Πολιτική|05.07.2019 07:51

Εθνικές Εκλογές 2019: «Ξηλώνουν το μαξιλάρι ασφαλείας»

Βούλα Κεχαγιά

Βουλευτικές εκλογές 2019: Προµελετηµένο σχέδιο για εφαρµογή τέταρτου µνηµονίου στη χώρα χρεώνει στη Νέα ∆ηµοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία µετά και τις αποκαλύψεις για την πρόθεσή της να διατεθεί το «µαξιλάρι ασφαλείας» για την ανακούφιση των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στις αιτιάσεις του πως ο Κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει το πισωγύρισµα της χώρας στα µνηµόνια και στη συνταγή του ∆ΝΤ τόσο κατά την προεκλογική οµιλία του χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη όσο και κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ANT1

. Η Θεσσαλονίκη ήταν ο προτελευταίος σταθµός της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού, µε τις εµφανίσεις του να ολοκληρώνονται απόψε στην πλατεία Συντάγµατος. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν∆ τη βούληση να δώσει το µαξιλάρι, δηλαδή το απόθεµα ρευστότητας της χώρας, στις τράπεζες και σχολίασε πως τα 37 δισ. «είναι ένα απόθεµα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον ελληνικό λαό, αυτό το απόθεµα που µας δίνει τη δυνατότητα να έχουµε χαµηλά επιτόκια κι έναν καθαρό διάδροµο 15ετίας».

Νέες δεσµεύσεις

Σηµειωτέον πως ο πρωθυπουργός κατακεραύνωσε τη Ν∆ για το συγκεκριµένο θέµα, καθώς καταδεικνύει τις προθέσεις της, τόσο από την Πάτρα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, µετά την παραδοχή του υποψηφίου της Ν∆ Μπάµπη Παπαδηµητρίου πως αφού διατεθούν τα 37 δισ. για να ενισχυθούν οι τράπεζες λόγω των ζηµιών που υφίστανται από τα «κόκκινα δάνεια», τότε η χώρα θα µπει σε πρόγραµµα πιστοληπτικής γραµµής. Εξέλιξη που επί της ουσίας θα σηµατοδοτήσει την εφαρµογή ενός νέου µνηµονίου, µε µηνιαίους ελέγχους και επιθεωρήσεις από τους δανειστές. Επίσης, θα δηµιουργήσει κλίµα επισφάλειας για την οικονοµία, καθώς η εξάντληση του «µαξιλαριού» των 37 δισ. θα σηµαίνει ότι η χώρα θα είναι εκτεθειµένη σε οποιεσδήποτε αναταράξεις της παγκόσµιας οικονοµίας, κάτι που θα προκαλούσε και δυσκολία για έξοδο στις αγορές.

Σύµφωνα µε πηγές του Μεγάρου Μαξίµου, η πρόταση του κ. Παπαδηµητρίου για ένταξη σε πιστοληπτική γραµµή στήριξης αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια παλαιότερων και πιο πρόσφατων δηλώσεων στελεχών της Ν∆. Για παράδειγµα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ειδικά για το «µαξιλάρι» πως τα 37 δισ. που έχει παρκαρισµένα η χώρα στο Λουξεµβούργο, µπορούµε να τα αξιοποιήσουµε για να ξεκαθαρίσει γρήγορα το θέµα των κόκκινων δανείων. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη στις 7 Ιουνίου, µε βάση την οποία το κουµπί για τα 37 δισ. το κρατούν οι έξω, καθώς η κυβέρνηση δεν µπορεί να το κάνει ό,τι θέλει χωρίς έγκριση από το εξωτερικό. «Είναι το δάνειο που πήραµε τον Ιούλιο του 2018 και η κυβέρνηση δεν µπορεί να το χρησιµοποιήσει µονοµερώς».

Επίσης, ο Χάρης Θεοχάρης στις 23 Ιουνίου είχε αναφέρει: «Το ∆ΝΤ είναι ένας φυσικός σύµµαχος στη λογική η ανάπτυξη πρώτα και τα δηµοσιονοµικά µέτρα µετά», ρητορική που κορυφώθηκε µε τον κ. Παπαδηµητρίου, ο οποίος σχολίασε πως, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λάβει την εντολή, θα φύγει από τη λύση του µαξιλαριού ασφαλείας και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από τα µνηµόνια, θα πάµε σε µία πιστοληπτική γραµµή.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Κατά τ’ άλλα ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επανέλαβε και χθες ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό αρνούµενος ότι «οι πολίτες µάς γυρίσαν την πλάτη», σηµείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις, για να θυµίσει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Είπε δε ότι ο πρόεδρος της Ν∆ εξαπατά τους συνταξιούχους λέγοντας ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη, αφού υποστηρίζει ότι αυτή θα δοθεί στο τέλος του 2020 και µόνο εάν πετύχει ανάπτυξη 4% (ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι πολύ µικρότερος).

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, παρά το γεγονός πως η Ν∆ έχει κρυφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κατάφερε να πει πολλά, «αφού τα στελέχη της αποκαλύπτουν σκελετούς, όπως είναι η µεταρρύθµιση του ασφαλιστικού και το 1:1 στο ∆ηµόσιο» και γενικώς όλες οι «µεταρρυθµίσεις» που φέρουν τη σφραγίδα του ∆ΝΤ.

Οσο για τη σιωπή της ηγεσίας της Νέας ∆ηµοκρατίας για το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει πως αντί ο πολιτικός του αντίπαλος να απολογηθεί για επιστολές που παραχωρούσαν το όνοµα «Μακεδονία» σκέτο, πουλάει τώρα πατριδοκαπηλία. «Εβγαλαν κόσµο στον δρόµο και πότισαν εθνικιστικό φαρµάκι αυτοί που είχαν δεχθεί το “Μακεδονία” σκέτο χωρίς κιόλας να υπάρχει συνταγµατική αναθεώρηση» επανέλαβε και από τη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά δε την παρουσία του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός επιµένει πως δεν µετάνιωσε που πήγε και σηµείωσε: «Το χάρηκα και το διασκέδασα. Εγώ δεν κρύβοµαι από τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κάνει ασφαλή διέλευση σε αυτές τις εκλογές» ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίααποτελέσματα εκλογών 2019εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019