδείς εκ των υπολοίπων υπουργών αντέδρασε σε όσα έλεγε ο Πάνος Καμμένος.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε στη Βουλή έγγραφη απάντηση σε ερώτηση που είχαν απευθύνει βουλευτές του ΚΚΕ αναφορικά με τις δαπάνες απορρήτων αναγκών του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει, ανέφεραν ότι «παρά τις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο Ν. 4451/2017, τα μυστικά κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία, παραμένουν, δεδομένου ότι η ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής γίνεται στη βάση γενικών στοιχείων, μόνο για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ. Επομένως ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και η σχετική διάταξη του νόμου μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί ενώ ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλα τα υπουργεία.

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΤζορτζ Σόρος