Πολιτική|03.07.2019 07:31

ΝΔ: Το μήνυμα και η δέσμευση Μητσοτάκη για τα εργασιακά

Σπύρος Μουρελάτος

Τα τελευταία µέτρα του εκλογικού µαραθωνίου, που ουσιαστικά ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου (εν όψει των ευρωεκλογών), διανύει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί τα εναποµείναντα 24ωρα της προεκλογικής εκστρατείας εξαιρετικά κρίσιµα για τη διαµόρφωση των βασικών παραµέτρων του αποτελέσµατος.

Η «γαλάζια» στρατηγική καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βασίστηκε κατά µείζονα λόγο στην προβολή του θετικού µηνύµατος της Νέας Δηµοκρατίας, ιδίως στην οικονοµία, επιχειρώντας παράλληλα να καταρρίψει τους µύθους που, όπως τονίζουν επιτελείς του κόµµατος, κατασκεύαζε συχνά-πυκνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσµα θα πρέπει να ιδωθεί και η χθεσινή, τελευταία θεµατική εκδήλωση -κατά τα πρότυπα των αµερικανικών townhall meetings- στον Βόλο, που ήταν αφιερωµένη στον τοµέα των εργασιακών. Καθόλου τυχαία η συγκεκριµένη επιλογή, καθώς υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές επιβεβαιώνουν πως πρόθεση του προέδρου της Ν∆ είναι να πείσει όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι των εργαζοµένων ότι αυτοί είναι οι πλέον ωφεληµένοι από το κυβερνητικό πρόγραµµα της Ν∆.

Νέο συµβόλαιο

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης, στην οποία συµµετείχαν περί τους 60 πολίτες -ελεύθεροι επαγγελµατίες, µισθωτοί του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα, αλλά και άνεργοι-, ήταν να χρησιµεύσει ως υπόµνηση των δεσµεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος της Ν∆ έχει µιλήσει σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα για ένα νέο συµβόλαιο ανάµεσα στους επιχειρηµατίες και τον κόσµο των εργαζοµένων, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της απευθείας συνεννόησης εργοδοτών και εργαζοµένων, υπέρ των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, επικαλούµενος, µάλιστα, παραδείγµατα εξαιρετικά επιτυχηµένων επιχειρησιακών και κλαδικών συµβάσεων.

Και χθες, πάντως, από τη Μαγνησία, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους εργοδότες να µη διανοηθούν να παρεκκλίνουν των διατάξεων της εργατικής νοµοθεσίας, προσθέτοντας ότι πρακτικές όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωµές, η µισθολογική συµπίεση υπό την απειλή απόλυσης ή η καταστρατήγηση των κανόνων υγιεινής δεν θα γίνονται ανεκτές.

Στο πνεύµα αυτό, επέµεινε πως η χορήγηση φορολογικών και άλλων κινήτρων προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να συµβαδίζει µε τη δέσµευση των επιχειρηµατιών να καθιστούν τους εργαζοµένους τους µέρος της επιτυχίας τους. Εξάλλου, στις τελευταίες δηµόσιες παρεµβάσεις του ο πρόεδρος της Ν∆ έχει καταστήσει σαφές πως δεν προβλέπονται απολύσεις δηµοσίων υπαλλήλων ή κατάργηση προνοιακών και άλλων επιδοµάτων.

Την ίδια ώρα, οργισµένη είναι η αντίδραση της Πειραιώς για τις επιπτώσεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Σοφία Ζαχαράκη, κατηγόρησε την απερχόµενη κυβέρνηση για νοσηρή ανοχή στην παρανοµία και στην τροµοκρατία. «Η Ν∆, εφόσον την εµπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει τη µαζική αποφυλάκιση αµετανόητων δολοφόνων και θα αποκαταστήσει το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών» κατέληξε η κυρία Ζαχαράκη.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Μητσοτάκης στην περιήγησή του στον Νοµό Μαγνησίας κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να προσέλθουν µαζικά στις κάλπες, υπογραµµίζοντας ότι η κρισιµότητα της επικείµενης εκλογικής αναµέτρησης δεν προσφέρει την πολυτέλεια για ψήφο οργής, ούτε πριµοδότηση κοµµάτων που την επόµενη ηµέρα δεν θα διαδραµατίσουν κανένα ρόλο. Αύριο το βράδυ στο Θησείο είναι προγραµµατισµένη η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Ν∆ στην Αθήνα µε οµιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεθαύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ν∆ ολοκληρώνει από τη Θεσσαλονίκη την προεκλογική του καµπάνια.

εθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης