Πολιτική|02.07.2019 08:23

Μαζί µε τον ΣΥΡΙΖΑ οι Οικολόγοι Πράσινοι

Βούλα Κεχαγιά

Σε επισηµοποίηση της εκλογικής συµπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ µε τους Οικολόγους Πράσινους, στο πλαίσιο διεύρυνσης της Προοδευτικής Συµµαχίας, προχωρά σήµερα ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν από την προγραµµατισµένη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές. Η κίνηση της κοινής καθόδου µε τους Πράσινους πιστοποιεί και τις προθέσεις του πρωθυπουργού σε σχέση µε το νέο µοντέλο που σχεδιάζει στο µυαλό του για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συνολικότερο πλαίσιο ανοίγµατος στον χώρο της Σοσιαλδηµοκρατίας και των Πρασίνων.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει κανονικά το προεκλογικό του πρόγραµµα και ως εκ τούτου δεν θα συµµετάσχει στη νέα συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για την επιλογή των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσµικών οργάνων, όπου θα τον εκπροσωπήσει ένας εκ των προοδευτικών ηγετών της ΕΕ. Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει µε θέρµη την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Φρανς Τίµερµανς, πρόταση στην οποία έχουν συντονιστεί άλλωστε και οι οκτώ προοδευτικοί ηγέτες των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχαν συνάντηση στα γραφεία της ισπανικής αντιπροσωπείας το βράδυ της Κυριακής.

Ο προεκλογικός σχεδιασµός στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες είναι απαιτητικός και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να βρίσκεται εντός Ελλάδας για να πραγµατοποιήσει και τις τελευταίες του οµιλίες σε συγκεντρώσεις στην Πάτρα (αύριο), τη Θεσσαλονίκη (Πέµπτη) και την τελική στην Αθήνα (Παρασκευή). Χθες το βράδυ µίλησε σε ακόµη µία προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, επαναλαµβάνοντας ότι το παιχνίδι γυρίζει και ότι η συµµετοχή θα καθορίσει εν πολλοίς και το εκλογικό αποτέλεσµα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απόλυτα δικαιωµένος από τη Συµφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας πως «στα βόρεια σύνορά µας δεν έχουµε µία πληγή, αλλά µία φίλη χώρα της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο Ελληνικός Στρατός, ενώ τον εναέριο χώρο της επιτηρούν τα ελληνικά πολεµικά αεροσκάφη και όχι τα τουρκικά».

Επίθεση στον Καραµανλή

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιστολή του Κώστα Καραµανλή προς τον Τζορτζ Μπους, για να σχολιάσει πως «έστησαν πάνω σε ένα µεγάλο εθνικό ψεύδος µία σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες σε έναν µεγάλο διχασµό, µε µοναδικό σκοπό να δηµιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε εµένα προσωπικά». Προσέθεσε, δε, µε νόηµα: «Αν είχα γράψει εγώ τέτοια επιστολή και τους έλεγα “διατηρήστε το συνταγµατικό σας όνοµα, µην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι, να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία-Σκόπια στον ΟΗΕ”, φανταστείτε τι θα έκαναν».

Επανέλαβε ότι η ανατροπή και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και µε µία ψήφο διαφορά είναι ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι στις επικείµενες εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν µε κριτήριο ποιος θέλουν να κυβερνήσει τα επόµενα τέσσερα χρόνια και ποιος πιστεύουν ότι µπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εµπρός, συνεχίζοντας µια προσπάθεια βελτίωσης της ζωής και της πραγµατικότητας που βιώνουµε όλοι µας. Στη χθεσινοβραδινή του οµιλία ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε βεβαίως να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ξεχειλίζει η αλαζονεία και µάλιστα ζητά από τον ελληνικό λαό να πάρει λευκή επιταγή. Θύµισε πως ο πολιτικός του αντίπαλος αποφεύγει τον διάλογο και την προγραµµατική αντιπαράθεση και επανέλαβε πως το πρόγραµµα της Ν∆ ταυτίζεται µε εκείνο του ∆ΝΤ σε τρία βασικά σηµεία: Τη µείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη συρρίκνωση του δηµοσίου τοµέα µε την αναλογία 1:5 και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Εδωσε έµφαση, δε, στο θέµα της επικουρικής ασφάλισης, λέγοντας ότι το σχέδιο ιδιωτικοποίησής της από τον κ. Μητσοτάκη, πέραν του ότι ενέχει κινδύνους τύπου Ασπίς Πρόνοια, δηµιουργεί κενό στη χρηµατοδότηση και εντέλει οδηγεί σε µείωση των επικουρικών και των κύριων συντάξεων.