Πολιτική|04.07.2019 23:05

Εκλογές 2019-Ράνια Σβίγκου στο Εθνος: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για τα µεσαία στρώµατα

Newsroom

Kανείς δεν µπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα του 2019 δεν είναι αυτή του 2015. Μια χώρα µε πρωτόγνωρη ανεργία, που έφτανε µέχρι το 60% στους νέους, µια καθηµαγµένη κοινωνία, µια πτώση του ΑΕΠ κατά 25%. Οσοι παριστάνουν σήµερα τους προστάτες της µεσαίας τάξης είναι οι ίδιοι που οδήγησαν σε απόγνωση και κλείσιµο χιλιάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις: 200.000 είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Είναι αλήθεια ότι σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η άµεση προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στήσει στα πόδια του ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναµους. Ανέκοψε την ακραία φτώχεια, σχεδίασε και υλοποίησε το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης, διασφάλισε ξανά την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη ∆ηµόσια Υγεία, τριπλασίασε τον προϋπολογισµό της Πρόνοιας, µείωσε την παιδική φτώχεια.

Ολα αυτά έγιναν υπό συνθήκες δηµοσιονοµικής επιτροπείας και µε σκληρή διαπραγµάτευση. Την ώρα που το ΔΝΤ, που η ΝΔ προσπαθεί να το επαναφέρει για να το χρησιµοποιεί ως φύλλο συκής για την πολιτική της, ζητούσε, για παράδειγµα, κατάργηση όλων των επιδοµάτων. Οµως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέδωσε. Και τα κατάφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε εκεί που όλοι οι άλλοι, οι «έµπειροι», οι «νόµιµοι κάτοχοι της εξουσίας», απέτυχαν. Η Ελλάδα βγήκε από τα µνηµόνια, µε µια οικονοµία διαρκώς αναπτυσσόµενη, αλλά, κυρίως, µε µια κοινωνία όρθια.

Και από τον Αύγουστο του 2018, από την πρώτη στιγµή που απαλλαχθήκαµε από τα µνηµόνια, άρχισε την άλλη µεγάλη προσπάθεια. Να επιστρέψει όσα αδίκως έχασαν κοινωνικά στρώµατα που πλήρωσαν για µια κρίση που δεν δηµιούργησαν. Κοινωνικά στρώµατα που η κρίση τα είχε πλήξει, που τα εισοδήµατά τους είχαν µειωθεί, τα όνειρα και τα σχέδια ζωής τους είχαν µαταιωθεί.

Ο κατώτατος µισθός αυξήθηκε, κατά 11%, ο υποκατώτατος καταργήθηκε, οι συλλογικές συµβάσεις επανέρχονται, η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας καταπολεµείται. Ας µην ξεχνάµε ότι ήδη είναι νόµος του κράτους η µεσοσταθµική µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, ποσοστό που φτάνει στο 30% για τις χαµηλές και µεσαίες περιουσίες. Η ρύθµιση για τα χρέη στην Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Η µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιµα στον µειωµένο συντελεστή 13%, αλλά και η µείωση του «υπερµειωµένου» συντελεστή σε 6% και η µείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών και η ένταξή τους στην κλίµακα των µισθωτών, όπως και η σταδιακή µείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%.

Ολα τα παραπάνω είναι η έµπρακτη απόδειξη ότι η µέριµνα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που η οικονοµία το επιτρέπει, είναι η ανόρθωση της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των µικρών και µεσαίων στρωµάτων, η επαναφορά σε µια κανονικότητα ζωής η οποία ανακόπηκε από την κρίση. Το σαφές, µελετηµένο και ποσοτικοποιηµένο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία για την επόµενη τετραετία περιλαµβάνει µια σειρά από στοχευµένα µέτρα για τα µεσαία στρώµατα, τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αυτοαπασχολούµενους, όπως η µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές επιχειρήσεις, και στο 80% για τα νοµικά πρόσωπα, σε ορίζοντα τριετίας, η σταδιακή µείωση του πρώτου κλιµακίου του φόρου εισοδήµατος στο 20%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδηµα έως 20.000€, που αφορά στο 92% της κοινωνίας, και η µείωση συντελεστών για µεγαλύτερα εισοδήµατα, η µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% µεσοσταθµικά για το 2020, που φτάνει στο 50% για τις χαµηλές και µεσαίες περιουσίες.

Οταν η Ν∆ ζητά τη µείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, όταν έχει εξαγγείλει µικρότερη µείωση ΕΝΦΙΑ για τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα, ώστε να µειωθεί για τους πλούσιους, ποιος πραγµατικά εκπροσωπεί τους µικροµεσαίους; Ας µη µας κατηγορούν και ας µην το παίζουν τώρα δήθεν προστάτες των µικροµεσαίων εκείνοι που από τις πολιτικές τους το ετήσιο εισόδηµα µιας οικογένειας της µεσαίας τάξης µειώθηκε, από το 2011 έως το 2014, κατά 5.258 ευρώ. ∆ιότι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την καταστροφή, και µιλούν τώρα µε το προσωπείο του ρεαλισµού και της µετριοπάθειας, δίνοντας γενικόλογες υποσχέσεις για τα µεσαία στρώµατα, δεν µπορούν να κρύψουν το πραγµατικό τους πρόσωπο, αυτό της λιτότητας για τους πολλούς και του πλουτισµού για λίγους και εκλεκτούς. Στο χέρι µας είναι να επιλέξουµε ένα καλύτερο µέλλον για όλους και όλες, σε µια νέα Ελλάδα, δυναµική, συµπεριληπτική, κοινωνικά δίκαιη.

Γράφει η Ράνια Σβίγκου, υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών µε τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία

Ράνια Σβίγκουεκλογές 2019ΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019