Πολιτική|04.07.2019 18:44

Εκλογές 2019-Λεωνίδας Γρηγοράκος στο Εθνος: Επιστροφή στο κοινό μας σπίτι

Newsroom

Η διάψευση του έρωτα δεν καταστρέφει μόνο την  εμπιστοσύνη, τα καταστρέφει όλα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην πολιτική. Όταν οι δεσμεύσεις αποδεικνύονται φρούδες, τότε οι πολίτες αισθάνονται απατημένοι. Αυτό φαίνεται να ισχύει και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υποσχόμενος τον «ουρανό με τα άστρα», έπεισε μια σημαντική μερίδα εκλογέων να τον ψηφίσουν. Εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη κρίση στην οποία βρέθηκε ο τόπος, μπόρεσε να οικειοποιηθεί τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση των ανθρώπων. Τεσσεράμισι χρόνια μετά, η κυβερνητική του θητεία δεν βρίσκεται μόνο σε αναντιστοιχία με τα όσα ο ίδιος διακήρυττε αλλά έχει συσσωρεύσει σημαντικά προβλήματα και αδιέξοδα στην κοινωνία και την οικονομία. Η άρση της εμπιστοσύνης είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Ο λόγος του πλέον είναι παντελώς αναξιόπιστος. Οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι, αυτό αποδεικνύουν.

Ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να έχει την στοιχειώδη συνέπεια στα όσα διατυμπάνιζε, δεν διαθέτει το παραμικρό απόθεμα φερεγγυότητας. Όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις και τις ενέργειές του, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται περισσότερο.

Τρανή απόδειξη τα όσα υποστήριξε προσφάτως στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Δεν νοείται ο Πρωθυπουργός μιας χώρας να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους, το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. Ούτε βέβαια να επικαλείται την αφέλεια. Η επιχειρηματολογία αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα. Και αυτό γιατί το τίμημα ήταν πολύ ακριβό για τον τόπο μας και για την κοινωνία. Όχι μόνο γιατί βρεθήκαμε με το ένα πόδι έξω από την ΟΝΕ, αλλά και γιατί το οικονομικό κόστος ανερχόταν στα 100 περίπου δις ευρώ. Το κορυφαίο αυτό παράδειγμα αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ανερμάτιστη, ανεπαρκής και ανίκανη.

Τα όσα επικαλείται σήμερα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος ούτε τις ευθύνες του διαγράφουν ούτε βέβαια συμβάλλουν στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και η απονομιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει δεν ξεπερνιέται με νέες δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

Τώρα πλέον είναι η ώρα οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που στις εκλογές του 2015 μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να εξετάσουν την επιλογή τους αυτή. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις τους, όμως οφείλουν να αναλογιστούν ποια ήταν η ιστορία και η προσφορά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και ποιος ο απολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του Τσίπρα.

Η υπέρβαση στην πολιτική είναι μια πράξη τόλμης και αρετής. Θέλω να πιστεύω ότι οι δυσαρεστημένοι και αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν στο κοινό μας σπίτι. Η δημοκρατική παράταξη ήταν και παραμένει για όλους μας ο ζωτικός πολιτικός μας χώρος.

Λεωνίδας Γρηγοράκοςαποτελέσματα εκλογών 2019εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019ΚΙΝΑΛ