Πολιτική|03.07.2019 11:48

Φίλιππος Σαχινίδης στο Εθνος: Προϋποθέσεις για οικονοµική και πολιτική σταθερότητα

Newsroom

Τα αποτελέσµατα της εκλογικής αναµέτρησης της 7ης Ιουλίου θα καθορίσουν τη δυνατότητα της χώρας να βγει οριστικά από την κρίση και θα διαµορφώσουν τη νέα πολιτική αρχιτεκτονική όπως και τη δυνατότητα διασφάλισης πολιτικής σταθερότητας. Η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση και στα µνηµόνια γιατί δηµοσιονοµικά είχε εκτροχιαστεί από τις πολιτικές της περιόδου 2004-2009. Επιπρόσθετα, πριν από την κρίση είχαµε µια οικονοµία που δεν ήταν ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Η ανάπτυξη στηριζόταν κυρίως στην κατανάλωση που τροφοδοτούσαν ο ισχυρός και ανεξέλεγκτος δανεισµός του ∆ηµοσίου και των ιδιωτών. Οταν ξέσπασε η κρίση και χάθηκε η πρόσβαση στον δανεισµό από τις αγορές, οδηγηθήκαµε στην πιο παρατεταµένη ύφεση.

Το Κίνηµα Αλλαγής υποστηρίζει ότι διέξοδο από το τέλµα της στασιµότητας στο οποίο έχουµε παγιδευτεί δίνει η διασφάλιση ρυθµών ανάπτυξης της τάξης του 3%. Αυτό όµως προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις για µεγάλες και προοδευτικές αλλαγές σε θεσµούς και οικονοµία. Αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσµατα ώστε να µειωθεί η φορολογία και να ενισχυθεί το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Αυτές µε τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τοµείς της οικονοµίας που είναι ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς. Ετσι θα δηµιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας µε καλούς µισθούς για τους ανέργους αλλά και για να επιστρέψουν τα παιδιά µας που έχουν µεταναστεύσει στο εξωτερικό και θα εξασφαλιστούν πόροι για να στηριχτούν όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση. Τις προϋποθέσεις αυτές δεν µπορεί να τις διασφαλίσει η Ν∆ που δεν διδάχτηκε από τα λάθη της του παρελθόντος, ενώ απέτυχε να τις διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα πολιτική αρχιτεκτονική, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν∆ επιχειρούν να εδραιώσουν έναν αδιέξοδο δικοµµατισµό, ο οποίος αν κυριαρχήσει θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονοµική και πολιτική αστάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να εκπροσωπήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς ασκώντας κριτική στο Κίνηµα Αλλαγής ότι όταν ξέσπασε η κρίση εφάρµοσε πολιτικές λιτότητας µε τα µνηµόνια και ότι συνεργάστηκε µε τη Ν∆. Υπάρχει όµως µια τροµερή αντίφαση στα λεγόµενα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 µπορούσε να απευθυνθεί για συνεργασία στο ΚΚΕ, πράγµα που δεν έκανε, ή στο ΠΟΤΑΜΙ ή το ΠΑΣΟΚ, πράγµα που επίσης δεν έκανε.

Προτίµησε για συνεργασία τους ακροδεξιούς εθνικιστές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και στελέχη της καραµανλικής ∆εξιάς για να κυβερνήσει τη χώρα για τεσσεράµισι χρόνια. Τώρα µάλιστα τους ενέταξε και στα ψηφοδέλτιά του. Σε ό,τι αφορά την οικονοµική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόµη δεν έχει εξηγήσει γιατί το δικό του µνηµόνιο και η πολιτική των υπερπλεονασµάτων δεν είναι λιτότητα, καθώς λειτούργησαν σε βάρος της ανάπτυξης, όπως φάνηκε από τις επιδόσεις της τετραετίας 2015-2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν µπορεί να γίνει κεντροαριστερό κόµµα και τώρα που η αποµάγευσή του γίνεται πραγµατικότητα, θα επιστρέψει σε πιο µικρά µεγέθη.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό Κίνηµα Αλλαγής που εκπροσωπεί τις δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Το Κίνηµα Αλλαγής αναγνωρίζει τον ρόλο της επιχειρηµατικότητας στην ανασύνταξη της οικονοµίας για την παραγωγή νέων εισοδηµάτων, ενισχύει τις εποπτικές αρµοδιότητες του κράτους, δηµιουργεί υποδοµές µέσω του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων που τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περικόπτεται συνεχώς. Γι’ αυτό στις εκλογές αυτές ψήφος στο Κίνηµα Αλλαγής είναι ψήφος στη λογική, ψήφος στη σταθερή ανάπτυξη, ψήφος στην πολιτική σταθερότητα.

εκλογές 2019ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογές 2019Φίλιππος Σαχινίδης