Πολιτική|04.07.2019 11:27

Εκλογές 2019 - Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης στο Εθνος: Οι Ελληνες πρέπει να βρουν ξανά ελπίδα

Newsroom

Στη συνέντευξή του στο «Εθνος» µιλά για τα ειδικά προβλήµατα της περιφέρειας στην οποία κατέρχεται, προτείνει λύσεις και υποστηρίζει ότι «ενωµένοι µπορούµε».

Πώς προέκυψε η απόφασή σας να διεκδικήσετε µία θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Επαιξε καθοριστικό ρόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος που εµπνέει, διαθέτει όραµα και ρεαλιστικές λύσεις. Γνωρίζω τον πρόεδρο πολλά χρόνια, πριν ακόµη κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών. Ξέρω τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί, ξέρω ότι είναι ο πρωθυπουργός που έχει ανάγκη η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιµη χρονική στιγµή. Ενας πολιτικός ικανός να ενώσει όλους τους Ελληνες και να τους δώσει πίσω τη χαµένη τους αξιοπρέπεια.

Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας ∆ηµοκρατίας να δώσει σε εσάς την ψήφο του;

Γιατί είµαι ένας από αυτούς. Προέρχοµαι από τη βάση της παράταξης, γαλουχήθηκα µε τα ιδεώδη της, ήµουν υπεύθυνος Μαθητικού (ΜΑΚΙ) της ΟΝΝΕ∆ Μοσχάτου και αργότερα ενεργό στέλεχος της ∆ΑΠ ΑΣΟΕΕ. Το 2016, µε απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκα γραµµατέας Οργανωτικού του κόµµατος, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβα γραµµατέας της νεοσύστατης Γραµµατείας των Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων (ΕΚΟ) της Νέας ∆ηµοκρατίας, θέση την οποία κατείχα έως τον Ιανουάριο του 2019. Επειτα από όλη αυτήν τη διαδροµή, στα 43 µου χρόνια, νιώθω έτοιµος να προσφέρω τις γνώσεις και την εµπειρία µου στον Νότιο Τοµέα. Εάν οι ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας επιλέξουν εµένα, θα είναι σαν να στέλνουν τις γειτονιές µας στη Βουλή.

Ποια είναι τα βασικά προβλήµατα που σας µεταφέρουν οι πολίτες;

Πρώτον, ανεργία. ∆εύτερον, µείωση εισοδηµάτων. Τρίτον, υπερφορολόγηση. Τέταρτον, χρέη. Πέµπτον, εγκληµατικότητα. Αυτά είναι που απασχολούν κυρίως τους πολίτες, ωστόσο εγώ θα προσθέσω ακόµη ένα, που δεν µου το διατυπώνουν µε λόγια, αλλά το διαβάζω καθηµερινά στα µάτια τους. Αναφέροµαι στην απαισιοδοξία. Οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια δεν έχασαν µόνο τα εισοδήµατά τους. Εχασαν την εµπιστοσύνη και την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτή είναι ίσως η µεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η επόµενη κυβέρνηση. Εναν λαό εξαντληµένο οικονοµικά και ψυχολογικά, έναν λαό που είδε τις προσδοκίες του να διαψεύδονται µε τον χειρότερο τρόπο την τελευταία τετραετία, η Νέα ∆ηµοκρατία πρέπει να βρει τον τρόπο να τον τραβήξει από τη µιζέρια και να τον οδηγήσει στο φως που του αξίζει.

Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σκληρή δουλειά και υλοποίηση του προγράµµατός µας είναι εφικτό. Η διαφορά της Νέας ∆ηµοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εµείς έχουµε προετοιµαστεί να κυβερνήσουµε, έχοντας πλήρη γνώση των νέων αναγκών που έχουν διαµορφωθεί στην οικονοµία και την κοινωνία. Εµείς ξέρουµε ότι η ισχυρή ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην αυτοδύναµη Ελλάδα είναι η µόνη λύση. Εχουµε πλήρη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων που είναι έτοιµα να δροµολογηθούν. Για να συµβεί όµως αυτό, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηµατίες, να µειωθούν άµεσα οι φόροι και οι εισφορές, να αντιµετωπιστούν η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία, να αποκατασταθεί η ρευστότητα. ∆εν είναι τυχαίο ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας βρίσκονται η µείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 28% σε 20%, η µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η πάταξη της γραφειοκρατίας, µε µέτρα όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής και η θέσπιση ρητών προθεσµιών στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ως οικονοµολόγος, είµαι σε θέση να γνωρίζω ότι όταν συµβούν όλα αυτά, τότε και νέες θέσεις απασχόλησης θα δηµιουργηθούν και καλές αµοιβές θα δοθούν και τα εργασιακά δικαιώµατα θα διασφαλιστούν.

Για την περιφέρειά σας, τον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Να επιστρέψει το χαµόγελο στα χείλη των κατοίκων. Στον Νότιο Τοµέα έχουµε να κάνουµε πολλή δουλειά. Επιγραµµατικά θα σας αναφέρω ότι πληρώνουµε παραπάνω ΕΝΦΙΑ από αυτόν που θα έπρεπε. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται για ώρες στις ουρές των δηµοσίων υπηρεσιών λόγω της σηµαντικής έλλειψης προσωπικού. Οι Παλαιοφαληριώτες αναγκάζονται για µία συναλλαγή µε την Εφορία να πηγαίνουν στη Γλυφάδα. Οι γειτονιές µας είναι ανυπεράσπιστες απέναντι στους εγκληµατίες. Εάν κάποιος χτυπήσει στον Αγιο ∆ηµήτριο, είναι υποχρεωµένος να πάει για περίθαλψη στη Βούλα. Τα 240 στρέµµατα της παραλίας του Μοσχάτου που έχει στερηθεί η κοινωνία µπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Το µετρό είναι επιβεβληµένο να επεκταθεί µέχρι τη Γλυφάδα. Η επένδυση του Ελληνικού, που θα φέρει νέες θέσεις απασχόλησης, πρέπει να συνοδευτεί από την ανάπτυξη κάθε γειτονιάς.

Μπορείτε µε δύο λέξεις να συµπυκνώσετε το µήνυµά σας εν όψει της 7ης Ιουλίου;

Ενωµένοι µπορούµε.

Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές 2019