Πολιτική|03.07.2019 16:22

Σύνοδος Κορυφής: Οι όροι που έθεσε ο Τσίπρας για να συμφωνήσει στους νέους επικεφαλής

Newsroom

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στους Σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συγκεκριμένους όρους προκειμένου να δώσει τη στήριξή του στις προτεινόμενες υποψηφιότητες για τις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και να μη «σπάσει» την ομοφωνία των «28», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Συγκεκριμένα ζήτησε:

  1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κ.λπ.), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 
  2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης, που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, που δέχεται προσφυγικές ροές. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους Σοσιαλιστές ηγέτες και από την Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν. 

Παράλληλα, νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συμφώνησαν ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει κατ' αρχάς θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύνοδος ΚορυφήςμεταναστευτικόΑλέξης Τσίπρας