Πολιτική|02.07.2019 14:34

Ελευθερία Χατζηγεωργίου στο Εθνος: Αυτές οι κάλπες ορίζουν τη ζωή μας

Εύρης Τσουμής

Το παιχνίδι γυρίζει, γιατί οι πολίτες στις εθνικές κάλπες έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά διλήμματα από αυτά των ευρωεκλογών, επισημαίνει στη συνέντευξή της στο «Εθνος» η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Τελικά, τι πήγε στραβά για τον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε να χάνει στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ με πάνω από εννιά ποσοστιαίες μονάδες διαφορά;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμφισβήτητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών της χώρας, που βλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία υπηρετεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και μάλιστα ήταν αυτή που στο παρελθόν οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση, αύξησε το ποσοστό της στις 26 Μαΐου.

Οσον αφορά το ερώτημα που μου θέτετε για το τι πήγε στραβά, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υφίσταται φθορά μια κυβέρνηση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια μνημονιακή συνθήκη και να οδηγηθεί σε συγκεκριμένες επιλογές. Και ήταν μονόδρομος τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας η επιλογή να στηρίξουμε το τμήμα του λαού που βρισκόταν απολύτως αποκλεισμένο από την εργασία, από την ασφάλιση, από την Υγεία, χωρίς όμως να προλάβουμε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για τη μεσαία τάξη. Μετά τον Αύγουστο του 2018, που η Ελλάδα βγήκε από την οικονομική επιτροπεία, οι οικονομικοί δείκτες άρχισαν να ανακάμπτουν, αλλά τα θετικά αποτελέσματα δεν πρόλαβαν να παραχθούν προς όφελος της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Το «παιχνίδι» γυρίζει; Πώς θα μεταπειστούν οι ψηφοφόροι να ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα; Πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμά σας ή είναι απλώς επικοινωνιακό ζήτημα;

Το παιχνίδι, όπως λέτε, πιστεύω ότι γυρίζει, γιατί οι πολίτες στις εθνικές κάλπες έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά διλήμματα από αυτά των ευρωεκλογών. Με την ψήφο τους καλούνται να επιλέξουν ποιος και με ποιο σχέδιο θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα και να ορίσει τις ζωές τους τα επόμενα 4 χρόνια. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή και με πλήρη δογματισμό στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μεγάλα σκάνδαλα κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τη λίστα Λαγκάρντ, τη Siemens, την Energa, τη Novartis, τις offshore εταιρείες. Οσο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό και κινείται πέραν των άλλων στους άξονες προς μια δικαιότερη φορολογία και εργασιακή ευημερία των Ελλήνων πολιτών. Πλέον, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα που καλούνται να εγκρίνουν οι Ελληνες ψηφοφόροι, και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα.

Εκτιμάτε πως μπορεί να έχουν γίνει και λάθη στρατηγικής; Οτι το αποτέλεσμα μπορούσε να είναι διαφορετικό αν η κυβέρνηση πήγαινε σε εκλογές κάποια άλλη χρονική στιγμή; Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2018 όταν βγήκαμε από το μνημόνιο ή τον Οκτώβριο του 2019 όταν θα ολοκληρωνόταν η θητεία της κυβέρνησης;

Τον Αύγουστο του 2018, όταν πια μπορούσαμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε το όραμά μας για τη χώρα, μετά την έξοδο από την επιτροπεία, δεν υπήρχε λόγος να προσφύγουμε στις κάλπες, διότι σε αυτούς τους οχτώ μήνες, μέχρι σήμερα, πετύχαμε πολλά, όπως η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η 13η σύνταξη, η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, τομές στους κλάδους Υγείας και Παιδείας. Οσον αφορά την εξάντληση της θητείας, να τονίσω ότι το μήνυμα του λαού στην κάλπη των ευρωεκλογών ήταν αυτό που μας οδήγησε να πάμε άμεσα σε εθνικές εκλογές. Γιατί σεβόμαστε τη στάση των Ελλήνων πολιτών, η οποία μας αναγκάζει να διορθώσουμε τα λάθη μας αλλά και να προβάλουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας.

Στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης; Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που υιοθετήθηκε το 2015 παραμένει «ζωντανό» ή θα πρέπει να αλλάξει;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της απέδειξε ότι «βλέπει» τη Θεσσαλονίκη αλλιώς, ως μια αληθινή μεγαλούπολη που δικαιούται να προσδιορίζεται ως πρωτεύουσα. Με έργα και όχι με λόγια. Μερικά από αυτά είναι το μετρό, που βρίσκεται πλέον στη φάση ολοκλήρωσης, ο αγωγός TAP, που μετατρέπει σε ενεργειακό κόμβο τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα, ο οδικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που έχει ολοκληρωθεί. Επίσης έχει παραδοθεί η διπλή ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή, που μειώνει τον χρόνο του δρομολογίου Θεσσαλονίκη-Αθήνα σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Και να μην ξεχνάμε την επένδυση στο λιμάνι, αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια.

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2019Ελευθερία Χατζηγεωργίουεθνικές εκλογές 2019