Πολιτική|04.07.2019 12:13

Τζέφρι Πάιατ: Ισχυρότεροι από ποτέ οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ

Γιώργος Σκαφιδάς

Μέσα σε κλίµα ελληνοαµερικανικής συµπόρευσης πραγµατοποιήθηκαν χθες οι εορτασµοί για την Ηµέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στην οικία του Αµερικανού πρέσβη στην Αθήνα, παρουσία συνολικά εκατοντάδων εξεχόντων παρευρισκοµένων από την Ελλάδα και τις Ηνωµένες Πολιτείες.

Στην οµιλία του ο Αµερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, εστίασε στην επιτευχθείσα σύσφιγξη των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι οι δεσµοί µεταξύ των δύο χωρών είναι σήµερα πιο ισχυροί από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε, πιο συγκεκριµένα, την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας. Την εγκωµίασε, επίσης, ως έναν από τους περισσότερο πολύτιµους συµµάχους των ΗΠΑ, αλλά και ως φύλακα των δυτικών δηµοκρατικών αξιών σε µια ασταθή περιφέρεια, µε την τελευταία φράση να µπορεί ενδεχοµένως να ερµηνευτεί και ως αιχµή προς την Τουρκία, το όνοµα της οποίας ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κανένα σηµείο της οµιλίας του πρέσβη.

Ο Αµερικανός διπλωµάτης, εν συνεχεία, υπό µια έννοια άνοιξε την πόρτα και προς την επόµενη ελληνική κυβέρνηση, υπογραµµίζοντας µε νόηµα ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωµένες στην επιτυχία της επόµενης ελληνικής κυβέρνησης, όποια και αν θα είναι αυτή µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κ. Πάιατ συνδύασε, µάλιστα, την επέτειο της συµπλήρωσης, το 2021, δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 µε τις δικές του αναµνήσεις από την επέτειο της συµπλήρωσης δύο αιώνων από την αµερικανική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1976, για να αναδείξει τις κοινές αξίες µεταξύ των δύο χωρών, αξίες όπως είναι η δηµοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση στην Αθήνα έδωσαν δεκάδες διπλωµάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πλήθος πολιτικών. Μεταξύ των παρευρισκοµένων θα µπορούσε να ξεχωρίσει κανείς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Εθνικής Αµυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τον αντιπρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη, τον τοµεάρχη Εξωτερικών της Νέας ∆ηµοκρατίας Γιώργο Κουµουτσάκο κ.ά. Τους εθνικούς ύµνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ τραγούδησε στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης η γνωστή σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Μόλις µία ηµέρα νωρίτερα, µιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Πάιατ είχε στείλει και άλλα µηνύµατα στήριξης της χώρας µας, απευθυνόµενος εµµέσως και προς την πλευρά της Αγκυρας. «Γνωρίζουµε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Τουρκία, αλλά εκτιµούµε πολύ τα βήµατα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Αµυνας, τις τελευταίες ηµέρες, προκειµένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης και άλλα σχετικά (µέτρα)» δήλωσε, µεταξύ άλλων, ο πολύπειρος Αµερικανός διπλωµάτης, σύµφωνα µε τον οποίο εξακολουθεί να υπάρχει «µεγάλη ανησυχία» από την πλευρά των ΗΠΑ «σχετικά µε τους S-400» που αναµένεται να αποκτήσει η Αγκυρα, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι είναι «ασύµβατοι» µε την «επιθυµία της Τουρκίας να αποτελέσει τµήµα του προγράµµατος F-35».

ΗΠΑΤζέφρι ΠάιατΕλλάδα