Πολιτική|01.07.2019 17:49

Μάρκος Μπόλαρης στο Εθνος: Η προοδευτική συµµαχία είναι το µέλλον

Εύρης Τσουμής

«Η στρατηγική µας είναι η αναφορά µας στο αφεντικό που είναι ο πολίτης, ο Ελληνας ψηφοφόρος, µε τον οποίο έχουµε επαφή» επισηµαίνει στη συνέντευξή του στο «Εθνος» ο υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης.

Τι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική του και στο πρόγραµµά του για να ανατρέψει τη µεγάλη διαφορά µε τη ΝΔ που έβγαλε η κάλπη των ευρωεκλογών;

Μέχρι τις ευρωεκλογές η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η ανάδειξη του σηµαντικού έργου που έκανε η κυβέρνηση το 2015-19. Επρεπε να εστιάσουµε περισσότερο στον προγραµµατικό λόγο, δηλαδή στο τι σκοπεύει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην επόµενη τετραετία. Η εξαγγελία του προγράµµατος έγινε, µε συγκεκριµένα, τεκµηριωµένα στοιχεία και είναι ένα θετικό πρόγραµµα µε στόχο την ανάπτυξη της χώρας στην οποία θα πάρουν µέρος όλοι οι Ελληνες. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει κατανοητό στον πολίτη είναι ότι σαφώς δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαµε, γιατί λειτουργούσαµε κάτω από µνηµονιακή συνθήκη. Ωστόσο, τώρα που η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα µνηµόνια και να την οδηγήσει σε ένα ξέφωτο για την οικονοµία και την ανάπτυξη, υπάρχουν τελείως διαφορετικές προοπτικές. Εχουµε µια πορεία προς τα εµπρός, µε στρατηγικό σχεδιασµό και σε ρεαλιστική βάση. Η ευθύνη µας είναι να περάσουµε στους πολίτες αυτό το πρόγραµµα. Εφόσον συµβεί αυτό, είµαι βέβαιος ότι οι Ελληνες θα απαντήσουν µε τη θετική τους ψήφο.

Στην εκλογική αναµέτρηση του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε µε σηµαία το «πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης». Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την εκλογική µάχη;

Το κυρίαρχο στοιχείο είναι το σχέδιο που προτείνουµε για την ανάπτυξη της χώρας. Σχέδιο που αποτελεί µια δηµοκρατική, δηµιουργική πρόταση που έχει στόχο την κοινωνική συνοχή και τη δίκαιη ανάπτυξη στην οποία θα πάρει µέρος η µικροµεσαία παραγωγική τάξη και όχι οι λίγες ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι µεν καλοδεχούµενες, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβληµα. Η στρατηγική µας είναι η αναφορά µας στο αφεντικό που είναι ο πολίτης, ο Ελληνας ψηφοφόρος, µε τον οποίο έχουµε επαφή. Ο πολίτης που έχει στα χέρια του την εντολή και αποφασίζει για τον εάν η χώρα θα συνεχίσει µπροστά ή θα γυρίσει πίσω στις πολιτικές ύφεσης, όπως αυτές εκφράστηκαν από την κυρία Μέρκελ και τη συντηρητική λογική που επέβαλε στην Ευρώπη.

Είσαστε από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας να δηµιουργηθεί ένα µέτωπο της Κεντροαριστεράς απέναντι στη ΝΔ. Το εγχείρηµα που ξεκίνησε πριν από τις ευρωεκλογές, προχωρά ή κόλλησε;

Η πρόταση για µια προοδευτική συµµαχία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν εκκρεµότητες, ζητήµατα και διαφορετικές απόψεις, όµως η ευθύνη µας είναι να πετύχουµε τη συνεργασία των δηµοκρατικών πολιτών, έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρή προγραµµατική προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα. Η προοδευτική συµµαχία είναι το µέλλον γι’ αυτόν τον τόπο. Είναι το µέλλον για τη δηµοκρατική, δηµιουργική πορεία που έχει ανάγκη η χώρα. Η προοδευτική παράταξη, δηλαδή ο χώρος της Κεντροαριστεράς, δικαίως µπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε καίριες τοµές στην Ιστορία της χώρας. Οι δηµοκρατικοί πολίτες είναι εδώ, παρόντες και είναι το πιο απαιτητικό κοµµάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Ποιος είναι ο απολογισµός της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και τι προβλέπει από εδώ και πέρα ο σχεδιασµός της;

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη σηµαντικό έργο που πραγµατοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα και αφορά στις υποδοµές, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης. Ο,τι δεν κατάφεραν οι προηγούµενες κυβερνήσεις στις δεκαετίες που πέρασαν, το πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια και µάλιστα µέσα στη δίνη της οικονοµικής κρίσης. Εκλεισε την «πληγή» του µετρό που βασάνιζε κατοίκους και κατέστρεψε επιχειρηµατίες. Το έργο ξεµπλόκαρε, προχώρησε και σε λίγο ολοκληρώνεται. Φρόντισε για την επένδυση στο λιµάνι της πόλης και ήδη καταγράφεται µεγάλη άνοδος στην οικονοµική δραστηριότητα. Αποφάσισε για την οριστική θέση της ∆ΕΘ και την ανάπλαση του χώρου που θα αποτελέσει το µεγαλύτερο project στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το αεροδρόµιο σε συνεργασία µε τη Fraport επεκτείνεται και δέχεται χιλιάδες επιπλέον τουρίστες που γεµίζουν τα ξενοδοχεία της πόλης. Οι προτεραιότητες τώρα έχουν να κάνουν µε την ανάδειξη των πλεονεκτηµάτων που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Είναι σταυροδρόµι για τα Βαλκάνια, µπορεί να γίνει σταυροδρόµι οικονοµίας, εµπορίου και πρόκληση για θέσεις ανάπτυξης, θέσεις παραγωγής. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η στρατηγική της θέση πρέπει να συνδυαστούν µε τη µεγάλη δυνατότητα που µας δίνουν τα πανεπιστήµια που έχουµε στη Θεσσαλονίκη.

αποτελέσματα εκλογών 2019ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2019Μάρκος Μπόλαρηςβουλευτικές εκλογέςεθνικές εκλογές