Πολιτική|01.07.2019 17:46

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας σπάει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ - Ματαιώνεται η διακαναλική

Βούλα Κεχαγιά

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει ως αντικείµενο την ανάδειξη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσµών και πρωτίστως του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Κοµισιόν. Η Σύνοδος, ως γνωστόν, συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναµίας των ηγετών των κρατών-µελών να συναινέσουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες την προηγούµενη εβδοµάδα, καθώς απορρίφθηκε και η επίσηµη πρόταση του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα Βέµπερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραµµίσει πως στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Φρανς Τίµερµανς. Η έκτακτη Σύνοδος προκάλεσε ανακατατάξεις και στην εσωτερική πολιτική ζωή καθώς, ως γνωστόν, οδήγησε σε ακύρωση του ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Αρχικώς το Μαξίµου ζήτησε από τα υπόλοιπα κόµµατα αλλαγή της ηµέρας διεξαγωγής και έπειτα, όταν διαπίστωσε «δυστοκία», προθυµοποιήθηκε να γίνει όπως είχε αρχικώς προγραµµατιστεί, την 1η Ιουλίου, ακόµη κι αν χρειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας να µεταβεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο τηλεοπτικό στούντιο. Οµως τα κόµµατα προέβαλαν αντιρρήσεις ως προς τις προτεινόµενες ηµεροµηνίες, µε το ΚΚΕ να απορρίπτει τελικώς και την 1η Ιουλίου.

Διακαναλική συνέντευξη

Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν πως δεν θα γίνει, όπως φαίνεται, ούτε η διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (ο πρωθυπουργός µε πέντε δηµοσιογράφους από τους τηλεοπτικούς σταθµούς) για λόγους που σχετίζονται µε τα ίδια τα κανάλια. Κάπως έτσι, µέσω Facebook, χθες το απόγευµα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθµό ΣΚΑΪ αύριο το βράδυ, σπάζοντας ουσιαστικά το εµπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ. Το εµπάργκο θα ισχύει για τα υπόλοιπα στελέχη, εκτός εάν µετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλάξουν τη σχετική απόφαση. Ο πρωθυπουργός απέδωσε στην επιµονή του Κ. Μητσοτάκη που αποφεύγει την προγραµµατική αντιπαράθεση και στην απόρριψη εκ µέρους του ενός ντιµπέιτ των δύο την απόφασή του και σχολίασε: «Η προγραµµατική αντιπαράθεση όµως δεν θα αποφευχθεί, όσο και να το θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κρύβεται ούτε φοβάται. Εχουµε επιχειρήµατα, έχουµε το δίκιο µε το µέρος µας».

Ακολούθως εξήγησε πως στην Τρίπολη τον πλησίασε ένας άντρας γύρω στα 60 που τον παρότρυνε να πάει στο «γήπεδο» του Κ. Μητσοτάκη αφού εκείνος αρνείται τα ντιµπέιτ «και αν θέλει ας µην έρθει να αγωνιστεί».

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε τι εννοεί, εκείνος απάντησε: «Πήγαινε στον ΣΚΑΪ και άσ’ τους να σε ρωτήσουν ό,τι θέλουν ανοιχτά και να απαντήσεις ανοιχτά. Και άσ’ τον να µην έρθει αφού δεν τολµά. Εσύ τολµάς…». Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να εµφανιστεί στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόµενος, εµείς θα εξαντλήσουµε όλες τις δυνατότητες για να φθάσει η αλήθεια σε όλον τον λαό. Χωρίς κανέναν φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

ΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2019debateεθνικές εκλογέςβουλευτικές εκλογέςΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2019