Πολιτική|02.07.2019 14:53

Σύνθια Σάπικα στο Εθνος: Ας ξυπνήσουμε επιτέλους!

Newsroom

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή ένας διαρκής αγώνας μεταξύ των κρατών να προσελκύσουν επενδύσεις από όλο τον κόσμο. Οι χώρες μειώνουν τους φορολογικούς τους συντελεστές, μάχονται κατά της γραφειοκρατίας, απλουστεύουν τις διαδικασίες τους και δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Θέλουν ο επιχειρηματίας να βλέπει σε αυτές μια σταθερότητα, μια σιγουριά και μια ασφάλεια· να προβληματίζεται μόνο με τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όχι να ασχολείται με αντιπαραγωγική γραφειοκρατία.

Ετσι, η Κύπρος θέλει να επιλέξουν την Κύπρο· η Βουλγαρία θέλει να επιλέξουν τη Βουλγαρία και κάθε άλλο κράτος θέλει να είναι εκείνο που εντέλει θα επιλεγεί. Εμείς, αγνοώντας πλήρως τι είναι σωστό, τι είναι αποτελεσματικό, τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες και τι είναι ελκυστικό, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Αλλάζουμε διαρκώς το φορολογικό μας σύστημα καταργώντας κάθε δυνατότητα προγραμματισμού, πολεμάμε κάθε μεγάλη επένδυση και υποβάλλουμε όποιον τολμήσει να επιχειρήσει σε τεράστιες γραφειοκρατικές δοκιμασίες. Εμείς απωθούμε τους επενδυτές, οι άλλοι τους παρακαλάνε.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός παγκόσμιου αγώνα. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα ποιοτικής βελτίωσης των προγραμμάτων τους. Αντιλαμβάνονται ότι ο ανταγωνισμός τους δεν περιορίζεται στα υπόλοιπα πανεπιστήμια του εσωτερικού, αλλά ότι εκτείνεται και σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θέλουν οι φοιτητές τους να εξοπλίζονται με τις καλύτερες πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας, να φοιτούν σε ασφαλείς και καθαρούς χώρους, να μην ανησυχούν για τίποτα πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο, παρά μόνο για τις σπουδές τους.

Εμείς εδώ αρνούμαστε να δεχτούμε αξιολογητές, προπηλακίζουμε καθηγητές, ανεχόμαστε ξυλοδαρμούς ανάμεσα σε αντίπαλες φοιτητικές παρατάξεις και γεμίζουμε τους χώρους μας με σκουπίδια, γκράφιτι και αφίσες. Ηρθε η ώρα να ξυπνήσουμε. Οχι οι πολίτες μεμονωμένα, αλλά το κράτος. Ηρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι ο κόσμος εξελίσσεται και χωρίς εμάς, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το δικό μας κράτος συμπεριφέρεται λες και είναι το μοναδικό στον κόσμο. Λες και έχει τα μοναδικά πανεπιστήμια του κόσμου, λες και προσφέρει τις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όλη την υφήλιο. Είμαστε ξεχωριστοί αδιαμφισβήτητα, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους! (Δεν)ζούμε στον κόσμο μας.

εθνικές εκλογές 2019Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019