Πολιτική|02.07.2019 12:58

Αριστείδης Μπαλτάς στο Εθνος: Η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της παίζουν κρυφτό

Βούλα Κεχαγιά

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται σαν ροζ όνειρο για να κρύψει ότι είναι αμιγώς πρόγραμμα ΔΝΤ. Γι’ αυτό και το δίλημμα της κάλπης διατυπώνεται με απλό τρόπο, εξηγεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Μπαλτάς: από τη μια πλευρά εκείνοι που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και από την άλλη εκείνοι που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και της προσέδωσαν διεθνές κύρος.

Κύριε Μπαλτά, κάποιοι επιμένουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν πείθει καθώς έχει ομοιότητες με το πρόγραμμα που είχατε παρουσιάσει στις ευρωεκλογές. Εχουν άδικο;

Οι ομοιότητες είναι αναπόφευκτες, αφού τα δύο προγράμματα εντάσσονται σε ενιαία στρατηγική. Ισως δεν έχουμε καταδείξει ακόμη επαρκώς αυτόν τον ενιαίο χαρακτήρα. Υπενθυμίζω: Πρώτα αποκαθιστούμε το κοινωνικό κράτος, εξυγιαίνουμε τα δημοσιονομικά και ελαφρύνουμε κατά το δυνατόν τα βάρη των ανθρώπων υπό τους όρους ενός μνημονίου του οποίου τη λογική ουδέποτε υιοθετήσαμε, αλλά αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με σαφή προγραμματικά βήματα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας, την προστασία της εργασίας, την αποκατάσταση των αδικιών, την αναδιοργάνωση του κράτους και μια μορφή ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας ενώ θα αποτρέπει την κλιματική αλλαγή. Από κει και πέρα έρχεται η οικονομική ανάκαμψη με όρους ισορροπημένους. Που έχει ήδη αρχίσει, και μπορεί να επιταχυνθεί γοργά.

Σε τι υστερεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του προγράμματος του κόμματός σας; Αυτό που λέτε πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κρυφό πρόγραμμα ισχύει;

Σε αυτήν την ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο, η ΝΔ δρα σαν να παίζει κρυφτό. Προβεβλημένα στελέχη της ή και ο ίδιος ο αρχηγός της εκφράζουν κατά καιρούς είτε ακραιφνώς νεοφιλελευθέρες θέσεις είτε ακροδεξιές ρεβανσιστικές βλέψεις. Και μετά έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να τα πάρει πίσω ζωγραφίζοντας ένα ειδυλλιακό μέλλον όπου όλα θα είναι αναπτυγμένα, ασφαλή και ρόδινα. Χωρίς να καταδέχεται ποτέ να απαντήσει συγκεκριμένα. Π.χ. ποιοι πόροι θα ισοσκελίσουν τις οριζόντιες φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται; Οι «επενδύσεις» και η «ανάπτυξη»; Ας είμαστε σοβαροί. Δηλαδή ας απαντήσει επιτέλους η ΝΔ στο ερώτημα: ποιες επενδύσεις, πότε οι επενδύσεις, πόσο θα συνεισφέρουν αυτές. Οπως και για το κοινωνικό κράτος που ορέγεται όταν υιοθετεί το «μία πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων». Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν υστερεί απλώς έναντι του δικού μας. Εκφράζεται σαν ροζ όνειρο για να κρύψει ότι είναι αμιγώς πρόγραμμα ΔΝΤ, μετεξέλιξη εκείνου που η χώρα έχει ήδη γνωρίσει καλά. Ο νεοφιλελευθερισμός, τον οποίο σήμερα όλο και περισσότεροι τείνουν να αποποιηθούν, θέλει να επανακάμψει δριμύτερος με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βέμπερ. Το δικό μας πρόγραμμα είναι επακριβώς σχεδιασμένο και κοστολογημένο, ενώ αφορά ταυτόχρονα όλες τις όψεις της κοινωνίας μας. Την εργασία, τις επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μέριμνα για τους αγρότες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, τις κρατικές δομές και τη χρηστή διοίκηση, την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Με ιδιαίτερη φροντίδα στο να θωρακιστεί η χώρα με τρόπους που δεν θα επιτρέπουν την επιστροφή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης και επίπλαστης ευμάρειας σαν εκείνο που οδήγησε στην κρίση.

Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Είναι αρκετό για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση από την Αγκυρα;

Η Τουρκία επιδεικνύει ιδιαίτερη νευρικότητα όσο η διεθνής θέση και η οικονομική της κατάσταση αποδυναμώνονται. Τα μέτρα της ΕΕ πιέζουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ενισχύουν τη δική μας θέση. Σημαντικές συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί, δεν είμαστε μόνοι. Από την πλευρά μας, επιμένουμε στους χαμηλούς τόνους, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις εξελίξεις. Δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε αποτελεσματικά όλα τα δικαιώματά μας.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δίλημμα των εθνικών εκλογών;

Το δίλημμα διατυπώνεται απλά. Με ποιο πρόγραμμα και ποιους στόχους θα πορευτεί η χώρα το επόμενο διάστημα. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας και για το μέλλον της χώρας μας. Με εργαλείο, εκτός των άλλων, τη μνήμη: Από τη μια πλευρά ποιοι έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, ποιοι πλούτισαν από την κρίση, ποιοι φιλοδοξούν να επανέλθουν και τι επιδιώκουν πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, ποιοι απέτρεψαν την ανθρωπιστική καταστροφή, ποιοι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία, ποιοι της προσέδωσαν σημαντικό διεθνές κύρος. Σίγουρα με ολιγωρίες και λάθη. Αλλά και έτοιμοι να μάθουν από αυτά. Η απόφαση μπροστά στην κάλπη είναι καίριας σημασίας. Εκείνος ή εκείνη που ψηφίζει, που οφείλουν να ψηφίσουν όλοι, αποφασίζει κυριολεκτικά τώρα για τη ζωή και για το μέλλον τόσο του ίδιου όσο και των παιδιών του.

Ποιον θεωρείτε τον πιο σημαντικό λόγο για να ψηφίσει κανείς το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Είμαστε εμείς, πιστεύω, που μπορούμε να εμπνεύσουμε τους πολίτες τούτης της χώρας για να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια. Ωστε να αλλάξουν με κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη όσα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, εκείνοι που κυβερνούσαν για πολλές δεκαετίες, θέλουν να αναπαραγάγουν για ακόμη μία φορά.

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019Αριστείδης Μπαλτάς